saznajemo

Raskol u Domovinskom pokretu zbog Ivana Vilibora Sinčića

02.04.2024 - 14:03
Ljubav kratko trajala - Ivan Penava i Mario Viscovich
Ljubav kratko trajala - Ivan Penava i Mario Viscovich

Istarski.hr saznaje da je došlo do raskola u Domovinskom pokretu, i to zbog liste u osmoj, istarsko-riječkoj izbornoj jedinici. 

Naime, jedno od iznenađenja ovih izbora bilo je prvo mjesto za Ivana Vilibora Sinčića, nekadašnjeg predsjednika Živog zida, na zajedničkoj listi Domovinskog pokreta (DP) i stranke Pravo i Pravda u VIII. izbornoj jedinici.

Stranku Pravo i Pravda nedavno su osnovali kolege iz EU parlamenta, Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić, a kako bi si osigurali saborske mandate prišaltali su se Domovinskom pokretu, koji je bivšem sucu Trgovačkog suda u Zagrebu Kolakušiću darovao prvo mjesto u prvoj, zagrebačkoj izbornoj jedinici, a Sinčiću su dali prvo mjesto u osmoj izbornoj jedinici koja pokriva Istru i Rijeku.

Uže vodstvo Domovinskog pokreta o tome se uopće nije konzultiralo sa članovima stranke, zbog čega je Mario Viscovich, predsjednik podružnice Domovinskog pokreta u Primorsko-goranskoj županiji, podnio ostavku na sve dužnosti u stranci.

Pored njega ostavku je podnijela i potpredsjednica županijske organizacije stranke Ivana Buić, ujedno i predsjednica riječke podružnice Domovinskog pokreta.

 

Mario Viscovich, znanstvenik i povratnik iz SAD-a, za predsjednika DP-a u Primorsko-goranskoj županiji izabran je na izbornoj skupštini održanoj 27. rujna prošle godine u Rijeci.

Viscovich je nakon povratka iz SAD-a za mjesto prebivališta izabrao Krk gdje ima kuću. Široj javnosti postao je poznat i zbog problema s izgradnjom kuća za odmor kraj njegovog zemljišta u Viškovićima.     

"Od ranih 90-ih radim u korist Hrvatske, bio sam aktivan u Hrvatskom svjetskom kongresu i pratio sam politiku u Hrvatskoj, ali kada sam se definitivno vratio u domovinu, shvatio sam da je stanje drugačije nego što izgleda promatrano iz New Yorka. Puno stvari ne valja, puno političara koji vode državu nisu kvalificirani i sposobni za taj posao i zato nazadujemo umjesto da napredujemo. Osjetio sam potrebu da nešto promijenim, a Domovinski pokret mi je pružao prostora za to i tako sam okupio članstvo i organizirao podružnicu u Primorsko-goranskoj županiji“, rekao nam je tada.

"Ja sam politici pristupio potpuno slobodan: ne mogu mi oduzeti mirovinu, ne mogu me ucijeniti radnim mjestom, ne mogu me ucijeniti budućnošću moje djece ili na neki drugi način, kao što mogu mnoge mlade ljude koji se zbog toga boje pokrenuti promjene", izjavio je Viscovich.

Nakon što je Domovinski pokret potpisao sporazum sa strankom Mislava Kolakušića, kojim je Ivan Vilibor Sinčić dobio prvo mjesto na zajedničkoj listi u VIII. izbornoj jedinici, Viscovichu je stranka ponudila treće mjesto na listi (drugo je namijenjeno ženi), ali on je to, nezadovoljan što je Sinčić na listi, odbio te je podnio ostavku na sve dužnosti u Domovinskom pokretu. (Nenad Čakić)

Tweet

Posljednje novosti