Pet crtica na kraju tjedna - piše Ivor Balen Pet crtica na kraju tjedna - piše Ivor Balen

Ovo su kandidati za gradonačelnika Pule, a možda i nisu

0
Ovo su kandidati za gradonačelnika Pule, a možda i nisu

Kruh 

Ako bi zbog nečega trebalo smijeniti HDZ s vlasti, onda je to zabrana rada nedjeljom, najidiotskiji zakon što smo ga ikad imali i najgluplji što ga je neka zemlja ikad imala. Zbog tog zakona, podsjetimo, pekare nedjeljom ne smiju prodavati kruh, a benzinske pumpe smiju. Između ostalog. 

Teme kao što su poruke Ivana Turudića i Josipe Rimac i je li on zaslužio biti glavni državni odvjetnik ili nije zaslužio biti glavni državni odvjetnik zapravo malo koga dotiču. Svi mi živjet ćemo potpuno isto bio Turudić državni odvjetnik ili ne, i bila Josipa Rimac osuđena ili na slobodi. Ima naravno drugih razloga zbog kojih je to važno, ali oni ne utječu na svakodnevni život Ive i Jure s Verude. 

Ono što utječe na svakodnevni život Ive i Jure s Verude je kada nedjeljom nemaju što jesti ako su slučajno zaboravili kupiti ranije. Ili još gore, kada im prijeti gubitak posla zbog zabrane rada nedjeljom. 

Svejedno, HDZ tvrdoglavo ustraje na ovoj odluci iako je svima jasno da ona nema veze sa zdravom pameti. Zato bi mogla biti prevaga koja će na koncu - odlučiti izbore.    

Vojska

Ovaj tjedan smo saznali da se u Pulu vraća vojska. Ili preciznije, da se vraćaju ročnici, jer vojska nije nikad ni otišla. Za ovdašnje učmale zime to je sjajna vijest.

Jer, imat će ti ročnici, koji će (valjda) pristići sa svih strana Hrvatske, i neke slobodne sate, pa će švrljati po gradu. Vojnici kao vojnici, potražit će žensko društvo u legendarnim (i legendarno praznim) pulskim kavanama. Možda bude i svečanih prisega, okrenutih janjaca i vojnih parada. A možda ne bude ništa. Možda nećemo ni primijetiti da se išta dogodilo, što je mnogo izvjesnija varijanta. 

Ne treba smetnuti s uma da će sva ta silna mladost, koja će pohrliti pod zastavu, biti jamac ovdašnje sigurnosti. Hrvatska se sprema za rat, što god to značilo. Valjda nije loše što je Pula jedan od četiri grada u kojima će se provoditi obuka. 

Možda bude i neki tečaj za građane. Možda je konačno došao trenutak da svi oni koji su se vadili na prigovor savjesti i nosili marende po školama (to se tada zvalo civilna vojska) konačno prime Kalaš u njedra. Kažu upućeni da se Kalaši više ne koriste, ali nema veze. Neki šmajser, pa koji god. 

Važno je da Tik Tok generacija kreće u vojsku. Spremimo se na urenebesne klipove.   

Uhljebi

Nakon pobjede Baby Lasagne u hrvatskom izboru za Euroviziju puno se priča o tome kako ga famozni HRT-ov žiri prvotno nije predvidio među 24 pjesme koje će se natjecati na Dori. Tek nakon jednog odustajanja Umažanin je upao kao rezerva.

Nakon što smo poslušali što je sve taj isti žiri pustio u natjecanje (a dijelovi nekih pjesama već su postali "narodno blago"), još je manje jasno zašto je Lasagna bio tek 25. Ili je možda jasno, a razlog je taj što je HRT javni servis, a skoro sve u Hrvatskoj što je javno u pravilu je u banani.

Htjeli, ne htjeli, uvijek se vratimo na priču o uhljebima, ljudima koji su se lancima vezali za javne pozicije bez obzira na trud, rad, znanje i kvalitetu koju imaju. Zbog čega je, na primjer, taj neki Štengl prvi čovjek Dore već godinama, iako je svima jasno da su i pjesme i produkcija sve gori i gori? 

To je jedno od onih pitanja na koja nikad nećemo dobiti odgovor. Odnosno, nećemo dok ne krene velika reforma javnog sektora koja će valjda, jednom, nekad, do kraja stoljeća, zahvatiti i HRT. 

Zatišje

Ovaj tjedan pratimo neobično zatišje na pulskoj sceni. Nitko nikome nije rekao da je neradnik, nitko se nije pobunio protiv građevine, umorili su se čak i aktivisti na Valkanama. Gradonačelnik je zbog mira na pulskoj stigao i na stand up show splicke scene.

Ali ne sumnjamo da je to samo zatišje pred buru i da će se pulski stand up komičari vratiti u formu. Trenutačno pune municiju i uskoro će se nastaviti pucnjava. Do izbora je nešto više od godinu dana, pa je ovaj mirni čas možda prilika da rezimiramo tko će se sve kandidirati. 

Dakle, to bi svakako trebao biti aktualni gradonačelnik Filip Zoričić, a jedini koji je siguran je i nezavisni Marin Lerotić. On je krenuo u kampanju još odavno. Možemo reći da je izvjesno kako će na izbore i Dušica Radojčić, a svog kandidata će svakako predložiti i IDS, ali je u ovom trenutku teško predvidjeti tko će to biti. Trenutačno se najviše ističu Valter Boljunčić i Robert Cvek. 

To je, dakle, velika četvorka.

No očekuje se još kandidata. Jednog će sigurno imati Republika, samo je neizvjesno hoće li to biti Gordana Deranja ili Damir Prhat. Kuloarski se valja priča i o velikom povratku na scenu Anje Ademi, ovaj put nezavisno od Zoričića. Tu su, naravno, i dvije velike stranke. Kandidat SDP-a bi, po svemu sudeći, trebao biti Igor Belas, a bit će zanimljivo vidjeti koga će istaknuti HDZ. Za njih bi najbolje bilo da to bude Irena Hrstić, pod uvjetom da ravnateljica Opće bolnice uopće ima želju za tim.

Za sada je to dovoljno nagađanja.  

Tulipan

Zaboravljeni Hrvoje Vojković uhapšen je u Oprtlju jer je dobio novac iz EU fondova za nekakvu sadnju, a ništa nije posadio. Sve je odmah priznao pa je vraćen na slobodu, čime je Hrvatska dobila najkraću aferu u povijesti. S obzirom da je vijest o uhićenju objavljena u četvrtak oko 10 sati, a vijest o priznanju u petak prije 9, trajala je manje od 24 sata.

Obično se uhićenici zgražaju i negiraju svaku pomisao da bi mogli biti krivi. Nadaju se da će ih snaći čuvena hrvatska pravda, koja je spora i nedostižna. Ali Vojković je odlučio skratiti muke, i sebi i pravdi. Sasvim je izvjesno da je zemlja prazna, pa su ostale samo dvije mogućnosti. Ili mu je miš polje popasel, ili je kriv. 

Prtljao je dakle Vojković po Oprtlju i jedino što je ostalo za napisati jest što mu je to trebalo? Bogat i utjecajan čovjek, biznismen, svojedobno (a možda još uvijek) plejboj koji po Zagrebu fura manekenke, nekadašnji direktor i ministar, vlasnik vile koja se u špici sezone iznajmljuje za silne pare. I opet nije dosta. 

Kažu istražitelji da je želio obmanuti službenika Ministarstva poljoprivrede tvrdnjom da sadi tulipane. Pa pobogu Hrvoje, zašto? Možda je odgovor zapravo jednostavan. Možda je Vojković samo obični tulipan. 

Autor

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa