istarski proizvođač kobasica

'Tajna je u dobroj sirovini. Nemam svoju, ali znam gdje je nabaviti'

0
Foto: Milivoj Mijošek
Foto: Milivoj Mijošek

Adut Svetog Petra u Šumi suhomesnati su proizvodi. To istarsko mjesto posebno je poznato po kobasicama. Njima u čast već se 10 godina održava međunarodni sajam "S klobasicom u Europu". Svoje su umijeće pripremanja te delicije predstavili proizvođači iz Hrvatske i nekoliko susjednih zemalja, donosi HRT.

 

Na ocjenjivanje je pristigao rekordan broj uzoraka. Dodjeljene su i brojne zlatne medalje što je najbolji pokazatelj da kakvoća kobasica raste.

Sveti Petar u Šumi na tri se dana pretvorio u pravi gurmanski raj. Na sajmu su se predstavili brojni izlagači. Svatko sa svojim recepturama za kobasice.

- Meso mora biti zrelo, od velikih svinja, sol, papar, kuhano vino, češnjak, lovor i ružmarin. Jedino što je problem su vremenski uviejti, ne možemo držati vani,  nego imati komore da bi kontrolirali. Odmah moraš čuvati to kao svaki suhi proizvod, objasnio je proizvođač Sebastijan Marić.

- U prvom redu je to kvalitetno meso, da su svinje 10, 12 mjeseci stare, da imaju dobru strukturu i zatim da je dobra i kvalitetna paprika jer bez nje nema ni dobrog kulena, nadovezao se proizvođač iz Belišća Srđan Novosel.

Za ove se suhomesnate proizvode koristi krško-poljski praščić iz vlastita uzgoja. 

- Domaća svinja ima drugačiji okus. Meso nije vodeno, može se napraviti kvalitetan proizvod. Može se lijepo osušiti. Meso je mramorirano. To znači da je struktura masnoće drugačija, ima podjednaku masnoću, dobar okus i miris, istaknuo je proizvođač iz Slovenije Stanko Janežič.

- Sve mi se svidjelo, baš sve. Jako je fino, rekao je jedan od posjetitelja. Došao sam s Lošinja baš namjero da kupim, otkrio je drugi.

Na ocjenjivanje je stiglo 210 uzoraka kobasica iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske, Srbije, BiH i Portugala, u 11 kategorija. Dodijeljeno je 150 zlatnih medalja. Ocjenjivali su se brojni parametri, od trajnosti okusa do vanjskog izgleda.

- Ocjenjujemo vanjski izgled. Onda je to boja, regade tj. udubljenja. Način vezanja, je li uvijena ili je premalo sušena. Znači, ima puno parametara. Onda se ocijenjuje presijek, pa okus, naglasio je predsjednik ocjenjivačke komisije Dubravko Viduč.

Najviše je ocjena u svim tim kategorijama dobila istarska kosnica obitelji Franjul - proglašena je šampionom sajma.

A ovdje ona nastaje, u kontroliranim uvjetima. Prema pomno osmišljenoj recepturi koja je spojila istarsku tradiciju i inovativnost. Svinjsko meso iz vlastita je uzgoja.

- Tajna je dobra sirovina. Smjesa kao za istarsku kobasicu, samo je punjena u goveđe crijevo da daje psoeban gušt i miris, treba ljubavi i sreće i to je to. Sigurno su bitni kontrolirani uvijeti. Suši se tri mjeseca, sve što duže, bitno da je optimalana vlaga i plijesan da daje taj gušt, rekao je Loris Franjul, proizvođač iz Svetog Petra u Šumi.

A nagrade već sedmu godinu osvaja Milan Udovičić. Njegova je istarska kobasica proglašena najboljom na Supetarskom sajmu. Da bi se zadržao kontinuitet u kakvoći proizvoda, važni su, kaže, iskustvo, upornost i ozbiljnost u poslu. Ali i kvalitetna sirovina.

- Bit svega je dobiti pravu sirovinu. Ja nemam svoju, ali znam gdje nabaviti dobru sirovinu. Treba malo više platiti i imaš dobru sirovinu. Upotrebljavaš dobru sirovinu, prirpadne začine, sušiti kontinuirano, pomalo, što duže, što prirodnije i proizvod je sve bolji, rekao je Milan.

Godišnje proizvede između tri i četiri tone kobasica. Onu istarsku prodaje po 24 eura za kilogram. Najviše proda na sajmovima i na kućnom pragu.

- Cijene su možda nešto više nego u trgovačkim centrima, ali se usuđujem reći da je kvaliteta bolja. Potrošači su to prepoznali, kupe, vraćaju se i mi smo zadovoljni, poručio je Milan.

Problema s plasmanom nema ni obitelj Franjul. Troškovi proizvodnje porasli su za trećinu pa su i oni korigirali cijene. 
- Zadovoljni smo količinama koje prodamo. Za dobar proizvod nije uopće problem. Istra je usmjerena na turizam. Koliko uspijemo napraviti, to prodamo. Nikad ne forsiramo, jer se sve uspiju prodati, otkrio je Loris.

Istarska kobasica nosi nacionalnu zaštitu, proizvođači sada teže još višem.

- Zaštita je provedena, ona je nacionalno zaštićena. Sada čekamo suglasnost kolega iz Slovenije da bismo se mogli zašititi  na nivou Europske unije, ja vjerujem da hoćemo. Oni imaju neke sitne primjedbe i vjerujem da ćemo do kraja godine zaštitu postići i na nivou Europske unije, zaključio je načelnik Svetog Petra u Šumi Mario Bratulić.
Općina Sveti Petar u Šumi na još jedan način želi promovirati suhomesnate proizvode. Planiraju stvoriti jedinstven brend u koji će se moći uključiti svi lokalni proizvođači. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa