vjesnici proljeća na mandriolu

Devastatori prostora i dalje haraju. Nitko im ne može ništa (foto)

2
Osvanule rampe na Mandriolu kraj Vodnjana (foto: čitatelj)
Osvanule rampe na Mandriolu kraj Vodnjana (foto: čitatelj)

Vjesnici proljeća nisu samo ljubičice, visibabe i ugostiteljske terase, već je u Istri situacija takva da se lijepim vremenom vraćaju i bespravni graditelji, neevidentirani stanovnici i devastatori prostora. Uvijek u isto vrijeme, pa tako ni ova godina nije iznimka. Kao i obično, dobar dio njih svojom pojavom nose smeće, nove mobilne kućice, rampe s natpisima 'privatno', kao i sveprisutni inat prema lokalnom stanovništvu, pravilima gradova i općina i zakonima Hrvatske. Tako su nam čitatelji danas poslali friške fotografije i najnovija svjedočenja s područja oko Mandriola i Peroja, po kojima je jasno da bespravni graditelji ne miruju, niti planiraju stati s nelegalnim i nečasnim radnjama, unatoč lanjskim akcijama države koje očito nisu urodile plodom.

Jer, stječe se dojam da je država, točnije njezin represivni krak, umjesto zube bespravnim graditeljima pokazala tek jedan očnjak.

Podsjetimo, prije otprilike godinu dana Državni inspektorat je organiziranjem povremenih akcija u Istri odaslao poruku javnosti da je bespravne gradnje dosta i da će upregnuti sve svoje snage u suzbijanje te kancerogene pojave. Sve je počelo upravo na Madriolu, koji je postao svojevrstan simbol akcija DIRH-a. I doista, neke građevine su porušene, neke su vlasnici srušili sami, procedure su ubrzane, no efekti te kampanje još uvijek nisu opipljivi i, što je najbitnije, nisu doprijeli do matičnih država tih izgrednika. Fotografije s terena govore da se 'stanovnici' divljih dijelova Grada Vodnjana, točnije Mandriola i Peroja, itekako spremaju za sezonu. Ima tu otpada, starog namještaja bačenog u grmlje ili pored kanta za smeće, novih ograda, tek postavljene mobilne kućice, poravnata zemlja, a tu je i nekoliko rampa. Na jednoj piše 'privat zemljišče'. Naši su čitatelji naišli i na mnoštvo željeza, kanta s farbom, starih paleta, madraca, stakla, boca i tako dalje.

Na jednoj je fotografiji vidljiv kombi iz kojeg se iskrcava građevinski materijal, vjerojatno za 'dovršetak' obližnje drvene barakice. Jasno, neke su građevine na tim područjima legalizirane, što i dalje ne znači da nisu nastale na nelegalan način. Neki su bespravni graditelji iskoristili blagodati legalizacije, kojom je država pokazala nemoć, a kasnije su nadograđivali svoje 'kućice'. Neki nemaju nikakvih dozvola, niti se boje zakona. Drugi obitavaju u pomičnim kontejnerima, kamperima i slično, što također nije u skladu s pravilima. Štoviše, bespravna gradnja obično započinje upravo divljim kampiranjem, kao svojevrsnim 'opipavanjem terena'. Kada ti 'turisti' shvate da ih nitko godinama ne dira, započinju s gradnjom. Inače, za ovu prvu fazu nadležna je Turistička inspekcija.

Nažalost, katastrofalnoj situaciji s divljom gradnjom u Istri ne pomaže činjenica da je nedavno jedna građevinska inspektorica iz Državnog inspektorata otišla raditi u jednu istarsku općinu. Upravo zato smo se obratili DIRH-u da provjerimo koliko ima građevinskih inspektora za područje Istre, te da potvrdimo neslužbene informacije o odlasku inspektorice. Odgovorili su nam ovako: "poslove nadzora propisa u građenju u Istarskoj županiji provode građevinski inspektori Područnog ureda Rijeka te po potrebi i inspektori ostalih područnih ureda Državnog inspektorata". Dakle, nisu nam odgovorili na pitanje, na što smo ih upozorili i ponovno ih pozvali da odgovore na upit oko kadrovskog stanja u dijelu građevinskih inspektora Područnog ureda Rijeka. No, nisu odgovorili ni nakon deset dana. 

Usput, iz DIRH-a su nas obavijestili da je temeljem postupanja građevinske inspekcije Državnog inspektorata od 1. travnja 2019. godine uklonjeno je 274 bespravno izgrađene građevine na području Istre od čega u ovoj godini 12.

Uglavnom, u Istri su se još od vremena bivše države, malo po malo, stvorila potpuno nova, nelegalna i bezimena sela i radi se o katastrofi koja dokazuje svu neefikasnost sustava. Država, gradovi, općine, ostale institucije, organizacije i udruge očito su nemoćni pred samovoljom ljudi koji žele graditi tamo gdje ne smiju. Radi se najviše o strancima, dobrim dijelom Slovencima.

Da bi stvar bila gora, upravo je prije nekoliko dana na Njuškalu objavljen oglas kojim se prodaju 'vikend parcele' od 400 kvadrata na istoj toj lokaciji - Mandriolu, po cijeli od 11.500 eura. Prodaje ih poznata agencija za nekretnine, potpuno besramno, jer se njih zapravo ne tiče što će ih budući vlasnici zasigurno koristiti za stanovanje.

"Na odličnoj i mirnoj lokaciji u mjestu Mandriol smješteno je ovo predivno zemljište površine 401 m2 pravokutnog oblika. Zemljište je okruženo prirodom i zelenilom, pristupni put je uređen i očišćeno. Do mora i prvih plaža je 900 metara", stoji u oglasu. (Piše Marcello Rosanda)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa