valter flego protiv europske direktive

'Van pameti je dozvoliti mladima vožnju auta od 300 konja, i to s promilima!'

0
Valter Flego
Valter Flego

"Umjesto zdravog razuma i slušanja struke, usvojili smo prijedlog koji je poražavajući korak unatrag za europsku sigurnost na cestama“, konstatirao je europarlamentarac Valter Flego nakon današnjeg usvajanja stava Parlamenta o Direktivi o vozačkim dozvolama. Naime, Flego je bio protiv kontroverznog stava Parlamenta, koji je usvojen s 339 glasova 'za', 240 protiv i 37 suzdržanih.

 

Direktivom se, naime, predlaže definiranje vožnje u pratnji već sa 17 godina, smanjenje dobne granice za vozače B, C i C1 kategorije na 17 godina, a za D kategoriju već s 21 godinom. Predlaže se i dozvoljena razina alkohola u krvi mladih vozača od 0,2 promila. Cilj Direktive je da Unija do 2050. bude bez i jedne stradale osobe na europskim cestama, kao prvi kontinent na svijetu, no Flego smatra da prijedlog od samog starta ide u sasvim drugom smjeru.

- U Europskom parlamentu često pronalazimo kompromise oko različitih tema. Kad govorimo o sigurnosti na cestama, mislim da kompromisa ne smije biti. U ovoj Direktivi imamo jasan prioritet i zadaću: veća sigurnost u prometu i očuvanje mladih života. Zato ne smije biti kompromisa kad pričamo o tome smiju li ili ne smiju mladi sa 17 godina voziti grdosije od kamiona ili aute od 300 konjskih snaga. Naravno da ne smiju, naglasio je Flego te dodao:

- Ne smije biti kompromisa ni kad govorimo o promilima. Naravno da mladi vozači ne smiju imati alkohola u krvi. U slučaju bijega s mjesta nesreće, naravno da je potrebno trajno oduzeti vozačku dozvolu. Na taj način možemo sačuvati puno života. Na mnoge važne stvari zatvorili smo oči. Vožnjom s 0,2 promila šaljemo krivu poruku - „Kad piješ, vozi!“.

Flegov se stav od samog početka nije mijenjao i bio je kontra većine u Parlamentu.

- Ne želim sudjelovati u ovom političkom cirkusu niti se dodvoravati različitim lobijima. Ljudski životi moraju biti na prvom mjestu, a ova direktiva ne ide u tom smjeru. Ipak, s obzirom da se bliži kraj ovog saziva Parlamenta, na konačnom će prijedlogu zakona dalje raditi novoizabrani zastupnici i ja vjerujem da će novi zastupnici, kad se politička dodvoravanja nakon izbora završe, slušati struku i imati zajednički i jedini ispravan cilj -  spašavanje ljudskih života i smanjenje smrtnosti na cestama, smatra Flego. (IHR)

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa