ususret zlatnom zubu

Kultna riječka komedija dolazi u Poreč

04.03.2024 - 11:30

Uskor kreće 17. Zlatni zub, festival komedije i smijeha koji se održava od 5 do 21. ožujka u porečkom kazalištu.

Kao i svake godine, program festivala prava je poslastica za sve ljubitelje kazališta. U sklopu programa moći će se pogledati brojne odlične komedije, a nama je za oko zapela jedna, koja, iako je svoju premijeru imala davne 2013. godine, još nije igrala u istarskim kazalištima.

Predstava ne gostuje često, pa svaka čast organizaciji Zlatnog zuba što je nagovorila Riječane na izlet u Istru. 

 

U srijedu 6. ožujka moći će se pogledati biser riječke alternativne kazališne scene - stonersku komediju 50 nijansi zelene.

Ova komedija puni riječka kazališta već 11 godina te ju je pogledalo više od 10.000 gledatelja. Predstavu potpisuje autorski duo Tena Ružić i Anis Galijatović, koji zajedno potpisuju još pet predstava omnibusa "50 nijansi". U sklopu kreativne produkcije Scenopolis, cijeli omnibus obuhvatio je više od 50 riječkih glumaca i glumica, promovirajući neki novi, urbani kazališni stil. Osim kazalištem, Scenopolis se bavi i drugim područjima popularne kulture, kreirajući glazbene spotove, filmove (Zagrebački ekvinocij, Srce na terenu), razne radionice, a i bili su dio tima koji je bio zadužen za kreiranje brenda ŠČ! i kostima za prošlogodišnji nastup Mame ŠČ! na Eurosongu, svima znanog Leta 3.

50 nijansi zelena zanimljivo pomiče granice spajajući pop kulturu i kazališnu umjetnost. Odabirom teme i glazbe, načinom režije te drugačijom, prirodnijom glumom, predstava predstavlja neki novi val teatra, mičući predrasude o tome što treba pripadati visokoj ili niskoj kulturi.

Zanimljivim redanjem scena predstava prikazuje kako dva besposličara, Dado i Robi, dolaze u posjed kovčega s kojim sve postaje moguće, što omogućava zanimljivu kazališnu igru – od fizičkog teatra, lutkarskih elemenata do brojnih referenci iz svakodnevnog života i popularne kulture. Drugim riječima – temama u kojima će se svatko od nas pronaći.

Uz minimalnu scenografiju i kostimografiju te pomoću tek nekoliko rekvizita, pred publiku se postavlja stilski jednostavna, no glumački i scenaristički iznimno složena predstava.

Ovaj sjajan kazališni komad većinom nose dva glumca – Igor Kondić i Anis Galijatović, koji su uz ove uloge odrasli i u njih upisali dio sebe. No, za uspjeh predstave koja oduševljava glumačkom virtuoznošću zaslužan je cijeli ansambl koji se tijekom godina mijenjao, a za Zlatni zub okupili su se u svojem najboljem izdanju: Marino Lencović utjelovljuje kvartovskog dilera, Hrvoje Zubčić mucavca Rokija, Jana Ažić utjelovit će djevojku jednog od protagonista, a Tomislav Vičević naći će se u ulozi policajca. Karakteri koji plijene svojom pojavom, osebujan stil i urbani humor, osnovica su za ovaj kazališni hit koji bez mistificiranja istražuje stonerski način života.

50 nijansi zelene izrazito je pitka predstava koja osvaja svojim jedinstvenim šarmom. Jednostavna i efektna režija jednog kadra bez uobičajenih promjena scena (koju potpisuje Tena Ružić), prirodnost glumaca na sceni, suvremen humor te efektna igra svjetla i zvuka (za koju je zadužen Srđan Badurina) je formula kojom ovaj ansambl i dan danas puni dvorane.

Tko je raspoložen za vrhunski spoj realnosti i mašte, neka se uputi na 17. Zlatni zub - i nikako ne propusti ovu komediju koja napokon igra i na istarskim kazališnim daskama.

Ulaznice se može nabaviti na stranicama Pučkog otvorenog učilišta Poreč ili na blagajni kazališta. (Istarski.hr)

Tweet

Posljednje novosti