U Kršanu koalicija IDS-HDZ-AM: Pola mandata Vidak, pola Babić

0
Članovi Općinskog vijeća Kršana s načelnikom općine Valdijem Runkom i predstavnicima državne uprave Draženkom Janjuševićem i Borisom Šumbercom
Članovi Općinskog vijeća Kršana s načelnikom općine Valdijem Runkom i predstavnicima državne uprave Draženkom Janjuševićem i Borisom Šumbercom

Općinsko vijeće Kršana konstituirano je iz trećeg pokušaja, odnosno na drugom nastavku konstituirajuće sjednice, održane 12. kolovoza. Za predsjednika Vijeća izabran je Zdravko Vidak (HDZ), a potpredsjednici su Boris Babić (IDS) i Sanja Frankola (Akcija mladih – AM).

Zdravko Vidak je dobio potporu devetorice vijećnika - pet IDS-ovaca (Boris Babić, Valter Fornažar, Ranko Baćac, Aldo Jurasić i Esad Huskić), dva HDZ-ovca (Zdravko Vidak i Darko Androić) i dvoje vijećnika Akcije mladih (Sanja Frankola i Eđeo Brenčić).

Njegov protukandidat Silvano Uravić (SDP) dobio je potporu pet vijećnika tzv. Runkove koalicije koju čine Silvano Uravić i Zoran Karlić (SDP), Nensi Runko (HNS), Slavko Rabar (HSU) i nezavisna Suzana Licul.

Dakle, u Općinskom vijeću Kršana većinu ima koalicija IDS-HDZ-AM, a međusobnim dogovorom određeno je da će pola mandata predsjednik Vijeća biti Vidak, a drugu polovicu Babić.

Ako novostvorena koalicija ostane stabilna, načelnika Valdija Runka čeka težak Božić, jer će (ne)prihvaćanje proračuna ovisiti o devet glasova njemu suprotstavljene koalicije, a zna se da neprihvaćanje godišnjeg proračuna za sobom povlači raspuštanje Općinskog vijeća i raspisivanje novih izbora za Općinsko vijeće i općinskog načelnika. Grubo rečeno, ako IDS, HDZ i AM tako odluče, novi izbori za načelnika mogu biti već početkom iduće godine.

Inače, u Runkovoj koaliciji su do posljednjeg trenutka vjerovali da se u Kršanu može formirati mini Kukuriku koalicija (IDS-SDP-HNS-HSU), a za takvu opciju su navodno navijali i neki utjecajni IDS-ovci izvan Kršana. No, Babić je već ranije bio dao riječ Vidaku, a Vidak je pak Runku i Uraviću zamjerio što su za ove izbore išli dogovarati koaliciju bez njega, iako su prije toga četiri godine bili zajedno. (Tekst i foto: Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa