odluka gradonačelnice suzane jašić:

Grad Pazin će sufinancirati medicinski pomognutu oplodnju

20.02.2024 - 04:57
Suzana Jašić (foto: Luka Stanzl/Pixsell)
Suzana Jašić (foto: Luka Stanzl/Pixsell)

Gradonačelnica Suzana Jašić donijela je Odluku o novčanoj naknadi za troškove medicinski pomognute oplodnje koja stupa na snagu danas, a za što je u Proračunu za 2024. godinu osigurano 7.000 eura.

Pravo na novčanu naknadu za troškove priznaju se punoljetnoj i poslovno sposobnoj ženi do 42. godine života i muškarcu koji žive u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici na području grada Pazina, a čije je dosadašnje liječenje neplodnosti ostalo bezuspješno. Također, pravo na novčanu naknadu za troškove nastale u vezi s provedbom postupka ima i punoljetna, poslovno sposobna žena do 42 godine života koja ne živi u braku, izvanbračnoj ili istospolnoj zajednici, čije je dosadašnje liječenje neplodnosti ostalo bezuspješno.

Novčana naknada se priznaje jednokratno u iznosu od 700 eura korisnicima u svrhu liječenja neplodnosti medicinski pomognutom oplodnjom (neovisno o broju medicinskih postupaka) u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi na području Republike Hrvatske i u inozemstvu za zdravstvenu uslugu koja se ne nudi u Hrvatskoj i kad troškovi tog postupka nisu pokriveni od strane HZZO-a.

 

Zahtjev za ostvarivanje novčane naknade podnosi se u roku od šest mjeseci od obavljenog medicinskog postupka. Zahtjev se može dostaviti u Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Pazina, a dostupan je na službenim stranicama Grada.

Predstavljajući javnosti Odluku, gradonačelnica Suzana Jašić istaknula je kako se u Hrvatskoj danas s neplodnošću suočava oko 100.000 osoba, odnosno svaki šesti par. Godišnje se liječi oko 10 tisuća parova, a djeca rođena medicinski potpomognutom oplodnjom u Hrvatskoj čine 5 posto ukupno rođene djece.

"U zemlji kojoj prijeti demografsko urušavanje, svako novo dijete predstavlja značajnu dobrobit kako za obitelj, tako i za zajednicu. Stoga, ovu Odluku posvećujemo više od 40.000 djece rođene uz pomoć potpomognute oplodnje i svim osobama koje su ikad bile dio postupka MPO-a. Željeli bismo da svaka osoba i par koji prolazi kroz proces medicinski potpomognute oplodnje u svojoj okolini i društvu pronađe podršku, razumijevanje i ohrabrenje na svom putu do roditeljstva", naglasila je gradonačelnica Jašić.

Odluku podržava i Udruga Zajednica mama iz Istre. Naglašavaju kako vjeruju da će Odluka naići na odobravanje šire javnosti, posebno žena koje su prošle i koje prolaze taj postupak pomognute oplodnje.

"Želim istaknuti da u Udruzi dajemo podršku svim ženama pa tako i ženama koje prolaze kroz taj postupak pomognute oplodnje. Imamo nekoliko stručnjaka kojima se mogu javiti, a jedna psihologinja je posebno na raspolaganju upravo ženama koje su u tom postupku jer je i sama kroz to prolazila te zna o čemu se radi", rekla je predsjednica Udruge Zajednice mama iz Istre Ingrid Dušić Kurelić.

Naglasila je i kako se Udruga bavi i tabu tematikama društva te je pozvala sve žene da se slobodno jave Udruzi, otkriju problem i ono s čime se bore. Udruga će im pomoći i usmjeriti ih stručnjacima. (Istarski.hr)

Tweet

Posljednje novosti