pristojbe po općinama i gradovima

Grad s najmanje turista ima najvišu turističku pristojbu u Istri

0

Na prijedlog gradova i općina Skupština Istarske županije donijela je Odluku o visini turističke pristojbe po osobi i noćenju i visini godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za općine i gradove na području Istarske županije za 2024. godinu.

Zanimljivo je da najveće pristojbe imaju gradovi s najmanjim brojem turista, poput Buzeta. Primjerice, za noćenje u smještajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost u Buzetu je u ljetnim mjesecima pristojba 2,00 eura po osobi, a u većini ostalih gradova 1,60 eura. Dva eura je i Višnjanu, a najmanja pristojba je Lanišću (1,33) i u Oprtlju (1,45).

 

Turističku zajednicu Grada Buzeta upitali smo čime opravdavaju da Buzet, grad s najmanje turista ima najvišu turističku pristojbu u Istri. Odgovorio nam je gradonačelnik Buzeta Damir Kajin, koji je ujedno i predsjednik buzetske Turističke zajednice.

On nam je rekao da je odluka o visini iznosa turističke pristojbe za smještajne objekte registrirane na području Grada Buzeta donesena je na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Grada Buzeta koja se održala 29. studenog 2022. godine.

„Razlog podizanja iznosa turističke pristojbe prema zapisniku sa održane sjednice jest sufinanciranje dodatnih timova hitne medicinske službe te opća poskupljenja.

Grad Buzet na svom području ima registrirano ukupno 1.148 kreveta i 173 dodatnih kreveta. Od toga dva registrirana objekta u kojima se obavlja ugostiteljska djelatnost sa ukupno 147 ležajeva.

Nadalje, ako promatramo širu sliku, iznos turističke pristojbe za ostale objekte koji čine najveći dio ponude na području Grada Buzeta je nakon povećanja i dalje u najnižem rangu u odnosu na ostale gradove i općine, a gledajući parafiskalne namete, odnosno paušalni porez po krevetu, iznos je ostao nepromijenjen što nije utjecalo na izdatke iznajmljivača“, odgovorio nam je Kajin.

Druge pristojbe

Kada je riječ o drugim pristojbama, za noćenje u kampovima najveća pristojba po osobi u ljetnim mjesecima je u Kaštelir-Labincima (1,99 eura).

Godišnji paušal za iznajmljivače najveći je u Općini Višnjan (100 eura), a godišnji paušal koji vlasnik kuće, apartmana ili stana za odmor, plaća za sebe i članove uže obitelji u većini gradova i općina iznosi 33,00 eura za prvog, 33,00 eura za drugog člana te 13,00 eura za svakog člana. (Nenad Čakić)

Tablicu sa svim pristojbama po gradovima i općinama možete pogledate OVDJE.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa