Pet crtica na kraju tjedna - piše Ivor Balen Pet crtica na kraju tjedna - piše Ivor Balen

Ne morate čekati izbore, ovo su rezultati u 8. jedinici

0
Ne morate čekati izbore, ovo su rezultati u 8. jedinici

Koalicija

Malo kada je u svijetu politike nešto bilo toliko nejasno kao vijest o sklapanju velike oporbene koalicije SDP-a i partnera. Politika nije kvantna fizika, prosječno inteligentan čovjek može pohvatati sve što se događa ako uloži malo truda. Ali ova informacija nadilazi prosječne sposobnosti.

Dakle, SDP i grupa stranaka, među kojima su IDS i njegovi partneri iz već postojeće koalicije, sklopili su veliku koaliciju koja možda i nije prava koalicija jer će na izbore u nekim izbornim jedinicama ići odvojeno. Za nas koji živimo u 8. izbornoj jedinici to definitivno neće biti koalicija jer će IDS i njegovi imati svoju listu, a SDP i njegovi svoju. 

Nadalje, ta velika koalicija, koja nije koalicija, zove se "Za bolju Hrvatsku", točno kako se zove i IDS-ova mala koalicija. Dakle, u 8. izbornoj jednici imat ćemo dvije koalicije "Za bolju Hrvatsku" koje jesu isto ali nisu isto, a sa strane ćemo imati i Možemo koje će također možda postati dio velike koalicije "Za bolju Hrvatsku", a možda i neće. Ono što je sigurno (valjda) je da neće postati dio male koalicije "Za bolju Hrvatsku".

Tu je onda i Radnička fronta koja je također dio velike koalicije "Za bolju Hrvatsku", ali oni definitivno nisu u koaliciji jer pregovori o koaliciji s njima tek trebaju početi.  

Istrijanima i Fiumanima je na dan izbora, kad god bili, najbolje drmnut par medenica. Možda onda budu shvatili za koga će glasat. 

Mandati 

Sada kada znamo da će koalicija SDP-a i IDS-a na izbore u 8. jedinici ići odvojeno, iako su koalicija, možemo gatati što će se na tim izborima dogoditi. Osma jedinica bit će jedna od najzanimljivijih, pogotovo za nas koji ovdje stanujemo i glasamo.

Dakle, prvi favorit ovdje je tradicionalno SDP koji je još uvijek jak u Rijeci, pa donekle i u Istri. Oni skupa s Radničkom frontom računaju na 5 mandata. Potom je tu IDS i njihov partner PGS, koji računaju na 4. HDZ također ima velike ambicije i nadaju se vrlo dobrom rezultatu od 4 mandata. 

Možemo se nada da će osvojiti dva mandata, Most želi jedan, čemu se nada i nova stranka Republika. Jedan mandat svakako će htjeti i ekipa bivših IDS-ovaca predvođena Borisom Miletićem i Marinom Lerotićem, a tu je i Domovinski pokret koji također želi jedan mandat.

Sveukupno - to je 19 mandata, a na raspolaganju ih je 14. Dakle, bit će razočaranih, ali tko će to biti?

Jedan mandat je najlakše oduzeti Domovinskom pokretu, s obzirom da krajnja desnica na ovim područjima nikad nije cvala, pa neće ni sada. Drugi možemo izbrisati Republici jer je pitanje hoće li birači do izbora uopće shvatiti tko su ti ljudi. Ako uzmemo da Možemo neće osvojiti dva mandata nego jedan i da će Miletić & Lerotić ipak ostati kratkih rukava, ostane još jedan viška. Žrtva će biti ili SDP, ili HDZ, ili IDS/PGS. Ako se uzme da je HDZ u Rijeci i Istri jači nego ikad, bit će to bitka između - koalicijskih partnera! Recimo da je u ovom trenutku SDP koračić bliže petom mandatu nego IDS i PGS četvrtom.

