saznajemo

Smrt djevojčice u Puli slična je slučaju od lani. Spominje se ista liječnica

1
Opća bolnica Pula (Foto: istarski.hr)
Opća bolnica Pula (Foto: istarski.hr)

Šokantni slučaj smrti dvogodišnje djevojčice u pulskoj bolnici, o kojem je policija jučer izvijestila javnost, uvelike upućuje na nesavjesno liječenje, a svi tragovi vode do jedne pedijatrice Opće bolnice Pula, saznaje Istarski.hr iz više povjerljivih izvora bliskih istrazi.

Da bi to moglo biti tako upućuje činjenica da se nešto slično dogodilo i prošle godine, kada je u Medulinu preminula djevojčica (5) iz Češke. I s tim slučajem, naime, povezana je ista pedijatrica. 

Slučajevi su gotovo identični – gastroenterološki problemi male djece čiji su roditelji netom prije smrti potražili pomoć u bolnici. No, djeca su u oba slučaja puštena na kućnu njegu, a po svemu sudeći radilo se o slučajevima gdje je bilo potrebno bolničko liječenje.

 

Da stvar bude još bizarnija, u slučaju preminule Čehinje još uvijek ne postoji nalaz obdukcije, gotovo osam mjeseci nakon tragičnog događaja. Naložena su dodatna vještačenja čiji rezultati još uvijek nisu poznati.

Podsjetimo, usred minulog ljeta u Medulin je pozvana hitna medicinska pomoć, i to u apartman turista iz Češke, no oni nisu uspjeli pomoći nesretnoj petogodišnjakinji. Dijete je preminulo te je prevezeno u pulsku bolnicu radi obavljanja obdukcije. Tada su mediji pisali da je dijete večer prije bilo u bolnici zbog bolova u trbuhu. Štoviše, prema našim informacijama, ono je detaljno pregledano na Hitnoj pedijatrijskoj ambulanti Opće bolnice Pula. Neslužbeno saznajemo da se radilo o zapetljaju crijeva.

Dakle, kako još uvijek nedostaje kompletan nalaz obdukcije, koji će pokazati koji je točno uzrok smrti, odgovornost spomenute liječnice još uvijek nije formalno utvrđena. Ipak, svi nas relevantni izvori uvjeravaju da se radi upravo o nesavjesnom liječenju te, u oba slučaja, o istoj liječnici.

Vrlo sličan slučaj ovome u Medulinu dogodio se, kako smo već rekli, prije nekoliko dana. Istarska policija izvijestila je da se u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom utvrđuju okolnosti smrti djeteta koje je 18. veljače u noćnim satima dovedeno u pulsku bolnicu zbog pogoršanja zdravstvenog stanja. Neslužbeno saznajemo da se također radilo o gastroenterološkoj problematici.

"Dijete je nakon reanimacije preminulo. Na tijelu preminulog djeteta obavljena je obdukcija, a točan uzrok smrti biti će poznat nakon dobivanja nalaza toksikoloških vještačenja i histoloških analiza tkiva", kratko su izvijestili iz PU Istarske, a upit smo poslali i Županijskom državnom odvjetništvu u Puli.

"S obzirom da je postupanje tijekom izvida tajno, obavještavamo vas, a u svezi vašeg upita o postupanju vezanom za smrt djeteta, da se provode izvidi i dokazne radnje kako bi se utvrdio uzrok smrti djeteta", kažu iz tužiteljstva.

Uglavnom, ovog puta hitna pomoć nije išla po bolesno dijete, već su ga roditelji dovezli u bolnicu. Nesluženo doznajemo i da su roditelji preminule djevojčice samo dan ranije potražili pomoć za svoju kćer u pulskoj bolnici. Simptomi su bili bolovi u trbuhu i proljev. No, nakon liječničkog pregleda puštena je na kućnu njegu. Koliko nam je poznato, ubrzo je nastupila dehidracija koja je za tako malu djecu, kao i za starije osobe, osobito riskantna, a često i pogubna.

Ravnateljica pulske bolnice Irena Hrstić nije željela komentirati slučaj.

Da stvar bude gora, saznajemo, majka nesretne djevojčice doživjela je infarkt ubrzo nakon saznanja o smrti svoje kćeri.

"Možemo potvrditi da s područja Poreča imamo zabilježen prijem jedne ženske osobe, dana 20. veljače, u jedinici intenzivnog kardiološkog liječenja Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Rijeka, zbog akutnih srčanih tegoba", potvrdili su za Istarski.hr iz riječkog KBC-a. (Marcello Rosanda)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa