reagiranje marine cvitić, predsjednice SIKD-a

'Notorna je laž da je sindikat odlučio kojim radnicima će se povećati plaće'

0
Marina Cvitić
Marina Cvitić

Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, poslala je reagiranje na članak po naslovom 'Zašto sindikat odlučuje kojoj kategoriji radnika će se podići plaće?' objavljen na našem portalu. Naime, u tom članku prenijeli smo stav nekih zaposlenika Gradskih vrtića Pula koji izlaze iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije jer nisu zadovoljni kako ih je taj sindikat zastupao u nedavnim pregovorima s Gradom.

 

Reagiranje prenosimo u cijelosti:

"Sukladno odredbama članka 40. i 41. Zakona o medijima, molim Vas da u potpunosti i u punom opsegu objavite demanti, odnosno ispravak objavljenih informacija u članku koji je objavljen na portalu Istarski hr. dana 12.02.2024. godine pod naslovom:

"DIO RADNIKA DJEČJIH VRTIĆA PULA: Zašto sindikat odlučuje kojoj kategoriji radnika će se podići plaće?"

s obzirom da je članak pun netočnih i tendencioznih navoda, a cilj im je iskrivljavanje stvarnih činjenica, te omalovažavati uspjehe Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Najprije da se osvrnem o netom završenim pregovorima. Unatoč tome što Grad Pula nije imao namjeru povećati plaće u dječjim vrtićima, što su gradski pregovarači otvoreno rekli, medijskim pritiskom i u postupku mirenja koje prethodi štrajku, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije kao jedini reprezentativan sindikat za kolektivno pregovaranje uspio je dogovoriti povećanje plaće. 

Iako je SIKD tražio povećanje plaće od 22 posto za sve radnike, nakon izjašnjavanja članova sindikata, usvojen je  prijedlog osnivača, tj. Grada Pule o povećanju osnovne plaće koja se množi koeficijentom radnog mjesta za 6 posto, te dodatno povećanje kroz koeficijente i to za tehničko osoblje za 9 posto i 6 posto za odgojitelje.

Notorna je laž da je Sindikat taj koji je odlučio kojoj kategoriji radnika će se povećati plaće. Uostalom, iz zapisnika miritelja imenovanog ispred Gospodarskog socijalnog vijeća RH jasno je vidljivo da je to bio prijedlog Grada, a kao što je rečeno, nakon izjašnjavanja članova, taj prijedlog je usvojen. Tako su zahvaljujući SIKD-u u godinu i pol u ustanovama predškolskog odgoja u Puli povećane plaće za 23,97 posto svima, a odgojiteljima (pa i kolegicama magistrama) i radnicama na istom koeficijentu za 29,97 posto, a za najniže plaćene poslove i tehničkom osoblju za 32,97 posto. I to je nesporna činjenica!

SIKD nije ništa propustio napraviti; napravio je upravo ono što je trebao – povećao je plaće svim radnicima. I te informacije prenosimo članovima, a ako to nekoga boli ili mu je krivo, neka se upita zašto. Niti klevećemo, niti lažemo, a surađujemo sa svima sindikatima koji pokazuju volju za suradnjom. a onima koji se služe klevetama i lažima da bi došli do članova, suradnja će biti upravo onolika koliko ti sindikati zaslužuju.

U nastavku teksta iznosim i par riječi o kolegicama koje su anonimno poslale priopćenje. Naime, one su se mogle i predstaviti, jer iz dosadašnje korespondencija s njima, a radi se o odgojiteljicama s visokom stručnom spremom, a kojima su se kasnije pridružile stručne suradnice, tajnice, voditeljice računovodstva i ravnateljice (neke), apsolutno su nam poznate, odnosno nisu nam anonimne. I to ne samo nama u Sindikatu, već i svim djelatnicima u dječjim vrtićima u Puli.

Prije nešto više od godinu dana osam odgajateljica, a obzirom da su se one prozvale anonimnim, iako im znamo imena i prezimena, nastavit ću ih zvati anonimne djelatnice, obratile su se Sindikatu sa zahtjevom da Sindikat u njihovo ime pregovara s osnivačem za viši koeficijent odgojiteljica s VSS-om (magistre). Tražile su „izjednačavanje koeficijenta magistri ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja s onim stručnih suradnika vrtića, jer su Uredbom odgojitelji s VSS-om izjednačeni s učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima temeljem razine obrazovanja i stručne spreme“ (citat iz njihovog zahtjeva).

Referirale su se na članak 51. Zakona o predškolskom odgoju u kojem se navodi:

(1) Na utvrđivanje i obračun plaća, naknada i drugih prihoda radnika dječjih vrtića, koji su u vlasništvu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave ili Republike Hrvatske, primjenjuju se propisi kojima se uređuju plaće, naknade i drugi prihodi javnih službenika i namještenika zaposlenih u osnovnom školstvu, ako su ti propisi povoljniji za radnike.

(2) U ime radnika u dječjim vrtićima sindikat kolektivno pregovara i potpisuje kolektivni ugovor s osnivačem ustanove, odnosno s financijerom.“

Prije svega, nije točno da pregovarački odbor Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije nije vodio brigu o njihovim zahtjevima. Međutim, znajući što članak 51. Zakon o predškolskom odgoju propisuje i kako propisuje, znajući za više sudskih presuda, uključujući i onu presudu Županijskog suda u Puli kojim su odbijeni zahtjevi odgojitelja za izjednačavanje plaća odgojitelja i učitelja, znajući za rješenje Ustavnog suda, te pravnog shvaćanja Vrhovnog suda RH koji tumače članak 51. Zakona o predškolskom odgoju, te nekoliko mišljenja ministarstava, SIKD je upravo za te odgajateljice-magistre tražio da im se dodaju dodatna stručna zaduženja da bi opravdale viši koeficijent.

Naime, u SIKD-u zastupamo načelo s kojim se ponosimo da za isti posao, odnosno posao iste vrijednosti treba biti isplaćena ista plaća. Nažalost, kolegice magistre s tim se nisu složile. One ne bi dodatna zaduženja za ostvarivanje višeg koeficijenta, one su htjele veću plaću od odgojiteljica s višom stručnom spremom, odnosno viši koeficijent samo zato jer imaju VSS, iako obavljaju u potpunosti isti posao kao kolegice s VŠS-om. Pitamo se  je li to moralno? Zar to ne bi bila diskriminacija?

A upravo prijedlogom nove Uredbe Vlade RH izjednačuju se koeficijenti VSS i VŠS učitelja!!! I što sad, ako se već uspoređujemo s učiteljima?

Presude Vrhovnog i ustavnog suda, koje uredništvu dostavljamo, jasno govore da se "prilikom utvrđivanja visine plaće odgojiteljima zaposlenim u dječjim vrtićima u vlasništvu jedinica lokalne uprave i samouprave ne primjenjuju odredbe Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama (Narodne novine broj 3/02) i odredbe Kolektivnog ugovora za plaće i materijalna prava službenika i namještenika u osnovnom školstvu, visokom obrazovanju i znanosti (NN br. 183/03), ako dječji vrtići nisu pristupili tim kolektivnim ugovorima ili ako na njih nije proširena primjena istih kolektivnih ugovora." 

U mišljenju Ministarstva znanosti i obrazovanja stoji:"Budući da se sredstva za rad dječjeg vrtića (dakle i za plaće radnika) osiguravaju u proračunu osnivača, mišljenja smo da se na radnike dječjih vrtića kojima je osnivač jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave, vjerska zajednica te druga pravna i fizička osoba, ne mogu primijeniti odredbe Zakona o plaćama u javnim službama“. 

Nadalje, prema mipljenju istog ministarstva, "prava koja se ugovaraju temeljnim i granskim kolektivnim ugovorom te različitim sporazumima koji se primjenjuju na zaposlene u sustavu osnovnoškolskog obrazovanja (a koji se ne primjenjuju na zaposlene u dječjim vrtićima), osnivaču dječjeg vrtića jedinici lokalne i područne (regionalne) samouprave mogu i trebali bi u okviru financijskih mogućnosti biti smjerokaz pri kolektivnom pregovaranju i sklapanju kolektivnog ugovora koji se primjenjuje na zaposlene u dječjem vrtiću, odnosno dječjim vrtićima čiji je osnivač. “

Toliko o „jasnim zakonskim okvirima“ kako navode kolegice. Ali postavljam im dva pitanja: Ako „ostali sindikati uspješno pregovaraju za materijalna prava zaposlenih u dječjim vrtićima u skladu s tim zakonskim okvirima“ zašto onda radnici tih vrtića (gdje djeluje taj „veliki strukovni sindikat koji zastupa zaposlene u dječjim vrtićima diljem Hrvatske, odnosno Sindikat obrazovanja, medija i kulture“) imaju niže plaće u odnosu na radnike Dječjih vrtića u Puli? 

Prema našim pouzdanim informacijama, u vrtićima u Zagrebu, Splitu i Rijeci (najvećim gradovima u Hrvatskoj), gdje SOMK zastupa radnike u vrtićima, radnici imaju niže plaće od pulskih radnika. Nakon što je SIKD u Rijeci postao većinski sindikat, sada pokušava ispraviti nepravde koje je učinio SOMK, posebno prema tehničkom osoblju. I drugo pitanje: Ako radnici vrtića imaju zakonsko pravo na istu plaću kao i učitelji, zašto SOMK, zastupajući svoje članove, ne pokrene sudske postupke radi ostvarivanja tih prava? Više je nego očito da se radi o manjoj interesnoj skupini radnika, koja se bori samo za svoje osobne interese na uštrb svih radnika."                                                                                

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa