Foto Na Danima limskih oštriga očekuje vas bogat program. I jedna novina
Drugo izdanje gastro manifestacije Dana limskih oštriga, održat će se 17. ožujka u Limskom kanalu. Program su na današnjoj konferenciji za novinare u Limu predstavili načelnik Općine Kanfanar Sandro Jurman, direktorica TZ-a općine Kanfanar Ivana Maružin Mrzlić, vlasnik restorana Viking Vili Matošević te vlasnik uzgajališta školjki Istrida Emil Sošić.
Gastro program na rivi počet će u 12 sati i trajati do 16 sati, a u tom će vremenu gosti moći uživati u ponudi sirovih oštriga za koje će se pobrinuti Istrida, jedino uzgajalište oštriga u Limu.
Školjke će se prodavati u porcijama od 4 ili 8 komada po cijeni od 10, odnosno 20 eura. Osim oštriga, na rivi će se predstaviti i lokalna ekološka vina Lunika, domaći proizvodi (rakije, likeri) OPG-a Olimp te selekcija vina istarskih vinara za koju će se pobrinuti restoran Fjord. U restoranu Viking pripremit će istarske slastice (fritule i ostale tradicionalne slastice).
Osim kroz program na rivi, oštrige će biti prezentirane i u tematskim menijima koje pripremaju restorani Viking i Fjord, a koji će se nuditi po promotivnim cijenama. Riječ je o jelima koja nisu dio uobičajene ponude restorana, a oštrigu/kamenicu kao namirnicu nudit će u raznim varijantama.
Restoran Viking po cijeni od 45 eura nudit će sljedeći meni: 2 sirove i 2 gratinirane oštrige, tjestenina s oštrigama, filet ribe s oštrigama i palentom, desert.
Restoran Fjord priprema dva menija, a na prvom za 45 eura nudi 2 sirove i 2 gratinirane oštrige, bavette s oštrigama, filet brancima s oštrigama i istarsku skutu s medom i smokvama. Na drugom, nešto jeftinijem meniju od 40 eura naći će se krem juha od šparoga i oštriga, bavette s oštrigama, filet brancina s oštrigama te istarska skuta s medom i smokvama za desert.
Da bi se osiguralo mjesto u restoranu, nužne su prethodne rezervacije.
Uz gastronomsku ponudu, manifestacija će imati i niz zabavnih popratnih sadržaja pa će se posjetitelji tako moći voziti brodom po Limskom zaljevu, a planirani polasci broda su svakih pola sata, počevši od 12 sati i zaključno s 15:30 (zadnji polazak). Karte za brod po cijeni od 5 eura moći će se kupiti na rivi, pored polazišta broda.
Osim kroz vožnje brodom, Limski zaljev i njegove ljepote moći će se upoznati i kroz izložbu fotografija „Lim iznad i ispod“ na kojoj će se moći vidjeti razne mikrolokacije unutar zaštićenog područja Limskoga zaljeva, među kojima i nekoliko fotografija iz podmorja Lima, za koje su se pobrinuli članovi ronilačkog kluba iz Vrsara.
Zanimljivost ovogodišnjeg Dana limskih oštriga bit će i prezentacija uporabnih suvenira, odnosno prirodnih sapuna na bazi maslinovog ulja obogaćenih komadićima ljuštura limskih oštriga i dagnji za piling. Autori ovog kreativnog suvenira učenici su i profesori Talijanske srednje škole iz Rovinja.
S obzirom na to da se cijela manifestacija održava na području zaštićenog područja čiji su kapaciteti ograničeni, tijekom tog će dana na snazi biti privremena regulacija prometa, a parkiranje će biti organizirano i regulirano u mjeri u kojoj je to moguće s obzirom na ograničene kapacitete prostora za prihvat vozila, pa se vozače i goste manifestacije moli za strpljenje i razumijevanje, kao i za korištenje drugih načina dolaska na rivu Limskoga zaljeva (morem, pješačkim i biciklističkim stazama…) kada je to moguće.
Limska kamenica (lokalni naziv: oštriga) poznata je delikatesa ovoga područja s vrlo specifičnim okusom i karakteristikama, što duguje upravo mikroklimatskim specifičnostima Limskoga zaljeva, inače zaštićenog područja u čak tri kategorije – kao značajni krajobraz, posebni rezervat u moru i dio ekološke mreže Natura 2000. Cilj je ove manifestacije dodatno valorizirati i brendirati ovu namirnicu, kao i cijelo ovo područje, i to upravo u vrijeme kada je kamenica najpunija i najukusnija za kušanje – oko blagdana svetog Josipa. (IHR)