nezaobilazna blagdanska slastica

Pogledajte kako se nekoć radila pinca u Istri

0
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Uskrsni se blagdani u Istri ne mogu zamisliti bez - pince. Na Cvjetnicu, u Mužinama pinca se peče na tradicionalan način, na ognjištu, što privlači brojne posjetitelje, donosi HRT.

 

Pinca, kraljica uskrsnog stola, nekoć se u istarskim kućama radila pod čripnjon. Poseban je okus tako spravljenog slatkog kruha. Sastojci poznati, no savjeti i otkrivanje pokoje kulinarske tajne uvijek su dobrodošli.

- Brašno, jaja, kvasac, grožđice, vrhnje i maslac rastopljeni, šećer, otkriva nam Jozefina iz Žminja.

A gospođa Zdenka dodaje: "I volja. I samo ne toplim mlijekom da je zaparimo, da je šokiramo, onda ne napravimo ništa, onda ne bude pinca.

Istarijanske pince pod čeripnjon na ugnjišće na Žminjštini se pripremaju za posjetitelje već više od deset godina. Sunčana nedjelja prizvala je ljubitelje slatkoga kruha iz cijele Hrvatske.

- Tu je i prezentacija hrane vazmenega ručenja iliti uskrsnog doručka koji se tradicionalno jede za Uskrs nakon blagoslova, rekla je Sara Mužina, organizatorica.

A uz pince, na ovom se jedinstvenom gastronomskom druženju moglo nabaviti sve što je potrebno za bogat uskršnji doručak. Istarski proizvođači ponudili su domaće kobasice, ombolo, škalonju, domaća jaja i, naravno, divlje šparuge. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa