Zadnja večer festivala Čarolija Izraela, ljeto u Istri u znaku eklektike: Opera i indie rock u Kaštelu

0
Večer opere u Kaštelu
Večer opere u Kaštelu

U Kaštelu je 8. kolovoza završio pulski kulturni festival „Čarolija Izraela, ljeto u Istri“ s odličnom izvedbom opera i opereta pod dirigentskom palicom Noama Zure te uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Nakon raspjevanih songova iz mjuzikla te poznatih arija iz opera i opereta, uslijedio je koncert indie rock grupe Acollective koji je oduševio mlađu publiku, a već sutra će ga imati prilike slušati i svi zainteresirani u Poreču.

Koncert u Puli je plod suradnje izraelskoga dirigenta Noama Zura i solista – sopranistica Keren Hadar i Hile Baggio te bas baritona Jurija Kissina. Dubrovački simfonijski orkestar pokazao se kao odlična glazbena podloga te ujedno i spoj međunarodne suradnje koja je ovom prilikom povezala vrsne izraelske i hrvatske glazbenike. Večer opere i operete bila je u znaku arija iz poznatih opera i opereta poput Mozartovog Figarovog pira i Don Giovannija, Bizetove Carmen, Rossinijevog Seviljskog brijača, Straussovog Šišmiša, Verdijevog Rigoletta te mnogih drugih.

Maestro Noam Zur školovao se u Izraelu, Njemačkoj i SAD-u. Od 2001. godine Zur je nastupao u najvažnijim koncertnim dvoranama s vodećim orkestrima diljem svijeta. Noam Zur redovno dirigira u Bečkoj, Bukureštanskoj i Izraelskoj operi, kao i u orkestrima u Europi, SAD, Južnoj Africi i Izraelu.

Hila Baggio studirala je na glazbenoj akademiji Rubin u Tel Avivu. Nakon završetka studija pridružila se Opernom studiju Izraelske opere. S kristalno čistim glasom Hila Baggio je jedna od najuspješnijih, najpriznatijih i najtraženijih izraelskih sopranistica.

Keren Hadar diplomirala je na akademiji Beit Zvi u Izraelu. Studirala je operu u Berlinu 2006. i 2007. godine s posebnom stipendijom maestra Daniela Barenboima. Stalno nastupa u Izraelskoj operi. Nastupa s mnogim od najboljih orkestara u Izraelu i inozemstvu pod dirigentskom palicom dirigenata kao što su Barenboim, Mehta, Mazel i ostali.

Yuri Kissin bio je član Pariške opere i redovno je pozivan da pjeva uloge u operama kao što su Jevgenij Onjegin, Parsifal, Hoffmannove priče, Rigoletto te Macbeth. Nakon nastupa maestra Zura, izraelskih sopranistica te bas baritona Kissina i Dubrovačkog simfonijskog orkestra, u Kaštelu je nastupila izraelska inde rock skupina Acollective koja je nastala u predgrađu Tel Aviva. Indie rock je postao sve popularniji u zadnjih nekoliko godina, iako ova vrsta muzike označava „neovisnu scenu“ glazbenika koji izvode glazbu manje popularnu široj publici, a skupina mladih i ambicioznih izraelca zauzela je svoje mjesto pod suncem te oduševila ljubitelje indie rocka.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

NOĆNI/A RECEPCIONAR/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KOZMETIČAR/KA - WELLNESS TERAPEUT/KINJA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BRODOVOĐA/BRODOVOTKINJA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA