ITU mehanizam

Ovako će izgledati novi autobusni kolodvor i knjižnica u Pazinu

14.03.2024 - 13:55
Ovako će izgledati autobusni kolodvor u Pazinu
Ovako će izgledati autobusni kolodvor u Pazinu

U Velikoj vijećnici Grada Pazina predstavljeno je idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje autobusnog terminala i Gradske knjižnice s prijedlogom prometno-pješačkog rješenja okolne zone.

Na prezentaciji je gradonačelnica Suzana Jašić uvodno govorila o potrebama na koje se želi odgovoriti ovim projektom te o samim izazovima koje je potrebno rješavati uz daljnji razvoj ovog projekta. Prometno rješenje, koje uz glavnu prometnicu obuhvaća i obližnje ulice, uključujući promet u mirovanju, cestovni i pješački promet prema neboderima u Ulici Jurja Dobrile te Ulici 154. brigade HV-a (bivša vojarna), predstavio Tedi Zgrablić, mag. ing. aedif. O hibridnoj zgradi autobusnog kolodvora s Gradskom knjižnicom govorio je doc.dr.sc. Alen Žunić iz Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Rečeno je da se radi o jednom od pet integriranih strateških projekata koji će se narednih godina realizirati na Urbanom području Pazin u sklopu ITU mehanizma (Integrirana teritorijalna ulaganja) koji se provodi s ciljem jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. Od ukupno 13,5 milijuna eura namijenjenih za ITU planove Urbanog područja Pazin, za ovaj je projekt planirano oko 5,4 milijuna eura, od čega se do 85 posto sufinancira putem ITU mehanizma.

Izgradnja autobusnog kolodvora s gradskom knjižnicom i okolnom prometno – pješačkom infrastrukturom predstavlja integrirani strateški projekt 'Pametan i održiv promet' koji se odnosi na izgradnju hibridnog objekta novog gradskog intermodalnog terminala za prijevoz putnika s Gradskom knjižnicom i svim pripadajućim i servisnim sadržajima te njegova integracija u prometno rješenje šireg konteksta.

Govoreći o potrebama na koje se želi odgovoriti, gradonačelnica Jašić rekla je kako je postojeći autobusni kolodvor zapušten, derutan i nefunkcionalan, dok u prometnom dijelu u jutarnjim satima dolazi do gužvi i miješanja prometa automobila i autobusa s pješačkim prometom, a u širem kontekstu nedostaje pješačka povezanost zone bivše vojarne s ostatkom grada.

Također, naglašeno je da su postojeći prostori Gradske knjižnice Pazin u Spomen domu neadekvatni i ispod zakonskih standarda te da izmještanjem Knjižnice Spomen dom dobiva prostorne prilike za razvoj novih kulturnih i obrazovnih sadržaja.

Kod ciljeva ovog projekta, istaknuto je da će se kroz kružne tokove i inovativnim intervencijama u prostoru i prometu odvojiti promet autobusa, automobila, kamiona i pješaka te će se pješački sigurno povezati grad s područjem bivše vojarne, a isto tako, omogućit će se privremeno i brzo zaustavljanje automobila koji dovoze djecu u vrtić i školu.

Cilj je bio da hibridan objekt novog, modernog autobusnog terminala bude prostor s najosnovnijim funkcijama. Imat će sedam perona, čekaonicu, prostor za prtljagu i kupnju karata, zahod i ugostiteljski sadržaj.

Također, u sklopu tog objekta nova knjižnica na katu gradit će se prema standardima društvenog centra, koji podrazumijevaju siguran prostor za druženje, učenje i čitanje za sve dobne skupine. Nalazit će se, dakle,  između dječjeg vrtića, osnovne i srednje škole, ali i Kolegija, Veleučilišta, novog vrtića u Društvenom centru “Veli Jože” (bivša vojarna) i Doma za starije, čime se osigurava cirkulacija korisnika čitav dan. namjera je iskoristiti potencijal tih brojnih odgojno – obrazovnih ustanova u blizini.

Predviđa se i uređenje vanjske javne površine u funkciji korisnika na način da se uredi prostor za boravak djece, mladih, starijih, okolnih stanara, kao i svih građana, turista i putnika.

Slijedi izrada projektne dokumentacije do ishođenja građevinske dozvole i prijava na ITU natječaj za izravnu dodjelu sredstava (kraj prvog kvartala 2025.). Za vrijeme radova postojat će alternativna lokacija za autobusni terminal i parking autobusa. Također,  potrebno je rješavati nedostatak parkirališnih mjesta pa se paralelno radi na uređenju postojećih i dodatnih parkirališta i zona parkiranja. Naglasak će biti i na uređenju okoliša nebodera i ceste prema sportskoj dvorani, kao i zone bivše vojarne.

Cijela prezentacija dostupna je na ovom linku. (IHR)

Tweet

Posljednje novosti