nenadan potez načelnice općine raša

Glorija Paliska podnijela ostavku. Ovo je razlog

02.04.2024 - 18:08
Glorija Paliska
Glorija Paliska

Načelnica Općine Raša Glorija Paliska obratila se javnosti neočekivanom porukom. 

"Obraćam Vam se ovim priopćenjem da bih vas obavijestila da danas završava moja dužnost s obzirom na to da sam podnijela ostavku na radno mjesto načelnice Općine Raša. Razlozi su osobne naravi", objavila je Paliska te podsjetila na ono što je učinila u svom dosadašnjem mandatu.

 

"U proteklom vremenu prošli smo zajedno mnoge lijepe i ponosne trenutke kroz brojna događanja i manifestacije diljem općine, kroz brojna druženja koja su priredili naši mještani, razne udruge, naši osnovnoškolci i vrtićarci.

A kapitalni projekti koje smo ostvarili u tom razdoblju svima nama su na ponos. Bilo da se radilo o obnovi zgrade dječjeg vrtića, bilo da se radilo o kompletnoj obnovi škole za naše osnovnoškolce ili da se radilo o otvaranju knjižnice na centralnom trgu u Raši. Posebno zadovoljstvo bilo mi je na početku prvog mandata odreći se šest plaća da bi se mogle urediti prostorije za prvu jasličku skupinu u raškom vrtiću.

Radovali smo se obnovljenim igralištima u Raši, Koromačnu, Viškovićima, Bečićima, Barbićima, Zartinju, Letajcu, Kunju, koje trebamo čuvati bolje nego što smo ih čuvali do sada. Radosno smo uređivali i opremali društvene domove u Barbićima, Brgodu, Koromačnu i Sv.Bartolu. S ponosom smo dočekali dovršetak izgradnje vodoopskrbe na našoj obali od Sv.Marine, preko Crni i Drenja do Ravni, kao i izgradnju široke pješačke staze, uz samo more.

Mali sustavi odvodnje napravljeni su za naselja Zartinj, Topid, Letajac i Sv. Bartol. Prekrasan pogled se sada prostire uređenom i obrađenom Raškom dolinom. Uredili smo i proširili posljednja počivališta na Skitači i Sv.Lovreču, gdje smo izgradili novu mrtvačnicu.

Radili smo mnoge druge stvari – povisili smo stipendije, povisili naknade roditeljima novorođene djece, osigurali sredstva roditeljima na početku školske godine za udžbenike i školski pribor, obnovili smo dimnjak raške toplane, ishodovali građevinsku dozvolu za obnovu bazena, izgradili lučicu na Trgetu.

Iz Vodovoda Labin je ovih dana stigla lijepa vijest da je prva etapa aglomeracije Labin-Raša-Rabac prijavljena na natječaje strukturnih fondova za koheziju, što predstavlja velik iskorak u ostvarenju toliko očekivanog projekta.

Zadnjih se godina puno radilo u području očuvanja bogate rudarske baštine i ostavštine. Prvenstveno se to odnosi na opremanje i otvaranje mini muzeja Kovarska kuća ARSIA sa suvenirnicom, gdje se mogu naći raznovrsni proizvodi posvećeni rudarstvu. Uređenje i stavljanje rudnika Karlota u funkciju spremnog za posjetitelje spada u poseban način odavanja počasti svim našim rudarima, našim precima na čijem je teškom radu i muci nastala Raša. Posebno je dirljivo što smo to uspjeli napraviti za 30. rođendan Općine Raša. Projekt je krenuo, u samom je začetku i trebat će još dosta truda i rada do dostizanja željenog statusa.

Obilježavanjem i komemoriranjem rudarske tragedije u Raši čuvamo sjećanja na prošlost kroz koju smo ostvarili brojne prekogranične projekte, uz podršku labinske Zajednice Talijana. A tekovine antifašističkih vrijednosti čuvamo kroz sjećanja i obilježavanja nemilih događanja u naseljima Barbići i Kunj.

Manifestacija Raška noć je pak postala nadaleko poznata. Ugostili smo Petra Grašu, pok. Massima Savića, Halida Bešlića, Maju Šuput, Let 3, Damira Urbana, Zabranjeno pušenje, festival MIKa, Zijaha Sokolovića i druge.

No, bilo je i teških trenutaka. Itekako teških.

Plakali smo zajedno tog jutra kad je gorio krov kinodvorane na trgu u Raši. Plakali smo zajedno i tog jutra kad se ogromna crna plahta pojavila u moru na Trgetu i prekrila cijeli Raški zaljev. Plakali smo zajedno tog dana kada je tuča, a kasnije i poplava napala Rašu. Mnogo toga smo napravili. A mnogo toga treba još napraviti. I uvijek će biti tako. Jer lokalna uprava nikad ne miruje. Ona prati život i zato je uvijek u pokretu i u promijeni. I tako to treba biti", završila je svojevrsno 'oproštajno pismo' Glorija Paliska. (IHR)

Tweet

Posljednje novosti