problemi sa zakonom

Sjećate li se Komunističke partije Hrvatske? Ona više ne postoji

03.03.2024 - 16:34
 17.05.2013., Umag - Stafetu je opet nosio sekretar centralnog komiteta Komunisticke partije Hrvatske u osnivanju Radoslav Ilic, partizanskog nadimka Mrki, ujedno i celnik Drustva Josip Broz Tito iz Umaga. rIspracaj je vec tradicionalno priredjen u Garibaldijevoj ulici, ispred Ilicevog kafica Tito, pred okupljenim stovateljima Marsala mahom starije dobi iz Umaga i Slovenije, kojih je ove godine bilo manje zbog kise koja je pokvarila ukupni dojam. Iz Umaga je mala karavana sa stafetom, predvodjena Mrkijevim bijelim mercedesom, ukrasenim prigodnom ikonografijom i parolama "Tvornice radnicima, zemlja seljacima", krenula za Novigrad.  rPhoto: Dusko Marusic/PIXSELL
17.05.2013., Umag - Stafetu je opet nosio sekretar centralnog komiteta Komunisticke partije Hrvatske u osnivanju Radoslav Ilic, partizanskog nadimka Mrki, ujedno i celnik Drustva Josip Broz Tito iz Umaga. rIspracaj je vec tradicionalno priredjen u Garibaldijevoj ulici, ispred Ilicevog kafica Tito, pred okupljenim stovateljima Marsala mahom starije dobi iz Umaga i Slovenije, kojih je ove godine bilo manje zbog kise koja je pokvarila ukupni dojam. Iz Umaga je mala karavana sa stafetom, predvodjena Mrkijevim bijelim mercedesom, ukrasenim prigodnom ikonografijom i parolama "Tvornice radnicima, zemlja seljacima", krenula za Novigrad. rPhoto: Dusko Marusic/PIXSELL

Daleke 2013. godine u Registar političkih stranaka Republike Hrvatske, pod brojem 261, upisana je jedna nova stranka starog imena - Komunistička partija Hrvatske.

Ipak, desetak godina kasnije, zbog učestalih problema sa zakonom, ta je stranka ugašena i brisana.

 

Podsjetimo, sjedište joj je bilo u Umagu, a njezin predsjednik i zastupnik bio je Radoslav Ilić - Mrki, vlasnik umaškog lokala 'Tito' i organizator Titove štafete kojoj je odredište bilo Beograd.

Predsjednik Ilić, konspirativnog imena 'drug Mrki', u medijskim je istupima znao naglašavati ciljeve i vrijednosti KPH u sadašnjem društvenom sustavu u kojem, kako je govorio, "manjina vlada većinom, a sve zbog profita i materijalnog probitka".

''Kakva je to vlast koja može dopustiti da penzioneri gladuju, građani kopaju po kontejnerima, a radnici se pretvaraju u robove. Danas ismijavaju uvjerenja da svi ljudi trebaju biti ravnopravni i da je sirotinja nedopustiva. Mi koji se nismo snašli po modelu tajkunizacije i prijevara nakon Domovinskog rata, postali smo čudaci i luđaci jer njegujemo poštenje i uspomene na vremena kada je humanost i solidarnost bila na djelu'', kazivao je Ilić.

I nije drug Mrki ni bio tako daleko od istine, no stranku je morao brisati, ili je brisana po službenoj dužnosti, vjerojatno zbog stečaja i čestog nedostavljanja godišnjeg financijskog i sličnih izvještaja. U svakom slučaju, ona više ne postoji, barem formalno-pravno.

Recimo, pravomoćnom odlukom o prekršaju Općinskog suda u Pazinu s konca 2022. godine KPH je izrečena novčana kazna u iznosu od  278,72 eura i troškovi postupka u iznosu od 53,08 eura, i to zbog nedostavljanja određenog izvješća.

Također, Trgovački sud u Pazinu prije otprilike pet godina objavio je oglas kojim se pozivaju vjerovnici Komunističke partije Hrvatske (KPH) da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka te političke stranke s nešto više od 13.700 kuna utvrđenog duga. (M. Rosanda)

Tweet

Posljednje novosti