Rajko Kutlača o plaćama ravnatelja

'Pojedincima se bez rasprave i u tišini dižu koeficijenti'

0
Komunalna palača, sjedište Grada Pule (Foto: Milivoj Mijošek), Rajko Kutlača (Foto: Istarski.hr)
Komunalna palača, sjedište Grada Pule (Foto: Milivoj Mijošek), Rajko Kutlača (Foto: Istarski.hr)

Informacija da su u Gradu Puli od početka ove godine plaće ravnatelja/ica ustanova u kulturi veće od ostalih ravnatelja, recimo onih predškolskih ustanova, nije naišla na opće odobravanje, pa očito dovodi do novih podjela, nezadovoljstva dijela radnika, prozivka za nepravednost, pa i reagiranja sindikata. Konkretno, odlukom gradonačelnika Filipa Zoričića 'kulturnjacima' je nedavno povećan koeficijent složenosti poslova, dok je ostalima ostao isti.

Koeficijenti složenosti poslova ravnateljica u sva tri gradska vrtića - DV Pula, DV Mali Svijet i DV Rin Tin Tin, koeficijent ravnateljice Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda te ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta su 3.60, te se u odnosu na 1. veljače 2023. nisu mijenjali, odgovaraju iz Grada na naš upit.

S druge strane, na dan 1. veljače 2023. godine plaća ravnateljica ustanova u kulturi kojih je osnivač Grad Pula - Gradska knjižnica i čitaonice Pula, Pula Film Festival, Istarsko narodno kazalište Gradskog kazališta Pula - obračunavala se primjenom  koeficijenta složenosti poslova radnog mjesta od 3,60, a na dan 1. veljače 2024. godine primjenom koeficijenta od 3,90.

 

"Koeficijent složenosti poslova ravnatelja ustanove u kulturi koje je osnivač Grad Pula nije predmet kolektivnog pregovaranja, te je koeficijent složenosti poslova radnog mjesta ravnateljice ustanove određen unutar raspona najvećeg koeficijenata složenosti poslova radnog mjesta u ustanovama kulture koji je predmet kolektivnog pregovaranja i koeficijenta složenosti radnog mjesta pročelnika upravnog odjela određenog Odlukom o koeficijentima za obračun plaća službenika i namještenika", objašnjenje je Grada Pule na naš upit da obrazlože zašto su i kada nastale spomenute razlike u koeficijentima.

Usput dodaju da iznos bruto i neto plaće radnika čini umnožak koeficijenta složenosti poslova radnog mjesta i osnovice za obračun plaće uvećan za 0,5% za svaku navršenu godinu radnog staža te iznos osobnih odbitaka radnika. Također, na naš upit kažu da koeficijent pročelnika iznosi 4,20, zamjenika pročelnika 3,90, te pomoćnika pročelnika 3,60.

Na ovu razliku među ravnateljima, ili pak ravnateljicama, za Istarski.hr reagirao je i šef pulskog Ureda Sindikata Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Rajko Kutlača.

"Kao prvo moram komentirati da koeficijenti ravnatelja dječjih vrtića kojima je osnivač Grad Pula nisu do sada bili predmet pregovora sindikata i osnivača već je njih određivao osnivač samostalno. Koeficijent ravnateljice Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda Pula je definiran Kolektivnim ugovorom zato što DC ima 12 osnivača od kojih je Pula samo jedan a svi su se morali složiti oko koeficijenta koji je definiran na razini koja je u tom trenutku vrijedila za sve ravnatelje", kaže uvodno Kutlača i podsjeća da je prije nekoliko mjeseci došlo do povećanja koeficijenata određenih kategorija radnika u gradskoj upravi pa i ravnatelja pojedinih gradskih ustanova, ali ne svih.

"Ravnateljima kulturnih ustanova je podignuta plaća u odnosu na ravnatelje ustanova odgoja i obrazovanja, odnosno specijalne ustanove kakva je Dnevni centar za rehabilitaciju. Mislim da za to nema opravdanja. Ono što možemo iz tog poteza zaključiti je da osnivač više nije na stajalištu da plaće u svim ustanovama trebaju biti unificirane i s tim se slažemo. Ono s čim se nikako ne slažemo je da plaće kako radnika tako i ravnatelja u ustanovama odgoja i obrazovanja te visoko specijaliziranih radnika iz socijalno-zdravstvenog područja kakvi si u Dnevnom centru za rehabilitaciju mogu biti manje od plaća ostalih ustanova u Gradu Pula. Prije suprotno", poručuje Kutlača.

Šef pulskog SIKD-a podsjeća da u dječjim vrtićima kontinuirano radi oko 350 radnika koji svakodnevno skrbe o preko 1.200 djece, kako u pogledu njihovog odgoja i obrazovanja, tako i u pogledu njihove sigurnosti, prehrane, mentalnog razvoja i zdravog odrastanja prema svim pedagoškim i ostalim standardima.

"Možemo li sigurnost, obrazovanje i stabilan razvoj djece po odgovornosti, težini, stručnosti, organizaciji djelatnosti, specijalnim znanjima i vještinama, uspoređivati s drugim djelatnostima? Možemo, ali na način da vrednovanje ove djelatnosti bude adekvatno njihovoj odgovornosti, organiziranosti, veličini i društvenom značaju koji bi u najmanju ruku morao biti na razini škola. U tom kontekstu trebamo i možemo gledati i ocjenjivanja rada pa tako i koeficijenata kako radnika tako i ravnatelja tih ustanova. Zato apsolutno ne razumijemo odluku o povećanju koeficijenta ravnatelja 'kulturnjaka' u odnosu na odgojno obrazovni sustav te socijalno zdravstvenu djelatnost i pozdravljamo otvaranja pitanja međusobnih odnosa koji bi trebali biti sasvim suprotno koncipirani. Da se razumijemo, to nikako ne znači da su plaće bilo koga, pa tako i u ustanovama kulture, velike i da ne bi trebale biti veće, upravo suprotno. Sve su plaće, pogotovo u ustanovama, u velikom zaostatku za društvenim kretanjima i morale bi značajno rasti, međutim to se ne može rješavati na način da se pojedincima bez rasprave i u tišini dižu koeficijenti nauštrb ostalih", zaključuje Kutlača. (Marcello Rosanda)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa