raspisan natječaj

Grad Poreč sufinancira obnovu zgrada u starogradskoj jezgri

0

Grad Poreč i ove je godine raspisao natječaj za obnovu fasada, krovova i stolarije, te sanaciju konstruktivnih dijelova na zgradama na području kulturno – povijesne urbanističke cjeline: starogradskoj jezgri i užem centru, i to u sklopu Programa zaštite i obnove kulturnih dobara Grada Poreča. 

 

Ukupna sredstava za subvencioniranje mjera zaštite i obnove kulturnih dobara iznose 75.000 eura, a osigurana su u gradskom proračunu za 2024. godinu. 

Subvencijama iz tzv. spomeničke rente potiču se vlasnici nekretnina na području kulturno – povijesne i urbanističke cjeline grada Poreča na obnovu i uređenje njihovih građevina. Iznos subvencija je od 2016. godine, kada je prvi put proveden natječaja, pa do danas gotovo je udvostručen. Osim toga, Grad je u pojedinim zgradama u sufinanciranju sudjelovao i kao suvlasnik kroz jednokratne uplate. Grad je u ovom programu sudjelovao davanjem nepovratnih subvencija, čime je želja potaknuti vlasnike nekretnina da pokrenu obnovu svojih objekata. 

Iznos subvencije nije fiksan, već ovisi o površini građevine, a limit subvencije po građevini iznosi 11.945 eura, čime se potencira obnova manjih objekata u starogradskoj jezgri. Program se odnosi na objekte u užoj starogradskoj jezgri do Trga slobode i susjednih ulica. 

Natječaj ostaje otvoren do 29. ožujka ove godine, a potrebna dokumentacija nalazi se na web stranici Grada. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa