PAOLO TRAMEZZANI, TRENER ISTRE 1961

'Ova momčad ima karakter, koji moramo pokazati i u narednim susretima'

11.02.2024 - 11:29
Paolo Tramezzani (FOTO: NK Istra 1961)
Paolo Tramezzani (FOTO: NK Istra 1961)

Bez previše euforije i velikih riječi novi je pulski trener Paolo Tramezzani došao pred novinare nakon vrijedne pobjede protiv Osijeka. 

- Moram reći da sam jako sretan ovom pobjedom. Prije svega zbog dečkiju jer ovakva pobjeda može nam dati određene pokazatelje koji su iznad samih rezultata, kao što su strast i želja koju su pokazali trčeći i boreći se u ovom susretu. To su osjećaji koji su po mom mišljenju jako važni za momčad, kao i za same igrače ponaosob. U ovoj utakmici sam vidio sve te stvari što me čini sretnim, jer to znači da naša momčad to ima u sebi. Sada moramo biti sposobni nastaviti ih izvlačiti iz svakog igrača, nastaviti se dokazivati jer ovo smatram samo početkom. Odigrali smo lijepu utakmicu, ali jasno je da je put do kraja sezone dugačak i želim i dalje dokazivati kako je ova ekipa spremna rasti i poboljšavati se, rekao je Paolo Tramezzani. 

 

Talijanski trener nje krio svoje pozitivne dojmove o prvim danima njegovog boravka u Puli. 

- Imao sam dojam od prvoga dana kao da se vraćam negdje gdje sam već ostavio svoj trag. Osjećao sam se kao kod kuće. Uglavnom, istina je da sam navikao putovati, obilaziti svijet zbog ovog posla, ali utisak koji sam imao na početku bio je vrlo lijep, bio je poznat, našao sam ljude koji su me lijepo prihvatili. Dakle, stvarno sam sretan jer sam već imao iskustvo u Hrvatskoj, Splitu. I Split je u mom srcu jer je to grad koji mi je puno dao. I zato sam ovdje ponovno proživio emocije koje sam doživio prije tri godine. Vrlo sam sretan zbog toga jer se dobro osjećati u radnom okruženju, u zemlji koja nije tvoja, omogućava mi da sigurno radim s velikom vedrinom i entuzijazmom, pa to može biti dodatna vrijednost, kaže Tramezzani.. 

U susretu bez mnogo šansi u kojem su i Istra 1961 i Osijek tek u nekoliko navrata sramežljivo prijetili protivničkim vratarima, posebno se istaknula domaća obrambena linija. Ante Majstorović, protiv svojih bivših suigrača pružio je možda i najbolju partiju odkad je pristigao u ‘zeleno-žutu’ svlačionicu.

- Mislim da smo u obrambenoj liniji stvarno napravili dobar posao. Jer, ipak, momčad koja ima mnogo kvalitete prema naprijed kao što je Osijek, ispred igrača koji vas mogu staviti u neugodan položaj jedan na jedan u ovoj utakmici to nije uspjela pokazati. Držali smo se kompaktno i po mom mišljenju bili smo dobri. I vezni igrači su napravili veliki posao u fazi bez lopte kako bi pokušali smanjiti malo njihove kvalitete, njihovu vještinu. Doista smo malo riskirali, možda više posljednjih 15 minuta, ali sretan sam, puno smo radili, ovih tri dana u igri po linijama i nastavit ćemo to raditi i dalje. Dojam koji sam imao je da su uvijek bili pažljivi, uvijek koncentrirani. Dakle, možda je to aspekt koji su danas najbolje obavili, kaže trener ‘zeleno-žutih’. 

Posebnu energiju pokazao je i Ekong, koji je uz zgoditak imao još nekoliko opasnih situacija, ubacujući se s krila u središnji prostor ispred Osijekovog šesnaesterca.

- Emmanuel Ekong nam je, dok je bio u igri jako toga dao po desnoj strani Osim zgoditka, počeo je igrati i više unutar terena, pa nije samo spuštao bočnog igrača, nego bi spustio i drugog središnjeg braniča, dajući više prostora našim ostalim prednjim igračima da dođu do lopte. Danas je zaista odigrao lijepu utakmicu, jako mi se svidio. Vjerujem da je njegov izlazak s terena uvjetovan samo grčem, da nije došlo do ozbiljnije ozljede, ali to ćemo vidjeti sutra. Već u svlačionici mu je bilo malo bolje, pa se nadamo da nije ništa ozbiljno. Jako mi se svidio i Matej Vuk s druge strane koji je odigrao više utakmicu u kojoj se puno žrtvovao za momčad. Smatram da je pozitivan aspekt bilo to što je momčad željela pobjedu čak i kada smo se povukli i djelomično fizički pali. Ali i u tim trenucima bili smo organizirani na terenu što nam je omogućilo da izdržimo do kraja, dodao je Tramezzani. 

U svlačionici je nakon utakmice bilo veselo, što se dade vidjeti i iz snimke koja je objavljena na klupskim društvenim mrežama. A naravno nakon pobjede imao im je što za reći i njihov novi trener.

- Rekao sam ono što sam i malo prije ovdje rekao. Zahvalio sam im na prezentaciji i zbog načina na koji su me dočekali, ali i zbog povjerenja koje su mi dali. Bio sam jako sretan zbog njih, jer započeti ovu novu avanturu na ovaj način je lijepo, pa kući idemo sretni i zadovoljni,prokomentirao je Tramezzani. 

Puljani su, mnogo manje nego što je bilo bilo uobičajeno u prijašnjim susretima svoje akcije kretali od vratara. No bilo je primjetno kako su bili vrlo čvrsti u duelima ne propuštajući priliku da brzo dođu do reposjeda. Posebno je upečatljivo bilo uklizavanje Slavka Blagojevića u sudačkoj nadoknadi kada je u izglednu priliku izbacio Vuka i Lisicu, no nakon neuspješne akcije svirano je zaleđe

- Ovoga tjedan fokusirao sam se isključivo na ovu utakmicu i dečkima sam na prvom treningu objasnio samo što ćemo raditi u tri dana koja su prethodila ovom susretu. Dakle, radilo se samo na pripremi ove utakmice. Tako ćemo raditi i ubuduće. Danas možda nije bilo previše igre iz zadnje linije jer nismo htjeli preuzeti rizike, gledajući kako oni dolaze vršiti pritisak na našeg vratara. Obično, ako postoje uvjeti, ako postoji povjerenje, ako postoji kvaliteta, jasno je da ćemo pokušati krenuti s gradnjom napada iz pozadine. Mislim da u ovom trenutku, s obzirom da još nemamo međusobno povjerenje, nisam htio staviti svoju momčad u neugodan položaj. Ali jako dobro smo odradili na drugoj lopti, u zračnim duelima i po meni je bilo dovoljno funkcionalno igrati na taj način, kaže talijanski strateg.

Stoga, kakvu ćemo Istru u nastavku sezone gledati još nismo uspjeli saznati, no novi pulski trener vjeruje kako će u vrlo kratkom vremenu ipak stići pohvatati kockice pulskog nogometnog mozaika.

- U sredini sezone naravno moram u hodu pokušati upoznati sve igrače i razumjeti kako ih staviti u uvjete da možda igraju bolje, da se bolje prilagode mom razmišljanju, procjenjujući čak i koji bi sustav igre bio najbolji. No, vjerujem da bi za dva do tri tjedna mogao imati potpunu predodžbu o svim igračima, jer će nam i oni koji nisu igrali jako trebati. Vjerujem da ćemo u reprezentativnoj stanci krajem ožujka imati malo više vremena za intenzivan rad. Možda bi to mogao biti trenutak kada, ako budem razmišljao o promjeni nečega, biti vrijeme za tu promjenu. Dakle, dva ili tri tjedna, više-manje, dodaje Tramezzani. 

Puljanima sada slijede dva susreta u kojima su proteklih sezona pokazivali kako bi mogli u njima doći i do punog plijena. Nakon gostovanja u Koprivnici protiv Slaven Belupa na Drosinu stiže ‘davljenik’ Rudeš.

- Da, nakon ovog susreta slavimo i kao što sam rekao idemo sretni kući. Ali za četvrt sata kad sam u autu već moram razmišljati o mnogo toga. Dakle, pravilno je da dečki uživaju u večeri, u pobjedi, ali ja moram biti na oprezu jer bi bilo šteta da ove rezultate ne ponavljamo i u budućim susretima. Momčad je pokazala da ima karakter i stoga ako imaš karakter, uvijek ga moraš pokazati i zato mislim da bi trebali obaviti dobar posao i na sljedećem gostovanju u Koprivnici. Jer zadovoljiti se jednom utakmicom nije ozbiljno, nije profesionalno. I stoga ne želim da ovi momci misle da su postigli nešto posebno. No, o meni ovisi hoće li i u budućim susretima pokazati to što su pokazali danas. Siguran sam da ću im držati pažnju i ovu koncentraciju što je duže moguće, rekao je Paolo Tramezzani. (Siniša Žulić)

Tweet

Posljednje novosti