popularna manifestacija

Foto U Pazinu otvoreni 18. Dani meda (galerija)

23.02.2024 - 13:53
Foto: Istarski.hr
Foto: Istarski.hr

U pazinskoj Školsko - gradskoj sportskoj dvorani danas su svečano otvoreni 18. Dani meda.

Pored izložbenog dijela na kojem svoje pčelarske proizvode i pčelarsku opremu ove godine nudi preko 80 izlagača iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Srbije, u sljedeća dva dana na programu su i zanimljiva tematska predavanja, a manifestaciju prate i gastro užici te posebna ponuda trgovina u centru Pazina.

Ovu značajnu međunarodnu manifestaciju, koja je ove godine postala punoljetna, organizira  Udruga pčelara Lipa iz Pazina. Pokrovitelji su Grad Pazin i Istarska županija, dok suorganizaciju potpisuju Hrvatski pčelarski savez, LAG Središnje Istre, Turistička zajednica središnje Istre, Udruženje obrtnika Pazin te Pazin sport d.o.o..

 

Zahvalivši se svim izlagačima, medijima, posjetiteljima i predstavnicima vlasti i institucija što podupiru i dijele zajedno s Gradom Pazinom 18 godina uspješne medne priče i središnje pčelarske manifestacije u Istri, gradonačelnica Suzana Jašić u svom je uvodnom obraćanju naglasila veliku ulogu u tome Udruge pčelara Lipa

Rekla je kako su prije 18 godina stvorili i nastavili odgajati ovu manifestaciju za koju se vežu samo pozitivni pojmovi i emocije; med, zdravlje, edukacija, osvještavanje, zaštita okoliša, mjesto susreta i prijateljstva… Dodala je i kako su svojim kontinuiranim edukativnim radom u školama i vrtićima odgojili i niz vrtićkih i školskih generacija, pčelare, ali i javnost koja jedva čeka Dane meda.

"Ova vaša, naša, priča zdrava je na svim razinama i zahvalna sam što mogu biti djelom ove pozitivne emocije, ponosna na ljude, sugrađane i sugrađanke, koji neumornim radom, vizijom i entuzijazmom grade i ovaj dio našeg identiteta. Gradu Pazinu čast je biti suorganizatorom ove manifestacije", zaključila je gradonačelnica Jašić.

Upravo je značaj manifestacije u stvaranju identiteta i promocije Pazina, središnje, a i cijele Istre kao medne i time zdrave destinacije, naglasio i Tulio Delmetlika, zamjenik župana Istarske Županije vezujući svoje obraćanje uz izreku "Ako radiš kao pčela, onda su sigurno dobra i velika djela".

Ta djela, koja su članovi Udruge pčelara Lipa u ovih 18 godina stvorili, naglasio je prije toga i predsjednik Hrvatskog pčelarskog Saveza Dražen Kocet, rekavši kako su pazinski medari "najsnažnija košnica u Savezu" te je pozvao okupljene da brinu o tim pčelarima koji su izuzetno važni za zajednicu.

Rečeno je i kako sektor meda u poljoprivredi jedini bilježi stagnaciju, a ne propada, što znači da su pčelari vrijedni ljudi koji uspijevaju očuvati, promovirati I razvijati kulturu bavljenja pčelarstvom.

Važnost očuvanja pčelarstva istaknuo je i posebni savjetnik ministrice poljoprivrede Mario Bratulić, koji je u svom obraćanju podsjetio na velika ulaganja u taj sektor od strane Ministarstva, upravo iz razloga što su pčelarstvo i med prepoznati kao važan dio poljoprivrede i time važan saveznik u očuvanju ekosustava.

Čast da  otvori ovogodišnje, 18. Dane meda pripala je nedavno izabranom predsjedniku pazinskih pčelara Tončiju Ferenčiću, koji je tu ulogu preuzeo od Ranka Anđelinija, dugogodišnjeg predsjednika Udruge Lipa, ujedno začetnika i inicijatorara cijele ove priče, a koji je, pak, u svom govoru otvaranja naglasio kako je pred njim i njegovim suradnicima veliki izazov u očuvanju I razvitku ove manifestacije koja je postala brend.

Uz spomenute, otvorenju izložbe nazočili su brojni uzvanici, predstavnici pokrovitelja, gradskih tvrtki i ustanova, Županije,  pčelari i njihovi gosti, a među kojima su još bili i predstavnici i predstavnice Gradskog vijeća Grada Pazina i mjesnih odbora i načelnici općina Paznštine. (Istarski.hr)

Tweet

Posljednje novosti