Najnovije istraživanje: U Istri i Rijeci prag prelaze samo Kukuriku i HDZ

0
Mogući izgled Hrvatskog sabora nakon 4. prosinca (Grafika: Dnevnik.hr)
Mogući izgled Hrvatskog sabora nakon 4. prosinca (Grafika: Dnevnik.hr)

Objavljeno je posljednje veliko, najopsežnije terensko istraživanje koje je provela agencija Ipsos Puls za multimedijski pool Nove TV, Večernjeg lista i Media servisa na reprezentativnom uzorku od 4.171 ispitanika. Rezultate možete pogledati na Dnevnik.hr.

Kukuriku koalicija bi osvojila 79 zastupnika ili jednog više nego na početku utrke. HDZ je pak na 46 mandata ili dva više nego prije raspisivanja izbora. Takav broj mandata HDZ je imao i 3. siječnja 2000., kada je bio poražen i otišao u oporbu. No treba računati da je HDZ bio široke ruke i koalicijskom partneru Željku Kerumu dao izgledna zastupnička mjesta, tako praktički ovih 46 mandata su HDZ i partneri. Sam HDZ bio bi u konačnici ipak ispod povijesno lošeg rezultata 3. siječnja 2000.

HDSSB treća opcija, Laburisti padaju
Zanimljivo kako treća opcija prema ovom istraživanju možda može postati regionalna stranka HDSSB s 5 zastupnika ili jednim više nego prije početka kampanje. Laburisti su pak opcija koja osvaja 4 mandata, a na početku su bili veliko iznenađenje. Tada su imali 7 zastupnika.

HSS i HSLS se vraćaju
Prije mjesec dana crni oblaci nadvili su se nad dvjema najstarijim političkim strankama HSLS-om i HSS-om. Bili su pred pragom da nestanu. Veliko terensko istraživanje pokazalo je da HSLS može osvojiti 3 zastupnika, a isti broj mogao bi osvojiti i HSS. Još prije mjesec dana HSLS je imao jednog, a HSS dva zastupnika.

Blok umirovljenika, koji koalira s Ljubom Jurčićem, osvojio bi jednog zastupnika, a još prije mjesec dana bili su veliko iznenađenje, osvojili bi 4 zastupnika. Pravaši se u kampanji nisu pomaknuli i dalje imaju jednog zastupnika baš kao i nezavisna lista Ivana Grubišića, piše Dnevnik.hr.

VIII. izborna jedinica
U VII. izbornoj jedinici sve mandate podijele bi dvije najjače opcije – Kukuriku koalicija 12 (SDP 7, IDS, 3, HNS 1, HSU 1) i HDZ 2. Ispod izbornog praga, prema ovom istraživanju ostaju Hrvatski laburisti, lista Ljube Jurčića, Ladonja i još neke stranke koje su računale na mandate u ovoj izbornoj jedinici. No, za konačne brojke ipak pričekajmo 4. prosinac.    

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa