klub vijećnika Možemo!-za orah u županijskoj skupštini

'Umjesto izlika, preuzmite odgovornost!'

15.03.2024 - 16:51
Foto: Milivoj Mijošek
Foto: Milivoj Mijošek

Na aktualnom satu posljednje sjednica Skupštine Istarske županije vijećnik Renato Kalac ponovio je apel za pomoć Županije Osnovnoj školi Vladimira Nazora koja u svom sastavu ima jednu matičnu i čak osam područnih škola smještenih u sedam općina Pazinštine (Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Motovun, Sveti Petar u Šumi i Tinjan). Radi se o školi s najvećim brojem učenika u Hrvatskoj. Pohađa ju čak 1273 učenika, od kojih su 767 putnici (60,25 posto). Stanje je alarmantno i sredstva od države nisu dostatna za normalno funkcioniranje.

Renato Kalac

Situaciju trenutno spašava Grad Pazin koji podmiruje sve zajedničke potrebe ove škole, pri čemu dovodi u pitanje vlastitu likvidnost i stvara si dodatne probleme, priopćili su iz Kluba vijećnika Možemo!-ORAH ZA u Županijskoj skupštini. Župan Boris Miletić, kažu, dao je isti odgovor kao i prošli put:"Snađite se sami!"

Slaven Boljun (Možemo!) ponovno je tražio informacije o izmjenama prostornog plana i Plana gospodarenja otpadom koji je trebao biti usvojen do kraja 2023.

"Jedina je odgovornost Županije da planovima osigura preduvjete gradovima i općinama za izgradnju kompostana ili bioplinskih postrojenja i u tome kasnimo, a bliži se još jedno teško ljeto na Kaštijunu i okolici. Od župana i njegovog tima čuli smo samo izlike i prebacivanje odgovornosti na građane, komunalna društva, gradove, općine i državu. Nismo dobili odgovore na konkretna pitanja poput onog o tome koliko se kompostana planira u Istri", kazao je Boljun.

Slaven Boljun, vijećnik platforme Možemo!

Županijska pročelnica za zdravstvo Gordana Antić priznala je kritično stanje u zdravstvu - koje je inercijom godinama stvarala sama Županija i izjavila da 29 liječnika ima uvjete za mirovinu, a zamjena nema! Nitko ne želi doći u ustanove gdje se ne cijeni stručnost, nego podobnost, gdje se provode policijski izvidi i svakodnevno događaju smjene i ostavke, smatraju u ovom vijećničkom klubu.

 

"Uz sve probleme, župan Miletić donosi odluku o dodjeli bonusa postojećem zdravstvenom kadru, ali na njega nemaju pravo bolesnici, trudnice i majke ili očevi na rodiljnom dopustu. Radi se o oglednom primjerku diskriminacije radnika. Zar je netko kriv ako se razbolio tu godinu i zato gubi pravo na bonus? Kakva je to poruka mladim ljudima koji žele osnovati obitelj? Nije ni čudno da smo u Istri  izgubili više od 10 tisuća stanovnika u zadnjih 10 godina", navod eiz Kluba.

Također podsjećaju da su podržali Plan razvoja kulture za razdoblje 2024.-2029. te očekuju njegovu provedbu i u praksi. "

Skrenuli smo pozornost na važnost osiguranja sredstava nezavisnoj kulturi koja je jednako važna kao i javna. Nezavisna kulturna scena zapošljava puno ljudi i njezini djelatnici su u konstantnoj egzistencijalnoj neizvjesnosti", smatraju u Klubu vijećnika Možemo! - OraH ZA. (IHR)

Tweet

Posljednje novosti