još jedan slučaj

Puljanka dobila fantomsku poruku pa ostala bez novca

0
Ilustracija (foto: PU istarska)
Ilustracija (foto: PU istarska)

Pulska policija je 2. travnja zaprimila prijavu 43-godišnjakinje da je računalnom prijevarom oštećena za više stotina eura.

Naime, žena je na mobilni uređaj dobila poruku kako joj je obustavljena dostava naručenog paketa zbog pogrešno unesenih podataka te kako je potrebno potvrditi podatke za primitak paketa odabirom poveznice u nastavku poruke.

 

Slijedeći upute, žena je na stranici koja se otvorila upisala osobne podatke i podatke bankovne kartice kao i CVV broj, da bi joj nepoznati počinitelj s računa skinuo više stotina eura.

Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja, a policija ponovno upozorava građane da budu oprezni te da dobro provjere sve zahtjeve koji se odnose na moguća plaćanje ili se od njih traži poduzimanje radnji koje bi mogle rezultirati gubitkom novca.

"Ukoliko posumnjate da bi se moglo raditi o prijevari, odmah o tome obavijestite policiju", ističu iz PU istarske i podsjećaju da je smishing (kombinacija riječi SMS i Phishing - krađa identiteta) oblik prijevare koju prevaranti koriste kako bi dobili pristup osobnim, financijskim ili sigurnosnim podacima putem tekstualnih poruka. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa