omiljeni istarski šoping

Pašta za 'badava', riža vrlo povoljna, šparoge puno jeftinije...

1
Iz hipermarketa Famila
Iz hipermarketa Famila

Otkad smo prešli na euro puno je lakše pratiti i uspoređivati iznos kupovine kod nas s kupovinom preko granice. Premda su Talijanima u prosjeku plaće veće, neki su im artikli značajno jeftiniji nego kod nas, piše Jutarnji list

Posjetili su poznato trgovačko izletište Istrijana - supermarket Familu.

Iako ćete gotovo svu tjesteninu platiti oko 1,35 eura (ne više od 2), za pola kilograma tjestenine brenda Barilla izdvojit ćete pola tog iznosa, odnosno 79 centi (točnije 6 kuna, ako još preračunavate). Premda je ta cijena označena kao posebna ponuda, vrlo je vjerojatno cjelogodišnja - jer svaki put u proteklih par mjeseci kada smo došli, naišli smo na istu. I ono najbolje, ponuda vrijedi na sve oblike tjestenina, a ima ih zbilja puno (mini penne rigate, pipette rigate, sedani rigati, farfalle...).

 

Ako ste ostali zatečeni cijenama poznate talijanske tjestenine, koju kod nas po toj cijeni ne možete kupiti pa čak ni na najvećoj rasprodaji, onda će vas i cijena riže vjerojatno natjerati da razmislite o šopingu preko granice. Scotti riža slovi kao jedna od boljih riža i na našim joj je policama cijena gotovo 5 eura za kilogram, dok ćete je u Italiji platiti gotovo dva eura manje.

Od davnina se znalo da se tunjevina, pogotovo Rio mare, ne kupuje kod nas, jer je kod Talijana jeftinija. I ta teorija i dalje stoji. Osim velikog izbora tunjevina (u svim vrstama ulja, dijetalnih, začinjenih...) svidjet će vam se i cijena ovih konzervi. Dok ćete u našem poznatom supermarketu četiri manje konzerve platiti gotovo 8 eura, u Famili ćete četiri velike konzerve istog proizvoda platiti gotovo jedan euro manje. Cijene trgovačkih marki tunjevine slične su cijenama Rio mare i nude ekonomičnija pakiranja.

Kada pričamo o jeftinijim proizvodima, valja se dotaknuti i ulja. Iako je suncokretovo ulje kod nas jeftinije 40 centi (zbog antiinflacijskog paketa mjera), ekstra djevičansko maslinovo ulje je ipak tamo jeftinije. Primjerice, dok ćete pola litre Monini ulja ovdje platiti 9,49 eura, u Trstu ćete to platiti više od tri eura jeftinije.

U kvalitetu talijanskog sira ne treba uopće zalaziti. Za kilogram Grana Padana morat ćete izdvojiti 10,80 eura, što je u prosjeku čak dva puta jeftinije nego u našim trgovačkim centrima, piše Jutarnji list

Na tržnici u Trstu cijene brancina i orade su samo za koji euro skuplje nego kod nas i koštaju 13,80 eura. Kilogram hobotnice je jeftiniji nego kod nas i iznosi 21,80, a gavuna, lignji i riječnih riba nije bilo u ponudi. No, ako ste ipak za vongole ili Jakobove kapice, kilogram istih izaći će 12,80 eura.

Na gotovo svakom štandu bilo je jagoda, a za pola kile ove uvozne poslastice morat ćete izdvojiti čak 3,50 eura.

Ponajviše su nam za oko zapele šparoge čija je cijena samo 3 eura, piše Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa