ledena sirena

Rovinjska rekorderka objašnjava kako se zaljubila u ronjenje pod ledom

0
Valentina Cafolla (Foto: Screenshot/HRT)
Valentina Cafolla (Foto: Screenshot/HRT)

Rovinj nema ni planine ni ledena jezera, ali zato ima svjetsku rekorderku u ronjenju na dah ispod leda. Ona trenira u bazenima, hladnom moru, ledenim rijekama, 26-godišnja Valentina Cafolla, krajem je veljače napravila povijesni rezultat.

Ni više, ni manje, uronila je u 3 stupnja ledeno jezero ispod 40 centimetara debelog leda. I tako je preronila 140 i 80 metara. Postavila je novi svjetski rekord.

 

- Ovaj put mi se dogodilo da sam se skroz isključila i uživala u zaronu, zato moram priznati da od svih mogućih natjecanja u kojem sam bila proteklih godina, ovo mi je bio jedan od boljih zarona ikad, rekla je Cafolla, svjetska rekorderka u ronjenju na dah ispod leda, prenosi HRT.

Ronila je u posebnom odijelu s još posebnijim perajama, na jezeru Anterselva, blizu skijališta Kronplatz.

Valentina koristi posebnu 'sirena' peraju

- Rekord od 140 metara i 80 metara. Oborila sam oba rekorda, s time što je s monoperajom puno vredniji rekord izjavila je Valentina.

Postala je tako ledena sirena još 2017. kad se prvi put popela na postolje, a preronila je 120 metara.

- Tada, da bih se smirila, pjevala sam neke pjesme dosta mirne. Jedne, koje se sjećam, je bila "My heart will go on" iz 'Titanica', dosta prikladna, poručila je.

Srećom sa sretnim završetkom. Sport je to u koji se zaljubila kad joj je bilo tek osam godina. Danas vodi podvodne grupe u obiteljskom ronilačkom centru, a najveća potpora joj je obitelj.

- Ronjenje na dah je opasno ako to radite sami jer to se zove samba ili black out, to su stvari koje se jednostavno rješavaju. To su prirodne reakcije tijela, može se desiti jednom na milijun da ide na loše, no ako imate sve lijepo organizirano, tu nema nikakve realne opasnosti, rekao je Roberto Cafolla, Valentinin otac.

I baš su otac i braća Valentinina pratnja na ledenim avanturama. Do sljedeće kaže, ima još vremena, zasad će uživati u treninzima i rovinjskim zaronima.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa