Sandra Ćakić Kuhar

'Pokazali smo trdu istrijansku forcu - budi čovik i pušti drugega da živi'

0
Sandra Ćakić Kuhar: (Foto: Milivoj Mijošek)
Sandra Ćakić Kuhar: (Foto: Milivoj Mijošek)

„Danas svečano obilježavamo jubilarnih 30 godina donošenja Statuta Istarske županije - temeljnog dokumenta naše regije kojim smo istaknuli vlastiti identitet, univerzalne vrijednosti otvorenog, ravnopravnog i tolerantnog društva, i odredili pravce našeg razvoja“, kazala je predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar danas u Poreču.

- Prisjetimo se da se za ovaj sijaset vrijednosti, za ideologiju Istre koja u svojoj osnovi ima mir, suživot, convivenzu, koje su nama u Istri sasvim normalne i uobičajene, nije bilo jednostavno izboriti, bili smo ustrajni, nismo pristajali na reduciranje naših vrijednosti, pokazali smo snagu i onu trdu istrijansku forcu i pravicu - budi čovik i pušti drugega da živi!, kazala je predsjednica Skupštine Istarske županije.

- U globaliziranom svijetu punom izazova mi znamo tko smo, što smo i gdje idemo. Spremno smo odgovarali na sve izazove pred nama, a odluke koje se najizravnije tiču života ljudi uvijek su nam bile u fokusu i u tome je naša neprocjenjiva prednost i snaga. Mi u Istri smo itekako svjesni naših prednosti, ali svjesni smo i kako razvijenost naše regije donosi i veće troškove života, zbog čega je potrebno osigurati veće plaće za državne i javne službenike – za naše medicinske sestre, doktore, policajce, sudske i druge službenike, koji bi trebali imati plaće sukladno stupnju razvijenosti regije i troškovima života, kazala je Ćakić Kuhar. 

 

Uvjerena je, kaže, da zajedno možemo nastaviti graditi i razvijati Istru 'za svakega čovika'.

"Zalažemo se za veći stupanj fiskalne i funkcionalne decentralizacije jer znamo da je Istra u stanju sama se razvijati novcem koji se u njoj zaradi, ali veći stupanj decentralizacije uvelike bi osigurao našoj regiji, gradovima i općinama nadležnosti za efikasno upravljanje svojim resursima ali i neiskorištenom državnom imovinom, socijalnom politikom, zdravstvenom zaštitom, građevinskom i turističkom inspekcijom, istaknula je Ćakić Kuhar.

- Turizam u Istri mora biti cjelogodišnji i mora biti održiv. Kvaliteta usluge je ono što želimo ponuditi našim gostima, no, osim turizma, želimo diverzificirano gospodarstvo poticanjem deficitarnih zanimanja, malih i srednjih poduzetnika, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, te poljoprivrednu proizvodnju visoke dodane vrijednosti, kazala je predsjednica Skupštine dodajući da na tom putu, 'nikad  ne smijemo zaboraviti na to s kud smo, ki smo i ča smo!'

Zahvalila svim građankama i građanima Istre na nesebičnom doprinosu, zaključivši da 'čuvajući naš istarski identitet, našu kulturu i običaje, Istra mora nastaviti koračati svojim dobro poznatim putem, korak ispred svih!'

Svečanosti su prisustvovali brojni gradonačelnici i načelnici istarskih gradova i općina, kao i uvaženi gosti iz političkog i javnog života. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa