mnogi nisu probali bolju...

Donosimo recept za pincu poznate hrvatske slastičarke

0
Foto: Instagram
Foto: Instagram

Petra Jelenić najvažnije je ime hrvatske slastičarske scene. Osim što sama radi izvanredne slastice, koje se danas mogu isprobati u Salu na zagrebačkoj Opatovini, odgojila je velik broj mladih, danas izrazito uspješnih slastičara i podijelila nebrojeno mnogo recepata koji su nam iz godine u godinu velika inspiracija. Jedan od takvih je i onaj za pincu, koji je Petra s nama podijelila još prije 10-ak godina i od tada ga pred svaki Uskrs iznova čitamo i analiziramo, pažljivo pripremamo sastojke pa se bacamo na pripremu, piše Dobra hrana.

 

U pitanju je recept kojem se i mnogi od vas rado vraćate pa nam se javljate s više nego pozitivnim dojmovima, i baš ga zato ponovno dijelimo i ove godine. Osim u nastavku, potražiti ga možete i na stranici Slatkopis, ali i na njezinom Instagram profilu.

Sve što vam sada preostaje jest opskrbiti se potrebnim namirnicama, napraviti popis dragih ljudi kojima ćete pincu ove godine pokloniti i baciti se na posao. Samo, upozoravamo vas, pri pečenju ovog tradicionalnog slatkog kruha cijela će kuća zamirisati, a jedan komad odmah ćete poželjeti narezati i isprobati, stoga savjetujemo da odmah poduplate količinu tijesta kako bi vam koja meka, sočna, aromatična pinca ostala i za sam Uskrs.

Trebat će vam:

500 g brašna

1 žličica soli

40 g svježeg kvasca /14 g suhog kvasca (mrva više, za svaki slučaj)

100 ml mlakog mlijeka

2 jaja

2 žumanjka

75 g šećera

50 g meda

1 mahuna vanilije

fino naribana korica 2 limuna

fino naribana korica 1 naranče

1 žlica ružine vodice, likera od ruže ili ako nemate, stavite dvaput više ruma ili neki drugi liker po želji (limončelo, naranča…)

1 žlica ruma

50 g maslaca sobne temperature

50 g svinjske masti sobne temperature (ili kokosovo ulje)
Priprema:
Kvasac otopite u 100 ml mlijeka, dodati malo brašna, 2 do 3 žlice od ukupne količine i žličicu šećera. U ostatak brašna dodajte uzašli kvas i sve ostale sastojke. Izradite u glatku smjesu. Miješajte tijesto dok se ne odvoji od stijenki kalupa. Ako je tvrdo, dodajte još malo mlijeka. Dobro izrađeno tijesto ostavite oko jedan sat na toplome da se diže i udvostruči. Dignuto tijesto potom premijesite te pustite da se još jednom diže. Podijelite tijesto na dva dijela, oblikujte pince, odnosno loptice i stavite ih na toplo da se dignu za trećinu, oko 10 do 15 minuta. Pince premažite razmućenim jajetom (na jedno jaje dodati 1 žlicu vode). Zarežite škarama ili nožem oblik križa i staviti ih peći u pećnicu na 160 stupnjeva oko 25 minuta. Provjerite štapićem jesu li pečene - kada ga izvadite, štapić mora ostati suh. Ohladite pa tek tada poslužite.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa