Incident na Gradskom vijeću Labina

Bivši predsjednik SDP-a izvrijeđao sadašnju predsjednicu SDP-a

2
Valdi Gobo i Katarina Filipović
Valdi Gobo i Katarina Filipović

Vijećnik Valdi Gobo, koji je u Gradsko vijeće Labina ušao s liste SDP-a, iskoristio je aktualni sat sjednice Gradskog vijeća 27. ožujka za obračun sa SDP-om vijećnicom Katarinom Filipović. Zanimljivo, Katarina Filipović je na mjestu predsjednice labinske gradske organizacije SDP-a naslijedila upravo Valdija Goba. Gobo joj je udijelio niz pogrdnih imena, da spomenemo samo neka: lažljivica, niškoristi, manipulatorica. Filipović je ostala prisebna.

Iz razgovora s njima saznali smo da je Gobo isključen iz stranke, ali čeka ishod žalbe koju je predao na tu odluku.

 

Uvod u incident bilo je vijećničko pitanje koje je Gobo postavio gradonačelniku u svojstvu predsjednika Vijeća za davanje koncesijskog odobrenja na pomorskom dobru: „Pitam Vas, gradonačelniče, da li imate saznanja da ja dijelim koncesije određenim ljudima bliskima vlasti i da se dodjeljuju namještenim natječajima, zatim da su natječaji za koncesiju na plaži maslinica namješteni i da li Maslinica d.o.o. koristi zemljište koja su pomorsko dobro a koja se dodjeljuju koncesijskim odobrenjem koje potpisujem ja, Valdi Gobo, a koje su izglasane na vijeću za dodjelu koncesije na pomorskom dobru?“

Nakon što je gradonačelnik Valter Glavičić odgovorio da nikakvih zakonskih nepravilnosti u dodjeli koncesija nije bilo, Gobo je ponovo izašao za govornicu i rekao što mu je bilo na umu: „Pitate se zašto sam postavio ovo pitanje? Postoji službeni dokument GO SDP Labin kojeg je donijela predsjednica SDP-a Labina, a koji sam citirao u vijećničkom pitanju".

"Svakome je jasno da predsjednica SDP Labina kao prvo pokazuje osnovno neznanje: mene nije izabrao gradonačelnik u Vijeće za dodjelu koncesije na pomorskom dobro već Gradsko vijeće, ne poznaje razliku između natječaja i zahtjeva, ne poznaje razliku između koncesije i koncesijskog odobrenja. Jedino što joj dobro ide, osim što je polupismena, je koristiti se lažima i podmetanjima da bi me diskreditirala, sramotila, klevetala, ocrnjivala, a zapravo je predsjednica SDP-a Labina velika lažljivica, manipulatorica i osoba bez morala. Koga takva osoba može zastupati u ovom časnom Gradskom vijeću?

Najtragičnije je da ne blati jedino mene, već posredno sve članove vijeća, Smiljana Popova, Ivu Škopca, Damira Rudelu i Romula Šumberca. To što je napisala je ispod svake ljudske inteligencije i to može izmisliti samo jako pokvarena i zla osoba kao što je predsjednica SDP-a Labina. Ako je bilo što od toga istina, ako se ima saznanja s dokazima neka se predoče ovom Gradskom vijeću i SDP Labina na čelu sa predsjednicom i ako ima saznanja, mora po dužnosti protiv mene podignuti kaznenu prijavu. Predsjednica SDP-a Labina Katarina Filipović je jedno najveće niškoristi, ne samo u ovom Gradskom vijeću već u našem lijepom gradu“, rekao je Gobo.

Kasnije nam je Gobo dodatno obrazložio svoj bijes i ogorčenje: “Ja imam čist obraz za razliku od Katarine Filipović, predsjednice SDP-a Labina, bezlične osobe bez morala i osnovnog odgoja. Da vam još pokažem stotinu poruka koje sam dobivao od nje, pa da zaista građani vide tko je ona uistinu. Postoje mailovi koji je kompromitiraju. Između ostaloga Gradska organizacija SDP-a Labin nije formirana i ne djeluje u skladu sa statutom SDP-a što je nečuveno, skandalozno i ponižavajuće za SDP Labina, to se zove politička korupcija GO SDP-a Labina i takvim djelovanjem srozavaju ugled cijelom SDP-u.

Isto tako neće svi članovi SDP-a Labina glasati na predstojećim izborima za SDP. Pitate se zašto? Zato što su istovremeno i članovi jedne druge stranke! Svi se pozivaju na statut stranke počevši od predsjednika stranke, što je u redu, ali proizlazi da je Katarina Filipović iznad statuta stranke, ona ga ne mora poštivati. Kada vam dostavim moju žalbu za isključenje koju sam predao Statutarnoj komisiji vidjet ćete kako se krši statut u stranci.“

Prije nego što su postavili svoja pitanja Demokrati Tanja Pejić i Mladen Bastijanić napomenuli su da je predsjednica Gradskog vijeća Eni Modrušan (IDS) trebala reagirati na ovakav rječnik i ponašanje, a ona je odgovorila da je to ostavila za kraj aktualnog sata.

Filipović se prije svog vijećničkog pitanja kratko osvrnula na verbalni napad rekavši da ne želi komentirati nekulturu i spuštati se na tu razinu, na što je Gobo lupio po stolu uzviknuvši: “Lažljivica jedna!“, a vikao je i kad je Modrušan na završetku aktualnog sata rekla, kako je najavila, što o njegovom ispadu misli.

„Razočarana sam, kao i svi vi, načinom komunikacije vijećnika Valdija Goba. Na žalost, diskurs koji je uvriježen i uobičajen na nekim drugim razinama spustio se u naše Gradsko vijeće. Bila sam ponosna na način i kulturu komunikacije vijećnica i vijećnika, kako u prethodnom, tako i u ovom sazivu i definitivno neću dozvoliti takve nastupe. Nećemo dozvoliti raspravljanje nikakvih unutarstranačkih dubioza i sporova na Gradskom vijeću“, rekla je predsjednica vijeća i napomenula da ono što je Gobo dobacio nakon početka njene intervencije neće ući u zapisnik. (Tekst i foto: Robi Selan)

Istarski SDP: Prostačko ponašanje vijećnika Valdija Goba predstavlja sramotu za Gradsko vijeće Labina

Na incident su reagirali iz Županijske organizacije SDP-a. "Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Labina svjedočili smo skandaloznom i prostačkom ponašanju nezavisnog vijećnika Valdija Goba koji iskoristio javnu pozornicu za provođenje osobnog obračuna s predsjednicom SDP Labin i gradskom vijećnicom Katarinom Filipović. 

Ovim putem najoštrije osuđujemo takvu vrstu verbalnog nasilja i osobnog obračuna koje je vijećnik Gobo proveo na javnoj pozornici te je to istovremeno i sramota za Gradsko vijeće Grada Labina.

Ostali smo neugodno iznenađeni nedostatkom pravovremene reakcije od strane predsjednice Gradskog vijeća Labina, Eni Modrušan koja je već na same naznake uvreda, onoga što se koju sekundu kasnije i dogodilo, trebala oduzeti riječ vijećniku Gobu i u najmanju ruku dati opomenu te eventualno ga udaljiti sa sjednice ako bi održao svoj performans do kraja. Nadamo se da je taj nedostatak pravovremene reakcije plod neiskustva i nesnalaženja gospođe Modrušan u ovakvim zaista skandaloznim situacijama.

SDP nije dosada, a neće niti ubuduće, gubio vrijeme na medijska prepucavanja koja žele izazvati isključeni članovi stranke, ali reagirati ćemo na prostačko ponašanje koje se događa u okviru političke arene i pozornice poput gradskog vijeća.

Ono što je činjenica je da Valdi Gobo de facto nije član SDP-a od srpnja 2023. godine kada je isključen iz stranke Odlukom Županijskog odbora, a ta Odluka potvrđena je naknadno i od strane Statutarne komisije SDP Hrvatske. Prijašnje ponašanje i djelovanje unutar SDP-a, sada bivšeg člana stranke, Valdija Goba uz ovo današnje necivilizirano ponašanje samo potvrđuju da su sve donesene odluke u njegovom slučaju bile opravdane", priopćili su iz SDP-a.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa