radionica matee čekada i leonarda jurage

Novi život starog namještaja

0
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Prepoznati potencijal u starim i odbačenim komadima namještaja mogu samo rijetki, a u obrtu Make.Remake ovu su vještinu doveli do savršenstva. Riječ je o radionici u Mihotićima u kojoj stare škrinje, dotrajale stolice i neugledne vitrine nakon obrade započinju novi život, a sve zahvaljujući spretnim rukama Matee Čekade, ali i njenog dečka Leonarda Jurage, koji je zapravo zaslužan što je ovaj zanimljiv obrt ugledao svjetlo dana, piše Poduckun.net.

 

– Ja sam se ispočetka uz obnovu namještaja bavila i kuhanjem, ali s vremenom je posao obnove namještaja počeo prevladavati, potražnja je rasla i morala sam odlučiti, jer je bilo nemoguće fizički stići jedno i drugo. Na Leonardov nagovor sam napustila kuhinju i odlučila se potpuno posvetiti ovom poslu, pa što bude, navodi Matea.

Posao je to koji uključuje viziju i koji nipošto nije lak, a da za to ima neku „žicu“, Matea je dala naslutiti već u ranoj mladosti.

– Uvijek sam se bavila premještanjem i uređivanjem mladenačke sobe. Mijenjala bih raspored ili mi se nije sviđala boja zida ili ormara, pa sam stalno nešto bojala, premještala i prepravljala. Onda sam se odselila u podstanarski stan, gdje su mi nedostajali neki komadi namještaja koje mi je bilo jeftinije napraviti sama, odnosno obnoviti stare, nego kupiti nove. Potom sam na zamolbu prijateljice obnovila i jednu njezinu komodu koja je ispala sasvim dobro i tako je malo-pomalo krenulo, objašnjava Matea čije su prve rukotvorine zapravo bile prekrasne i neobične svijeće, koje danas sve manje izrađuje.

– Još uvijek se bavim i time, ali u manjem obimu jer tako diktira potražnja. Ljudi su sad nekako više orijentirani na taj retro namještaj, a razlozi su razni. Za neke komade su emotivno vezani ili im se jednostavno sviđa taj stil ili pak žele neki komad u drugoj boji, a ne postoji na tržištu, pa se onda obrate meni. Obojim ih, dodam nogice, promijenim ručkice, ovisi što već tko želi.

U Make.Remake radionici u Mihotićima posla uvijek ima, a najčešće im pristižu stolice, stolovi, komode, vitrine, noćni ormarići i škrinje. Ponekad ih klijenti krenu obnavljati sami, dođu do određene točke i zapnu, dok drugi dolaze s vlastitim idejama, a treći pak bez ideja.

– Promijene boju zida, paše im druga boja namještaja, pa onda dođu kod nas i razgovaramo o varijantama što bismo mogli napraviti, što bi im bolje pasalo. Neki, naprimjer, imaju ideju za boju, ali ne znaju bi li još nešto dodali ili razmišljaju o dvije boje, neki nemaju nikakvu ideju, a neki uopće ne vjeruju da se to može spasiti, dok ja ne kažem da se može, objašnjava Matea te dodaje kako proces obnove pojedinog komada ovisi o njegovu stanju.

– Sa svakog se komada namještaja obavezno skida stara boja, zatim, ako je potrebno, ide lijepljenje pa popravci, dodavanje nekih elemenata koji nedostaju, a onda bojanje i lakiranje. Ali opet, svaki komad namještaja je jedinstven. Dvije slične komode ne zahtijevaju uvijek isti pristup, nekima treba promijeniti neke dijelove, neke treba samo pokrpati ili polijepiti, sve ovisi u kakvom su stanju. Ponekad u ruke dobijem i stvari s kojima se nisam srela, pa je potrebno i stalno se educirati, zaključuje Čekada.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa