bogat program u mužinima

Probajte pravu istrijansku pincu i iskušajte se u igri s jajima

20.03.2024 - 15:23

U nedjelju, 24. ožujka, u Lovačkom domu Mužini na Žminjštini održat će se manifestacija 'Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće'. Program počinje u 13 sati, a svi će posjetitelji moći vidjeti, ali i kušati što se nekad jelo za uskrsni doručak.

 

Vrijedne domaćice izložit će pince, uskrsne kolače pripremljene po vlastitim receptima i piturana jaja, a sve ove prekrasne starinske slastice moći će se i kušati. Domaćice će kraj ugnjišća pokazati kako se nekad mijesila i pekla pinca, a s gostima će podijeliti i svoje recepte.

Uz domaćice, ove će se godine naći i poznata lica koja će svoja profesionalna okruženja, saborske klupe, zamijeniti svakodnevnim, “običnim”, poslovima i demonstrirati svoje vještine u kuhinji, odnosno na ugnjišću. Iskusna Zdenka Jakus prezentirat će mega pincu i pokušati oboriti prošlogodišnji rekord kad je ispekla ovaj slatki kruh težak čak 46 kila.

U programu će sudjelovati mališani iz žminjskog Dječjeg vrtića Rapčići, učenici Osnovne škole Vladimira Gortana, žminjske mažoretkinje te Marija i Milan Kranjčić.

Za dobar štimung biti će zaduženi Duo Magnolija i Serđo Valić, dok će kroz program voditi Jelena Vitasović.

Održat će se i tradicionalni turnir u pičenju jaja, a najbolji će biti nagrađen.

Članovi stručnog ocjenjivačkog suda odabrati će najštabelejo pinco, najštabeleji vazmeni kolač i najlepče piturano jaje, za koje će se podijeliti prigodne nagrade. Tim iskusnih animatora pobrinuti će se za one najmlađe i s djecom izrađivati prigodne ukrase.

Na vazmenon samnju brojnji će lokalni OPG-ovi predstaviti svoje raznovrsne proizvode: kobasice, pancetu, špaletu, pincu, kolače, šparuge, jaja, škalonju, mliječne proizvode, domaće žestice i ostala pića. Posebno privlačna biti će i prigodna gastro ponuda: špaleta giravolta, fritaja sa špaletom i šparugama, panin špaleta i prigodne slastice.

Pinca se za Uskrs ili Vazan spremala u svakom domaćinstvu. Bilo je to jedno od rijetkih slatkih jela na skromnoj uskršnjoj trpezi mnogih domaćinstava. Ovaj slatki kruh s grožđicama žene su znale umijesiti i dan prije da bi dizano tijesto postiglo željenu veličinu. Pince su se pekle spod čerepnje na ugnjišću ili u velikim krušnim pećima. Za razliku od kruha, u tijesto za pincu dodaju se šećer, jaja i, naravno, grožđice. Na kraju se hljebovi na vrhu prerežu u obliku križa i ukrase lišćem maslina.

Manifestaciju su danas najavili žminjski načelnik Željko Plavčić, direktorica TZ-a općine Žminj Slavenka Blašković-Janko te Zdenka Jakus i Mirando Mužina u ime organizacijskog odbora i inicijatora manifestacije.   

Niz gastronomskih manifestacija u Žminju nastavlja se već na uskrsni ponedjeljak 1. travnja uz Vazmenu biciklijadu, početkom lipnja uz Craft Beer fest, a zatim i popularnim Istarskim festivalom pašte u srpnju. (IHR)

Tweet

Posljednje novosti