premantura

Obilježena 119. godišnjica rođenja Tone Peruška (foto)

0

Danas je u Premanturi, rodnom mjestu znamenitog pedagoga Tone Peruška, prigodnim programom obilježena je 119. godišnjica njegovog rođenja.

Program je otvoren pozdravnim govorom ravnatelja Osnovne škole Tone Peruško Pula, Kristijana Cinkopana, ravnatelja Osnovne škole Dr. Mate Demarina, Jakova Batinovića i predstavnice Grada Pule Lene Radunić, dok su djeci izrazili dobrodošlicu u Općinu Medulin, odnosno u Javnu ustanovu Kamenjak, načelnik Općine Medulin Ivan Kirac te ravnatelj Javne ustanove Kamenjak Slobodan Belević.

Uslijedio je raznolik i bogat program koji su pripremili odgojitelji i djeca Dječjeg vrtića Medulin, podružnica Premantura i Pomer, učitelji i učenici osnovnih škola Dr. Mate Demarin iz Medulina, Tone Peruško iz Pule te Vladimira Nazora iz Krnice.

 

Tijekom programa uručene su nagrade autoricama najboljih fotografija Premanture i Kamenjaka: Nejli Havić za prvo mjesto, Petri Cukon za drugo mjesto i Dariji Vesić za treće.

Ove godine je prvi put organiziran foto natječaj za učenike osnovnih škola koji su šećući Premanturom i Kamenjakom zabilježili karakteristične motive, od  Prematurske crkve, Turnja,  Volte, Krušne peći, Maketa  dinosaura, prirodnih ljepota Kamenjaka i drugo.

Program je nastavljen kratkim predavanjem edukatora JU Kamenjak, koji su djecu proveli kroz stalni postav Kuće prirode i pokazali im bogatstva bioraznolikosti zaštićenog krajobraza Kamenjak.

Na edukativnom kvizu učenici osmih razreda pokazali su izuzetno znanje o sva tri velikana naše povijesti, odnosno o Toni Perušku, Miji Mirkoviću i dr. Mati Demarinu

U sklopu programa učenici su u pratnji svojih nastavnika i djelatnika Općine Medulin posjetili Centar brodogradnje "Goran Mikovilović" i rodnu kuću Tone Peruška, nakon čega su položili vijenac na Peruškov grob te odali počast velikanu.

U nastavku je odigrana nogometna utakmica sedmih razreda između učenika OŠ Tone Peruško, OŠ dr. Mate Demarin i OŠ Vladimira Nazora, te je na taj način  zaključen sadržajan dan u Premanturi. (Istarski.hr)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa