neuspio dogovor o plaćama

U Holcimu Koromačno pokrenuto mirenje, moguć i štrajk

04.03.2024 - 15:22
Tvornica Holcim u Koromačnu (Foto: Facebok/Holcim Hrvatska)
Tvornica Holcim u Koromačnu (Foto: Facebok/Holcim Hrvatska)

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) i Sindikat graditeljstva Hrvatske pokrenuli su postupak mirenja pred Gospodarskim socijalnim vijećem, radi kolektivnog radnog spora u tvrtki Holcim Hrvatska Koromačno. Ukoliko se u zakonskom roku u postupku mirenja ne postigne dogovor, sindikati su spremni i na radikalnije aktivnosti, priopćila je Marina Cvitić, predsjednica pregovaračkog odbora sindikata i predsjednica SIKD-a.

 

"Članovi oba sindikata i radnici u svim destinacijama i lokacijama (Koromačno, Vranje, Šumber, Očura i Zapužane kraj Zadra) upoznati su s tijekom pregovora, i 80 posto svih radnika imenom i prezimenom u pisanom obliku izjasnili su se da daju podršku pregovaračkom odboru sindikata da ustraje u svim zahtjevima za povećanje materijalnih prava radnika u Holcimu Koromačno, te da su spremni u cilju podrške odazvati se na svaku sindikalnu akciju (kada god i gdje to bilo) u skladu s pozitivnim propisima, uključujući i najradikalnije akcije (prosvjed, štrajk upozorenja, štrajk do ispunjenja zahtjeva)", navodi Cvitić.

Naime, dodaje ona, ostvareni financijski rezultat kompanije u prošloj godini su čak 47 posto bolji od ostvarenih u 2022. godini, te za oko 13 posto  bolji odnosu na budžetirane za 2023. godinu (a budžet je bio veoma optimističan).

"Još su optimističnijih planovi za ovu godinu 2024.: očekuje se konačni rezultat za 15 poato bolji u odnosu na ostvarenje u 2023. godini. Zato smo opravdano očekivali da će pregovori za povećanje plaća biti mnogo lakši u odnosu na prošlu godinu kada je dogovoreno povećanje plaće od 12,5 posto. Nažalost, to se nije obistinilo. Početna ponuda poslodavca bila je i više nego ponižavajuća (2,5 posto plus povećanje neoporezivih iznosa u skladu s Pravilnikom o porezu na dohodak).

"Već duže vremena Holcimove uprave kontinuirano traže a Sindikati odbijaju da se plaće radnika povećavaju isključivo za procijenjenu inflaciju i zato su pregovori teški. U Holcimu (Hrvatska), kao pravnom slijedniku Tvornice cementa Koromačno  plaće su uvijek bile znatno više u odnosu na okruženje, a da ne govorimo u odnosu na prosječne plaće u Hrvatskoj.  Kada je kompanija bila u poteškoćama, Sindikat je pokazao razumijevanje i sudjelovao zajedno s Upravom u umanjivanju stečenih prava, a sve da bi očuvali radna mjesta i kompaniju.

Danas, kad kompanija radi izuzetno dobro, kada se ostvaruje profit za vlasnike sve veći i veći, kada se dugoročno planiraju investicije u kompaniji, opravdano tražimo da se značajnije ulaže i u plaće radnika. Povećanje plaće od 15 posto na godišnjem nivou za 2024. godinu je minimum od kojih nećemo odustati. Radnici su sa svojim potpisima obvezali sindikate da ne odustaju od tog prijedloga i pokazali su spremnost da brane ovaj prijedlog. Prijedlog se temelji na povećanju plaće od 10 posto od 1. siječnja te dodatno 10 posto od 1. srpnja na način da se iznos mase od 10 posto podijeli na sve radnike u istom apsolutnom iznosu. Time je pokazana solidarnost (što poslodavcu nedostaje), da veće povećanje plaće od 1. srpnja imaju radnici s nižim plaćama, a manje u postotku dobivaju radnici s višim plaćama", kaže Cvitić.

"Činjenica je da smo odustali od mnogih zahtjeva, od povećanje otpremnine za odlazak u mirovinu, povećanje dodataka za rad nedjeljom, praznikom, noću i u smjenama, pa čak i odgodili 10 posto povećanja do 1. srpnja. Došli smo do točke kada više ne možemo popuštati. Sramotno je da plaće u Hrvatskoj u posljednjih pet godina rastu daleko brže u odnosu na plaće u Holcimu (Hrvatska), a u isto su vrijeme rezultati kompanije sve bolji.  

U Holcimu su se uvijek zapošljavali najkvalitetniji i najstručniji radnici, ponuda za zaposlenje bila je znatno veća od potražnje  i često se trebala upotrijebiti i veza da bi se došlo do posla u Hocimu. Danas se, nažalost, vrte oglasi po svim medijima, Holcim traži radnike. To je sramotno i takav nepravedan odnos prema radnicima ove kompanije želimo ispraviti", izjavila je Cvitić, koja zastupa radnike u Holcimovim pogonima u Koromačnu, Šumberu, Vranji i Zapužane kraj Zadra. Iste stavove zastupa i s njom se slaže Mato Kidjemet, sindikalni povjerenik Sindikata graditeljstva Hrvatske u Očuri. (IHR)                                      

Tweet

Posljednje novosti