U Istri samo 142 jedinke

Želite li usvojiti istarsku kozu? Pogledajte kako

0

„Istarska koza jučer, danas, sutra“ naziv je simpozija o istarskoj kozi održanog danas u Istarskoj sabornici u Poreču, u organizaciji  Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI), Istarske županije, Udruge uzgajivača istarske koze i Grada Poreča. Ujedno je predstavljen fond Naša istarska koza, La nostra capra istriana.

 

 AZRRI je, zajedno sa svojim uzgajivačima i uz podršku Istarske županije, kreirao i novi inovativni program u podršci uzgajivačima s ciljem očuvanja pasmine. Edmondo Šuran iz AZRRI-ja predstavio je fond Naša istarska koza, a riječ je o platformi za usvajanje istarske koze na daljinu. Ideja usvajanja istarske koze zamišljena je kao direktna financijska pomoć uzgajivačima dok se broj istarskih koza ne konsolidira, odnosno dok populacija ne izađe iz zone ugroze. Usvojitelji uplaćuju sredstva, čime pomažu očuvanju istarske pasmine. Sredstva su strogo namjenska i mogu se koristiti sukladno pravilniku koji se može pronaći na stranicama www.istarskakoza.com.

Pravilnikom su, osim toga, obuhvaćena i sva ostala prava i obveze kako korisnika fonda, odnosno uzgajivača, tako i donatora odnosno usvojitelja, AZRRI-ja kao vlasnika fonda i Udruge uzgajivača istarske koze. Uloga AZRRI-ja jej između ostalog da osigurava transparentnost poslovanja fonda te kontrolu utrošaka doniranih sredstava od strane usvojitelja.

Moguće je usvojiti jednu ili više dostupnih istarskih koza. Jednom usvojeno grlo ne može se ponovno usvojiti, i to na godinu dana. Svaki usvojitelj, odnosno donator, dobiva certifikat o usvajanju te se na web platformi ispod usvojene istarske koze upisuje ime i prezime donatora. Osim navedenog, donatoru su na web platformi dostupni svi foto i video materijali o usvojenoj kozi, a uz prethodnu najavu donator ima mogućnost posjetiti „svoju“ kozu. Istim pravilnikom utvrđeno je i da usvojitelj ni na koji način ne postaje vlasnik istarske koze. No, moguće je da joj dodijeli ime. 

Iznos za usvajanje jedne istarske koze je 500 eura, od čega će 350 eura posredstvom Udruge uzgajivača biti preslijeđeno vlasniku istarske koze, dok preostali dio sredstava ostaje u fondu, za njegovo funkcioniranje, odnosno promociju i vidljivost projekta.

Gostima simpozija i uzvanicima uvodnim riječima obratili su se domaćin i direktor AZRRI-a Igor Merlić, porečki gradonačelnik Loris Peršurić, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać te istarski župan Boris Miletić.

Da bi uzvanike simpozija, ali i cjelokupnu javnost upoznali s trenutnim stanjem populacije istarske koze, kao i sa svim obvezama i planovima koje nas očekuju u očuvanju ovog jedinstvenog živućeg simbola Istre, skupu su se obratili stručni predavači i znanstvenici koji su uputili u detalje problematike i predstavili moguća rješenja u očuvaju pasmine.

O istarskoj kozi kao simbolu Istre govorio je predsjednik Udruge uzgajivača Gordan Šubara koji je predstavio povijesnu ulogu istarske koze kao hraniteljice obitelji ali i sve povijesne nedaće i probleme koje je istarske koza preživjela unatoč nesretnim povijesnim okolnostima, ratovima, bolestima i iseljavanjem. Šubara je podsjetio na 2012. i 2013. godinu kada je projektom APRO, kojeg je tada u ulozi vodećeg partnera prevodio AZRRI, genetski potvrđena mala populacija istarske koze te je ona upisana u knjigu hrvatskih izvornih pasmina.     

Znanstveni dio programa upotpunjen je predavanjem dr.sc. Marije Špehar i prof.dr.sc. Ante Kasapa koji su s genetskog aspekta približili trenutno stanje populacije istarske koze te predstavili moguće alate u vidu uzgojnih planova i planova sparivanja, kao dio rješenja konsolidacije pasmine. Na dan 26. ožujka u Istri je bilo ukupno 142 grla istarske koze, od čega 88 rasplodnih, 43 mlade koze i 11 jarčeva.

Trenutne i buduće alate koji se koriste u konsolidaciji pasmine istarske koze s ciljem njenog očuvanja predstavio je Edmondo Šuran iz AZRRI-ja. Rečeno je da je AZRRI 2022 godine isplatio 100 eura za svako grlo istarske koze kako bi koze ostale u uzgoju, dok su izravne potpore Istarske županije po svakom grlu istarske koze iznosile 130 eura. Potpore Ministarstva poljoprivrede bile su pak 170 eura po 'uvjetnom' grlu, uz potpore za poljoprivredno zemljišta.

Uzgajivačima su na raspolaganju i sredstva Fonda za poljoprivredu Istarske županije po povoljnim kamatama. Osim toga, reknstruirana je štala za izbor jarčeva unutar Istarske banke animalnih gena pri AZRRI-ju. Bilo je govora i o banci gena koja će služiti kao temelj za kreiranje plana sparivanja, odnosno uzgojnih programa.

Direktor AZRRI-ja Igor Merlić na kraju simpozija poslao je apel svim zainteresiranima, osobito Istrijanima te istarskim iseljenicima, da se aktivno uključe u ovaj program podrške uzgajivačima da bi očuvali tradicijske i baštinske vrijednosti koje istarska koza kroz povijest nosi sa sobom, ne samo kao simbol na grbu Istarske županije i Republike Hrvatske, nego kao i simbol istarskih težaka i simbol istarskih pašnjaka. 

Napomenuo je da lokalna i regionalna uprava i samouprava, znanstvena zajednica i uzgajivači ,ali i cjelokupno društvo, imaju povijesnu obvezu i odgovornost spasiti pasminu koja je važna za prošlost i budućnost Istre. Provedba projekata i programa koji direktno utječu na genetsku konsolidaciju pasmine te osiguravaju povećanje broja jedinki istarske koze, kreiranje gospodarskog programa afirmacije proizvoda od mesa istarske koze i pomoć uzgajivačima u njihovoj provedbi od presudne su važnosti da bi istarska koza bila sačuvana za buduće naraštaje te opstala kao živući simbol Istre.

Na kraju simpozija premijerno je predstavljen video o istarskoj kozi Studija Level 52 koji je dostupan na web stranicama Istarske županije (www.istarskakoza.com). (IHR)  

 

 

 

 

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa