„Bajić štiti IDS-ov kriminal, Hypo bandu i Pavićevo ubojstvo Kamenskog“

0
Mladen Bajić
Mladen Bajić

Sve očitije svrstavanje glavnog državnog odvjetnika uz točno određenu političku i medijsku opciju izazvalo je žestoke reakcije istarskih aktivista i radnica Kamenskog, koji su revoltirani posljednjim događajima, kao i tekstovima objavljivanim u dnevnim izdanjima EPH-a, za portal Dnevno otvoreno progovorili o onome što ti mediji iz nekog razloga već godinama prešućuju, piše portal Dnevno.hr.

Najveći trgovac kaznenim prijavama u tranzicijskoj Europi
- Mladen Bajić najveći je trgovac kaznenim prijavama u tranzicijskoj Europi. On već jedanaest godina trguje kaznenim prijavama, kako bi opstao na svom državnoodvjetničkom položaju. Ministar Karamarko za njega je obični Miki Maus, jer je Bajić, nakon prihvaćanja novog kaznenog zakona, postao najveći i najnekontroliraniji moćnik u državi. Tu svoju moć on koristi tako što s vremena na vrijeme aktivira kaznene prijave koje njemu odgovaraju, dok one druge gura na dno svojih dubokih i tamnih ladica. Najsvježiji primjer takve prakse je nedjelovanje po odavno obrađenoj kaznenoj prijavi protiv gradonačelnika Pule Borisa Miletića i njegovih suradnika zbog umiješanosti u slučaj 'Mangjura', odnosno zbog zloporabe položaja i ovlasti u takozvanoj aferi 'istarske Fimi medije', gdje je policija još odavno utvrdila da su IDS-ovci novac iz proračuna koristili za svoju stranačku kampanju i u privatne svrhe – ističe Bruno Langer, istarski politički aktivist, koji već godinama govori da Istra faktički ne pripada hrvatskom političkom prostoru jer tamošnji političari već godinama, uz pomoć Bajića, nekažnjeno čine što god ih volja.

„Mafijašku obitelj čine političari, pravosuđe, regularni zločinci i mediji“
Nije samo slučaj Mangjura dokaz da Bajić izbjegava istražiti kriminal u Istri. Smjena bivšeg županijskog državnog odvjetnika, Vlatka Nuića, još očitije govori u prilog tvrdnji da skoro pa vječiti glavni državni odvjetnik godinama prešutno štiti zloporabe IDS-ovih dužnosnika, a ponajprije župana Ivana Jakovčića. 

- Zašto Bajić napokon ne pokrene barem jednu istragu u Istri, zbog čega ne kreće u raščišćavanje Hypo afere? Zašto samo čeprka po površini, odnosno zbog čega se zadržava na priči o navodnom Sanaderovom mitu? Zar je i on umiješan u taj strašni skandal, ili svojim nedjelovanjem tek štiti svoje pajdaše, kojih je u Kukuriku koaliciji bezbroj i koji i danas čuvaju rezervni položaj bivšem premijeru Sanaderu? Svi koji su upućeni u taj slučaj dobro, naime, znaju da je mito, kojeg je navodno primio bivši premijer, tek vrh ledenog brijega u toj ogromnoj i do danas nerasvijetljenoj kriminalnoj aferi u koju su umiješani pripadnici svih političkih opcija – ističe Langer, te podsjeća da je on još prije tri godine u emisiji Denisa Latina ustvrdio da se hrvatska mafijaška obitelj sastoji od četiri dijela: političke elite, pravosuđa, regularne zločinačke organizacije te medija.

- Tada su me svi u čudu gledali, no danas je mnogima jasno što sam htio reći. Ta priča danas je još izraženija, jer je u međuvremenu na površinu, između ostalog, isplivao i slučaj Kamensko, iz kojeg je jasno da je i Nino Pavić, najveći hrvatski medijski mogul, itekako umiješan u kriminal oko uništavanja te bivše tekstilne tvrtke. Pavićevu umiješanost u taj slučaj vide, nažalost, svi osim Bajića, koji bi nakon 11 godina mandata svoje mjesto napokon trebao prepustiti nekom drugom – napominje Langer, uz zaključak kako bi prvi predmet novog glavnog državnog odvjetnika svakako morao biti upravo Mladen Bajić, odnosno istraga o njegovim velikim grijesima i propustima.

Đurđa Grozaj: Jasno je da Bajić štiti Pavića
Langerove zaključke podržala je i Đurđa Grozaj, predsjednica Udruge Kamensko, koja također napominje da je Ninoslav Pavić nedvojbeno umiješan u kriminal oko uništavanja zagrebačke tekstilne tvornice.

- Jasno je da DORH koči istragu oko Kamenskog, jer u tom slučaju i oni imaju svoje interese. Bjelodano je da odgovorni u Odvjetništvu žele zaštititi Ninu Pavića. No, poručujemo im da nećemo stati sve dok do kraja ne istražimo tu aferu, odnosno sve dok ne otkrijemo i krupne ribe odgovorne za kriminal. Opet ćemo, ako treba, ići prosvjedovati pred sjedište DORH-a te ih pitati zašto i dalje stopiraju istragu. Zato im je pametnije da već sada završe taj slučaj, jer bi u suprotnom istraga mogla zahvatiti još više visokopozicioniranih osoba, koje su nam zasad nedostupne. Ne krene li Bajić hitno u akciju, hrvatsku državu tužit ćemo Međunarodnom sudu u Strazbourgu - ističe Đurđa Grozaj, predsjednica Udruge Kamensko, koja će se 3. prosinca prisjetiti godišnjice propasti tekstilne tvrtke u kojoj je godinama radila, a koja je uništena po tipično hrvatskom principu: 'zbog jednog odreska, baš me briga, ubij kravu'.

Županijski odvjetnik smijenjen jer je dirnuo u aferu svih afera
- Nije samo slučaj Mangjura dokaz da Bajić izbjegava istražiti kriminal u Istri. Smjena bivšeg županijskog državnog odvjetnika, Vlatka Nuića, još očitije govori u prilog tvrdnji da skoro pa vječiti glavni državni odvjetnik godinama prešutno štiti zloporabe IDS-ovih dužnosnika, a ponajprije župana Ivana Jakovčića. Nuić je, naime, smijenjen nakon što je u lokalnim medijima sredinom prošlog desetljeća najavio da će istražiti okolnosti skandalozne prodaje Barbarige i Dragonere, odnosno nakon što je rekao da će pozvati Kulterera da objasni tko mu je od lokalnih političara obećao naknadno urbanizirati prostor kojeg su gotovo badava prethodno kupili. Dirnuo je, dakle, u srž Hypo afere, te je zbog toga morao napustiti posao u državnom odvjetništvu – podsjeća, pak, Damir Radnić, istarski aktivist te bivši županijski vijećnik.

Radnićeve riječi neizravno nam je naknadno potvrdio je i Vlatko Nuić, kazavši da nakon što je u medijima sredinom prošlog desetljeća najavio istragu u slučaju Barbariga i Dragonera nije bio izravno smijenjen, ali da mu u to vrijeme odgovorni u Zagrebu jednostavno nisu htjeli obnoviti državnoodvjetnički mandat.

Nuić potvrdio da je otišao zbog političkih pritisaka
- Tadašnja ministrica Vesna Škare-Ožbolt nije dala suglasnost za moj reizbor, što je za mene, koji sam imao izvrsne rezultate, bila velika uvreda. Zbog toga sam, nakon 28 godina rada u državnom odvjetništvu, početkom 2006. odlučio otići u odvjetnike - prisjeća se Nuić, koji nam je kao ilustraciju događaja otprije šest-sedam godina, ali i kao odgovor na naša pitanja, poslao presliku tekstova objavljenih tih dana u lokalnim novinama, a u kojima piše da je pravi razlog njegovog odlaska s funkcije doista bilo inzistiranje na raščišćavanju afere 'Brijuni rivijera'.

Nuić nam je, dakle, pažljivo izrezanim novinskim člancima neizravno poručio da je doista morao otići zbog pokušaja istraživanja kriminalnih radnji vezanih uz prodaju Barbarige i Dragonere, te njegovog pokušaja rasvjetljavanja uloge Hypo banke u tom skandalu!

A što o vrlo konkretnim optužbama istarskih aktivista i radnica Kamenskog kaže Mladen Bajić, odnosno glasnogovornici DORH-a, do zaključenja ovog teksta nismo uspjeli doznati. Stoga ćemo njihove odgovore, ako nam ih pošalju, objaviti naknadno, piše Dnevno.hr.

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa