festival strukovnih zanimanja

Što to znači biti autoserviser, slastičar, pitur ili instalater?

20.03.2024 - 09:10

Festival strukovnih zanimanja je manifestacija koju organiziraju Obrtnička komora Istarske županije i svih sedam istarskih udruženja obrtnika, uz organizacijsku i financijsku potporu Grada Pazina i Istarske županije.

Cilj održavanja manifestacije je promocija strukovnih zanimanja, te poboljšanje upisa u ovaj vrlo važan segment obrazovanja.

Na sajmu, koji se održava 22. i 23. ožujka, predstavit će se 15 srednjih strukovnih škola, koje će predstaviti 41 strukovni i tehnički obrazovni program. Tijekom prvog dana Festivala učenici će organizirano posjećivati sajam, dok je drugi dan predviđen individualni posjet učenika i njihovih roditelja.

 

Uz škole, svoja će zanimanja predstaviti i istarski obrtnici, te će učenici uživo moći vidjeti i razgovarati što to znači biti autoserviser, slastičar, pitur ili instalater.

Na Festivalu će se prezentirati rad Razvojne agencije "Srce Istre" Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grad Pazina, te Promo učilišta Vizija.

U sklopu Festivala održat će se i više popratnih predavanja i panela.

Odmah po svečanosti otvaranja, održat će se okrugli stol "Budućnost obrtničkog obrazovanja", na kojem će se raspravljati o razvoju sustava strukovnog obrazovanja. O navedenoj temi raspravljat će, uz ostale, predstavnici Hrvatske obrtničke komore, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstva obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. Na sudjelovanje su pozvani predstavnici županije, gradova i općina, područnih obrtničkih komora i udruženja obrtnika, te raznih gospodarskih institucija.

Učenicima osnovnih škola namijenjena je radionica pod nazivom "Obogati se znanjem" profesora Tonija Miluna, u organizaciji regionalne agencije "Srce Istre".  Milun će upoznati učenike s osnovama vođenja osobnih financija i raspolaganju novcem.

U subotu, drugog dana Festivala, organizira se okrugli stol namijenjen osnovnoškolcima, tema kojega je njihovo upoznavanje s odabirima uspješnih obrtnika, poduzetnika i javnih osoba. Svoje će životne puteve i odabire predstaviti vlasnica Obrta za knjigovodstvene usluge "Numer" Karmen Gašparini, voditelj sportsko obrazovnog projekta "Formula Student Alpe Adria" Tibor Kezelj, poznati rally vozač Danijel Šaškin i vrhunski chef – vlasnik restauranta "Fančita" Paulo Šverko. (Istarski.hr)

Tweet

Posljednje novosti