Kakve su cijene nekretnina u Istri?

26.02.2024 - 18:07

Nekretnine u Istri u obliku stanova i kuća privlače pažnju lokalnih stanovnika i stranih investitora. Ostanite s nama i provjerite kako će kreću cijene stanova i apartmana u Istri te što sve utječe na cijenu.

Istra je jedna od najprivlačnijih regija u Hrvatskoj koja sve posjetitelje ne samo da oduševljava svojim predivnim pejzažima i bogatom kulturnom baštinom nego i nekretninama.

Pandemija COVID-a-19 veoma je utjecala na tržište nekretnina u Istri, posebno kada govorimo o cijenama. Ljudi su tijekom pandemije prepoznali važnost svakog kvadrata stambenog prostora. Došlo do je porasti zanimanja za nekretnine i sve zajedno utjecalo je na rast cijena. Mnogi su prepoznali potencijal nekretnine u Istri kao sigurne investicije tijekom nesigurnih vremena, a to je neminovno doprinijelo rastu cijena stanova i apartmana.

Čimbenici koji utječu na cijenu

Nekoliko je glavnih faktora koji neminovno utječu na cijenu nekretnina u Istri. Prvi i najvažniji faktor je lokacija. Dakle, stanovi i apartmani koji se nalaze u blizini obale ili pored popularnih turističkih atrakcija skuplji su od onih koji se nalaze više u unutrašnjosti. Odmah iza lokacije je kvadratura. Veći stan, veća cijena.

Tijekom posljednjih nekoliko godina zabilježen je rast nekretnina, posebno duž obalnih područja kao što su Rijeka, Rovinj, Poreč i Umag. Primjerice, stanovi u Rijeci kreću se od nekoliko tisuća do nekoliko stotina tisuća eura, ovisno o kvadraturi, lokaciji i stanju nekretnine.

Stanje nekretnine je idući čimbenik koji određuje cijenu. Ovdje mislimo na kvalitetu gradnje i korištenih materijala, opremljenost i generalno stanje stana ili apartmana. Ako je nekretninu potrebno malo obnoviti ili gotovo u potpunosti renovirati, to također diktira drugačije, često puno više cijene.

Stanovi s pogledom na more ili okruženi prirodnim ljepotama često imaju veće cijene u odnosu na one nekretnine smještene tik uz autocestu ili urbane dijelove grada.

Ekonomske prilike igraju važnu ulogu u određivanju cijene

Na kraju, ali ne manje važno, ekonomija je još jedan čimbenik koji utječe na cijene nekretnina. Dakle, ekonomski uvjeti, turistički trendovi i politika vlade diktiraju ovo ionako dinamično i promjenama podložno područje trgovanja nekretninama. Stoga, ako želite dobiti najtočnije i najsvježije informacije o cijenama nekretnina u Istri, preporučujemo vam da kontaktirate lokalne agencije za nekretnine.

Tko se najviše zanima za kupovinu stanova?

Za kupnju nekretnina u Istri najviše se zanima lokalno stanovništvo za vlastitu uporabu. Zatim, često se moglo primijetiti strane investitore koji također pokazuju veliko zanimanje za kupovinu apartmana i stanova na ovom području Hrvatske. Razlog tome je činjenica što nekretnine predstavljaju veliki potencijal za iznajmljivanje tijekom turističke sezone koja gotovo da traje pola godine. Na kraju, za stanove se ponekad odlučuju i pojedinci koji su u potrazi za dodatnom nekretninom za odmor ili također za iznajmljivanje.

Kakve su cijene nekretnina?

Cijene nekretnina u Istri značajno se razlikuju, kao što smo ranije spomenuli. Cijene stanova u Rijeci kreću se od oko 115.000 eura za nenamješteni stan u novogradnji od 41 kvadrata pa sve do 165.000 za namješteni stan od 55 kvadrata.

Ako razmišljate o kupovini stana u Rovinju, za garsonijeru od 22 kvadrata drugi red do mora morat ćete izdvojiti 150.000 eura, a za luksuzni penthouse od 198 kvadrata trebat će vam cca 1.270.000 eura.

Tweet

Posljednje novosti