od izvora do mora

Pula u projektu urbanog pošumljavanja

0
Ilustracija
Ilustracija

Grad Pula prijavio se na natječaj projekta 'Od izvora do mora 2024.', u sklopu kojeg se potiču akcije čišćenja okoliša i dodjeljuju sredstva za urbano pošumljavanje. Ove godine u projektu sudjeluje 30 gradova svrstanih u tri kategorije: mali, srednji i veliki.

 

U svakoj kategoriji, pobjednički grad osvaja iznos od 15 tisuća eura za nabavku stabala koja će biti posađena na lokacijama koje su navedene u prijavi.

Pobjednik natječaja je onaj grad koji u akciji prikupi što više ambalažnog otpada i u tu akciju uključi najveći broj volontera. Prema uvjetima natječaja, skupljanje otpada vrši se uz pomoć nevladine organizacije, odnosno udruge građana, koju predlažu gradovi, uz dogovor s organizatorima. Ove će se godine, u suradnji s Ronilačkim klubom Meduza, eko akcija održati 1. lipnja u povodu obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša 5. lipnja. Akcija čišćenja je jednodnevna i može trajati najduže osam sati, uz napomenu da u akciji čišćenja ne smiju sudjelovati djeca mlađa od 13 godina.

Grad Pula se kod odabira lokacija za urbano pošumljavanje vodio činjenicom da je uspostava zelenog prstena duž glavnih prometnih pravaca prometnica jedan od prioriteta,definiran strateškim dokumentima svih razina, Strategijom zelene urbane obnove Grada do 2030. godine i Programom ublažavanja klimatskih promjena, prilagodbe klimatskim promjenama i zaštite ozonskog sloja za Grad Pula.

Osim funkcionalne uloge odjeljivanja intenzivnog prometa od pješaka, planirani će novi drvoredi, odnosno nove zelene površine dodatno podignuti ambijentalnu vrijednost prostora, kao i naglasiti ulogu stabala u povećanju količine kisika, utjecati na smanjenje toplinskih otoka, smanjenje ugljičnog dioksida zbog velike količine automobila koje prolaze prometnicima, doprinijet će zasjenjivanju opločenih površina krošnjama kao i smanjivanju temperaturne razlike i ugodnijem korištenju pješačke površine te poboljšati mikroklimu i stvoriti ljepši, kvalitetniji i ugodniji prostor.

Projekt „Od izvora do mora“ je 2018. godine pokrenula Coca-Cola u suradnji s Vladinim institucijama i udrugama civilnog društva. Projektu se 2021. godine kao partner pridružio Jutarnji list, 2022. godine Konzum, a od 2023. godine i Udruga gradova. Podršku projektu dali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Fakultet šumarstva i drvne tehnologije iz Zagreba.

U kategoriji velikih gradova, u koju spadaju gradovi s više od 35 tisuća stanovnika, sudjeluju Karlovac, Rijeka, Zadar, Pula, Osijek, Velik Gorica i Dubrovnik. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa