vertikalna poljoprivreda

Mladi Motovunac osmislio jedinstveni stroj za uzgoj mikrobilja

19.03.2024 - 19:20
Foto: Instagram
Foto: Instagram

Poljoprivreda i poduzetništvo su mladom poduzetniku iz Motovuna jednostavno bili suđeni. Obitelj Emilija Močiboba usko je vezana za poduzetništvo i poljoprivredu. Otac Efrem 30 je godina vodio vlastitu tvrtku, a nakon toga se posvetio maslinarstvu i vinarstvu. No ovaj 35-godišnji Motovunac odlučio se za neke sasvim drugačije kulture i puno manje površine. Bavi se vertikalnom poljoprivredom, uzgojem mikrobilja i jestivog cvijeća, piše Jutarnji.

 

Prije svega, kako nam kaže, za to mu ne trebaju velike poljoprivredne površine, kojih nažalost u Motovunu nema, a i "zemlja nije tako nisko", kaže nam kroz smijeh ovaj poduzetni poljoprivrednik pun ideja. Emilio se ovom zanimljivom i sasvim drugačijom granom poljoprivrede počeo baviti prije pandemije, no najprije je pokušao s nasadom češnjaka. Imao je čak plan zasaditi i prvu plantažu ruža u Motovunu, no zasad je taj plan na čekanju.

Emilio Močibob (Foto: Facebook)

- Iako mi se otac bavi maslinarstvom i vinarstvom, nisam išao u tu granu poljoprivrede jer mi se čini da u segmentu uzgoja mikrobilja i jestivog cvijeća postoji tržište koje još nije zasićeno. Radio sam prije svega ovoga na Ininoj crpki i jednostavno sam se zasitio tog posla. Htio sam se baviti poduzetništvom. Tada sam čuo da je uzgoj češnjaka isplativ i dobar posao. Zasadio sam prve godine češnjak na nekoliko polja u Karojbi, no to mi se, nažalost, nije pokazalo uspješnim.

Češnjak nije uspijevao na način kako sam htio, nasad je bio rascjepkan na nekoliko njiva koje su mi iz Motovuna bila predaleko za odlazak u polje traktorom. Pokušao sam dvije godine, no tada sam se sa svježe otvorenim OPG-om pronašao pred zidom jer sam shvatio da s češnjakom neću uspjeti. Kako sam podignuo kredit za traktor i ostale investicije, tako je trebalo brzo zamijeniti češnjak nekim proizvodom koji bi mi omogućio da od poljoprivrede živim.

Tako sam tijekom samih početaka epidemije covida i pred sam lockdown odlučio krenuti s uzgojem mikrobilja i jestivog cvijeća, i to isključivo imajući na umu ugostitelje kao dugoročne suradnike. Imao sam sreću da sam upoznao chefa Damira Modrušana, koji je u to doba radio u poznatom restoranu Zigante u Livadama, i tako je sve krenulo - priča nam Emilio, koji je otvorio OPG Montonese. Nakon Livada krenuo je u obilazak drugih renomiranih restorana i broj je klijenata rastao svaki dan.

Uzgaja i jestivo cvijeće (Foto: Facebook)

Ono što ga posebno veseli je automatizirana sijačica za mikrobilje koju je sam osmislio.

- Automatizirana sijačica za mikrobilje postala je simbol naše težnje inovacijama. Cijelu 2023. godinu smo posvetili razvoju navedenog stroja koji će nam omogućiti da na besprijekoran i brz način značajno povećavamo proizvodnju kad god bude potrebno. Bitno je naglasiti da navedeni tip sijačice u tom obliku na globalnom tržištu ne postoji.

Za nju sam se odlučio jer mi je bilo naporno sijati cijeli dan bez prestanka iako to rade i oni koji imaju puno veće količine nego ih imam ja. No to me navelo da osmislim ovaj stroj koji mogu servisirati sam u nekoliko minuta i lako mogu doći do rezervnih dijelova.

Više pročitajte ovdje.

Tweet

Posljednje novosti