Konačni poredak bi onda trebao izgledati ovako: SDP 5, HDZ 4, IDS/PGS 3, Možemo 1, Most 1. 

Srećom, ne treba dugo čekati da bi se vidjelo koliko je ova prognoza točna...

Slovenci

Ponekad se nađem u ulozi da moram braniti Slovence. Ne konkretne Slovence, nego Slovence kao narod. Mnogi iz mog okruženja, kao valjda iz svačijeg okruženja ovdje u Hrvatskoj, jednostavno ne vole Slovence. Tvrde da su bahati i bezobrazni.

Ja onda kažem da to nije tako i da ima dobrih i loših Slovenaca, kao što ima dobrih i loših Hrvata. I to je definitivno istina, ali nisam siguran da stoji i kada su u pitanju "hrvatski Slovenci", konkretno Slovenci koji imaju kuće u Istri. 

Izjava "ja na svom zemljištu mogu imati i raketu za Mars", koju je za slovenski N1 ispalio (izjavu, ne raketu) neki anonimni umaški Slovenac, zorno dočarava da naši dragi susjedi možda ipak imaju neki problem, psihičke ili druge naravi, kada dođu u Hrvatsku. 

Nama međutim ostaje uvijek isti zaključak, a to je da su za favele koje niču po Istri, vrlo često u režiji Slovenaca, Slovenci tek drugi najveći krivac. Prvi su Hrvati koji su to dopustili.  

Zvijezda

Restoran Draga di Lovrana vratit će Michelinovu zvjezdicu nazad. Onako ukratko, žele se baviti normalnim ugostiteljstvom, a ne pretencioznim bullshitom u koji se ugostiteljstvo pretvorilo. Nisu naravno oni to tako rekli, ali tako se može zaključiti. 

"Jednostavno, izgubili smo goste, a ulaganja u restoran s konceptom kuhinje kakav smo imali su previsoka i neisplativa. Želimo biti restoran u kojem će se gosti osjećati ugodno, da ne razmišljaju kako moraju biti odjeveni, da mogu doći sa djecom, psom... Na kraju krajeva, da mogu pojesti nešto a la carte, a ne samo ono što su chefovi smislili da bi trebali jesti. Da mogu naručiti i butelju kućnog vina, opustiti se, zadržati se par sati u razgovoru i druženju", kažu iz Drage di Lovrana.      

Teško da će ovaj nesvakidašnji potez narušiti smjer u kojem se kreće gastro industrija, da ne kažemo gastro tiranija, ali ga možemo zabilježiti kao malu ali slatku pobjedu.

8. mart

Dan žena je praznik koji doživljava renesansu. 

Neki se sjećaju vremena Jugoslavije kada je taj dan doista bio važan. Na svakom koraku kupovalo se cvijeće najdražim ženama, a djeca su u školama izrađivala male umjetnine koje će darovati majkama.

S obzirom da je 8. mart uvijek smatran za ljevičarski, da ne kažemo komunistički praznik, od 90-ih naovamo naglo mu je pala popularnost. Kao prva prepreka nametnuo se naziv, koji je u ono vrijeme probadao uši. Osmi mart jednostavno nije mogao postati Osmi ožujak. Pokušalo se zamijeniti Dan žena Majčinim danom, ali to nikad nije zaživjelo. Između ostalog i zato što nisu sve žene majke.

Ali posljednjih godina kao da smo sazreli. Kao da smo shvatili da ima i nešto važnije od politike i blokovskih podjela. Nije odmogla ni sveprisutna komercijalizacija svega živog, pa i Osmog marta. Možemo ovih dana pratiti kako kafići i restorani pozivaju žene na večere i partyje, a one se na to rado odazivaju. 

Kako god da je nastao, Dan žena je sjajan praznik, kao što su žene sjajna bića. Muškarci možda tjeraju svijet da se okreće, ali zbog žena on nije odletio u svemirska prostranstva. Ista ona u kojima bi boravak bio teško probavljiv da ih nema.

Autor

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa