duhovna obnova

Foto Više stotina mladih na križnom putu u Gračišću (foto)

24.03.2024 - 16:02
Foto: F. Celent, R. Lekaj, D. Zgrablić
Foto: F. Celent, R. Lekaj, D. Zgrablić

Na duhovnoj obnovi i Biskupijskom križnom putu mladih Stazom sv. Šimuna, u organizaciji dijecezanskog Vijeća za duhovna zvanja, ministrante i pastoral mladih Porečke i Pulske biskupije, jučer se okupilo više stotina mladih iz svih dijelova Istre, piše portal Porečke i Pulske biskupije.

Tradicija održavanja pobožnosti križnog puta mladih Stazom sv. Šimuna u Gračišću duga je više od dva desetljeća, a ove je godine obogaćena sudjelovanjem gosta propovjednika fra Stjepana Brčine, OFMConv., među mladima poznatog i omiljenog franjevca iz zagrebačkog samostana na Svetom Duhu, koji ima bogato iskustvo u pastoralu mladih.

Na križni put mladih se odazvao i već broj mladih svećenika, a posebno rado viđen sudionik bio je porečki i pulski biskup mons. Ivan Štironja, koji u svim prigodama iskazuje svoju naklonost mlađim naraštajima, svjestan da samo oni mogu biti pronositelji vjere prema budućnosti.

 

Okupljanje je bilo u župnoj crkvi sv. Vida gdje je mladima dobrodošlicu uputio pročelnik Vijeća za duhovna zvanja, ministrante i pastoral mladih Porečke i Pulske biskupije vlč. Rikard Lekaj. On je posebno pozdravio i poželio dobrodošlicu biskupu ordinariju. Zahvalio je župniku domaćinu vlč. Filipu Celentu na gostoprimstvu koje Župa sv. Vida u Gračišću svake godine iskazuje sudjelovanjem u organizaciji Križnog puta mladih Stazom sv. Šimuna. Riječ pozdrava, dobrodošlice i zahvale što je prihvatio predvoditi to okupljanje uputio je fra Stjepanu Brčini.

Mladima je zatim prigodnu riječ uputio porečki i pulski biskup Ivan Štironja. Posvijestio im je kako je Križni put razmatranje o Isusu koji je za nas uzeo križ, koji se za nas patio da nas otkupi i spasi od grijeha.

"Svatko od nas je grešnik, i svatko od nas priznaje da treba Isusa", rekao je biskup, te upitao mlade jesu li ikada Isusu rekli da ga vole. Isto pitanje je postavio i prisutnima starijima, te sve pozvao da pjesmom "Isuse, volim Te", to izreknu.

Nadalje je naglasio da ono što je svijetu danas najbitnije, a može mu dati samo Isus, je mir, te pozvao prisutne da pjesmom izreknu molbu "Isuse mir nam daj" u "našim srcima, u našim obiteljima, u našim župnim zajednicama i biskupiji, u Crkvi Božjoj i domovini".

"Mi ćemo danas puno čuti kako nas Isus voli, da je radi nas pošao na križ, da nam je pokazao koliko treba praštati. On je zaista naš Bog kojega treba gledati, nasljedovati ga, pustiti mu prvo mjesto u našem životu", rekao je biskup.

Vidjevši uz mlade i djedove i bake koji su doveli svoje unuke, podsjetio je kako je papa Franjo uveo jedan poseban dan za djedove i bake, a to znači da "računamo na vas, na vaše molitve i žrtve, na vaše iskustvo". Mlade je potaknuo da zahvale Bogu za svoje starije članove obitelji. Također je biskup Štironja pozvao na molitvu za duhovna zvanja, sukladno pozivu kojeg je uputio uoči svetkovine sv. Josipa, za godinu intenzivne molitve za nova duhovna zvanja u Porečkoj i Pulskoj biskupiji. Podsjetio je, da osobito treba moliti za svećenike, "jer bez svećenika nema euharistije, a ona je znak žive prisutnosti Isusa Krista".

"Zato pođimo za Isusom, koji nas poziva uzeti naš križ. Ponesimo svoje križeve, svoje poteškoće, svoje nedoumice, sumnje, sve to ponesimo s Isusom i sjedimo s Njegovim križem. Sjedinimo svoje križeve i pođimo za Isusom moleći ga, da svima nama udijeli mir i ljubav, onu međusobnu, a temelj ljubavi je praštanje. Zato, dok idemo za Isusovim križem, pođimo za Isusom u istinskoj vjeri da je on naš Bog, naš Spasitelj, koji nas nikad ne napušta", rekao je biskup, te na kraju posvijestio, kako "mi možemo okrenuti glavu Isusu, ali Isus nikada neće okrenuti glavu od nas, on nas ni u trenutku najtežeg grijeha ne napušta", rekao je biskup te zahvalio okupljenima na odazivu u tako velikom broju.

Tweet

Posljednje novosti