u petak u klubu-knjižari giardini u puli

Promocija zbirke poezije „ja se zovem lidija deduš“

0
Lidija Deduš
Lidija Deduš

U povodu Međunarodnog dana žena, u petak, 8. ožujka u 20 sati u Klubu-knjižari Giardini 2 održat će se promocija zbirke „ja se zovem lidija deduš“ autorice Lidije Deduš. Rođena je 1977. godine, a živi, radi i piše na relaciji Varaždin – Zagreb.

 

Osim spomenute zbirke, autorica je triju zbirki poezije: "Apatridi i ostale čudne ličnosti" (Treći Trg, 2018.), "Ništa od najavljivanog kraja svijeta" (Treći Trg, 2019.) i "Razglednice iz prašnjave republike" (Jesenski i Turk, 2020.). Dobitnica je triju nagrada za poeziju. Za najbolji suvremeni dramski tekst dobila je 2022. nagradu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a iste godine i nagradu za kratku priču na natječaju Biber.

Protagonistica ove zbirke, lidija deduš, žena je u svojim četrdesetim godinama, žena koja živi sama, „običnim“ životom, ima tri mačke, vježba jogu, u isto vrijeme obožava slatko i pokušava smršaviti, prezire ponedjeljak i radi kao službenica u banci, razmišlja o životu, pita se postoje li drugačiji, možda čak i bolji ishodi, čvrsto zagovara svoje stavove. U slobodno je vrijeme u potrazi za savršenim muškarcem, a sve to dok se bori s anksiozno-depresivnim poremećajem. Uz lidiju deduš smijemo se i plačemo, prepoznajemo sebe i osobe iz svoje okoline, u isto se vrijeme osjećamo moćnim i nemoćnim ženama, proživljavamo katarze, ali i ponovo padamo u neku vrstu komičnog očaja. Seciranjem svakodnevice jedne žene autorica beskompromisno propituje svoj identitet, što i čitatelje potiče na isto. Na kraju dana, u jednoj se stvari većina slaže: „svi smo mi lidija deduš“!

Razgovor s autoricom vodit će Lara Osman-Grganja.

Program je pod pokroviteljstvom zaklade Kultura nova.

Klub-knjižara otvorena je za posjetitelje svakog radnog dana 9 do 20, subotom od 9 do 14 sati, a na dan održavanja programa do ponoći. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa