Lijepi 20-godišnjak Sandro zapravo je ćelavi 40–godišnjak Marko

0
Marko Rakar
Marko Rakar

Iza ljepuškastog virtualnog mladića Sandra, koji je posljednja dva mjeseca na svom blogu IDStra.com napadao vodeće IDS-ovce, ali i druge političare Kukuriku koalicije, stoji poznati hrvatski bloger Marko Rakar. Doduše, to smo mnogi znali i prije, ali nakon otkrića blogera Zimo, sada za to napokon postoji i čvrsti dokaz.

„U zadnje vrijeme, političari često organiziraju online guerilla kampanje. Iako se odavno pretpostavlja tko stoji iza koje guerilla kampanje, rijetki su slučajevi kada postoje direktni dokazi. Jedna od takvih je i blog fiktivnog lika Sandra, koji govori o korupciji u Istri“, piše Zimo, te u nastavku daje objašnjenje:

„Sam blog je izrađen na WordPress platformi, redovito se ažurira, također aktivno se radi na Twitteru, koriste se bitni hashtagovi, uredno se radi i na Facebook Fan stranici, a server bloga smješten je u Americi koja mu osigurava anonimnost.

No, ono što je zanimljivo jest da uz nove tehnologije kao što su Facebook i Twitter treba paziti i na anonimnosti, ironije li, jer se prilikom integriranja pojedinih aplikacija može otkriti identitet osobe koja stoji iza cijele priče. Na taj način zeznuo se i Marko Rakar.

Poanta cijele priče je da prilikom povezivanja WordPress bloga i Facebook Fan stranice ne smijete zaboraviti da ulogu developera odradite s anonimnog računa ili uklonite prikaz vas kao developera aplikacije. U suprotnom će se klikom na vašu aplikaciju ispod posta na Fan stranici vidjeti vaše ime i prezime kao developera aplikacije, a pošto ne možete povezati WordPress i Fan stranicu bez upisivanja identifikacije Facebook aplikacije i Facebook Application Secreta, tj. bez administratorskog pristupa blogu — dokazujete vaše vlasništvo bloga“, objasnio je Zimo.

Marko Rakar je široj hrvatskoj javnosti postao poznat kao savjetnik za internet komunikacije u predsjedničkoj kampanji dr. Ive Josipovića. Trebao je biti i zamjenik predstojnika ureda zadužen za internet u kabinetu novog predsjednika, ali ga se Josipović morao odreći kada je otkriveno da je njegova bivša firma ostala dužna državi. Ponovo je došao na naslovne stranice kada je uhićen pod sumnjom da stoji iza objave registra branitelja, a najnoviji njegov uradak je Registar javne nabave.

Rakar je rođen 12. prosinca 1972. u Zagrebu. Kada mu je bilo 11 godina njemu i njegovom bratu Mikiju zakonski skrbnik postao je velečasni Mijo Gabrić, prebendar Zagrebačke nadbiskupije. Svoj je potpis za to dala i njihova majka, koja ih je odmah nakon rođenja ostavila Markovoj baki Đurđi Benković.

“Marko i njegov brat su mi kao sinovi. Nije baš tako neuobičajeno da svećenik postane skrbnik djeci. Znam jednoga u Bosni koji je tako imao čak 17-ero djece. Ponosan sam kako sam ga odgojio i uvijek ponavljam da sam od njega i njegova brata mnogo više dobio nego što sam im dao. Oduvijek je bio natprosječno inteligentan pa sam ga vodio kod psihijatrice koja je potvrdila da je na granici genijalnosti”, rekao je vlč. Gabrić za Globus u travnju 2010. godine.

Prva četiri razreda osnovne škole Marko je pohađao u Mlinarskoj ulici, a u petom se prebacio u školu na Šalati. Kod izbora srednje škole gledao je koja ima kompjutere, a budući da se u tiskari Glasa koncila, kamo ga je vodio vlč. Gabrić, susreo sa fotoslogom, na kraju je upisao srednju grafičku. 

Godine 1994. osnovao je svoju tvrtku NM3 i kupio opremu za fotoslog, a nakon dvije godine s jednim partnerom je osnovao tiskaru Printel iz koje je kasnije nastao Prius. Do 2003. posao se stalno razvijao, a onda su počeli problemi, pa je 2007. tvrtka propala ostavši državi i dobavljačima dužna oko 1,5 milijuna kuna.

Jasno je da Marko Rakar Sandra nije pisao iz ideala, jer niti živi u Istri, niti je osobno zainteresiran za zbivanja na našem poluotoku, kao što vjerojatno nema nekih osobnih razloga za netrpeljivost prema Ivanu Jakovčiću. Za taj ga je posao netko dobro platio. U izvješću o troškovima izborne kampanje stranke Ladonja tvrtka Mrak usluge d.o.o. u vlasništvu Marka Rakara navodi se tri puta: za bedževe mu je plaćeno 4.600,20 kuna, za nekakav oglas 25.685,65 kuna, a za oglašavanje 51.660,00 kuna. No, osobno ne vjerujem da se iza ijedne od ovih stavki krije trošak izrade i održavanja bloga IDStra.com. Za tu uslugu Rakar je najvjerojatnije dodatno nagrađen, ali javnost nikad neće doznati ni kako ni koliko. (Nenad Čakić

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa