prošlogodišnji zločin iz mržnje

Potvrđena optužnica za napadače na LGBTIQ+ zajednicu u Puli (video)

20.03.2024 - 06:02
Prošlogodišnji nastup House of Flamingo u Rojcu (foto: Vanja Brajković, udruga Proces)
Prošlogodišnji nastup House of Flamingo u Rojcu (foto: Vanja Brajković, udruga Proces)

Općinski sud u Puli je nedavno potvrdio optužnicu protiv mladića koji je prošlog ljeta bacio baklje na izvođače tijekom nastupa House of Flamingo u pulskom Rojcu, čime je napadnuta LGBTIQ+ zajednica, odnosno zločin je počinjen iz mržnje (konkretno, u ovom slučaju se radilo o spolnom opredjeljenju ili rodnom identitetu drugih osoba). Tako će se protiv njega voditi predmet u redovnom postupku na Općinskom sudu u Puli.

Podsjetimo, lanjskog 17. lipnja oko ponoći, tijekom glazbenog nastupa u povodu Mjeseca ponosa, na pozornicu u unutrašnjem dvorištu društvenog centra Rojc u Puli bačena su dva pirotehnička sredstva s prozora na četvrtom katu, konkretno baklje. Srećom nitko nije bio ozlijeđen, a policija je brzom reakcijom uhitila čak tri osobe. Druga osoba je maloljetna, te se u tom slučlaju vodi tajni postupak, dok je za treću osobu optužnica odbačena u samom startu.

Spektakl u Rojcu (foto: Vanja Brajković, udruga Proces)

"Općinsko državno odvjetništvo u Puli je dana 10. listopada 2023. donijelo rješenje o odbačaju kaznene prijave protiv državljanina Republike Hrvatske (2004.) zbog počinjenog kaznenog djela protiv opće sigurnosti - dovođenjem u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom u svezi sa zločinom iz mržnje, a istog dana podignulo optužnicu pred Općinskim sudom u Puli protiv državljanina Republike Hrvatske (2005.) zbog počinjenog kaznenog djela protiv opće sigurnosti - dovođenjem u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom u svezi sa zločinom iz mržnje", potvrđuju iz pulskog tužiteljstva.

Ipak, u odnosu na upit za status predmeta prema maloljetniku, ističu da je kazneni postupak koji se vodi prema maloljetniku sukladno Zakonu o sudovima za mladež - tajan.

Kako je izgledala situacija u Rojcu, možete pogledati na videosnimci. Izvođačica na bini je taman zbijala šalu vezanu za Florence and The Machine kad su malo pored nje proletjele dvije baklje, jedna za drugom... (Marcello Rosanda)

Tweet

Posljednje novosti