TKO JE NOVI TRENER ISTRE 1961?

Temperamentni Talijan doveden je da 'prodrma' pulsku svlačionicu

07.02.2024 - 11:30
Paolo Tramezzani (FOTO: Igor Soban/PIXSELL )
Paolo Tramezzani (FOTO: Igor Soban/PIXSELL )

Trećom promjenom trenera u aktualnoj sezoni, nogometaši Istre 1961 danas kreću u svoj novi ciklus i pokušaj bijega sa pretposljednjeg mjesta HNL ljestvice. Staloženog i mirnog Španjolca Davida Catalu na ‘zeleno-žutoj’ će klupi danas zamijeniti talijanski stručnjak Paolo Tramezzani, kojeg hrvatska nogometna javnost pamti po epizodi u splitskom Hajduku. Tramezzani je tada petoplasiranu momčad hrvatskog prvenstva uspio dovesti do europskog nastupa, iako je četvrtoplasirana Rijeka bježala velikih devet bodova, a trećeplasirana Gorica 12. Stanje u momčadi bilo je grozno i Hajduk je djelovao kao bezvoljna družina, koju je temperamentni Talijan uspio prodrmati i probuditi. 

Iako se tada očekivalo da će na kraju sezone dobiti priliku da i nadalje vodi splitske ‘bile’, uprava kluba zahvalila mu se na suradnji, a prema novinarskim napisima na teret mu se stavlja što u utakmicama u kojima je to bilo prilike, nije davao dovoljno prostora mladim igračima, najprije Marinu Ljubičiću i Stipi Biuku, što nije bilo u skladu s Hajdukovom sportskom politikom. Biuk je, istina, proigrao i razmahao se, ali to se dogodilo u utakmicama kada Tramezzani nije raspolagao nekim standardnim starijim igračima, pa nije imao izbora. U to se vrijeme dogodio i neobičan slučaj, kada je splitski trener nakon utakmice protiv Dinama u Zagrebu za dres 'užicao' njihovo tadašnje krilo Lirima Kastratija, što većini navijača nije baš najbolje 'sjelo'. 

 

Upravo je ‘neobuzdani’ temperament i karakter 53-godišnjeg stručnjaka iz Reggio Emilije nešto što treneri pulskog prvoligaša nisu imali još od Igora Pamića. Iz tog razloga voli karakterne igrače željne dokazivanja, iznimno je organiziran tip, analitičan, barata s tehničkim znanjima i teško ga nešto može iznenaditi.

U trenerskoj karijeri često su mu znale biti dodijeljene uloge spasitelja klubova koje je vodio, pa je tako, usprkos razmiricama čak četiri puta sjeo na klubu švicarskog prvoligaša Siona, koji mu je bio i posljednji angažman na kraju prošle sezone, kada ga nije uspio spasiti od ispadanja u niži rang.

- Nisam sretan što sam ponovno ovdje, čak sam i razočaran, iznenadio je tada pri preuzimanju Sionove klupe okupljene novinare na presici novi trener Istre 1961 pa nastavio.

- To znači da je momčad u lošoj situaciji. Zbog silne ljubavi koju imam za ovaj klub volio bih radije da sada sjedim kod kuće na kauču, ali ponosan sam istovremeno što mogu pomoći svojim igračima. Predsjednik kluba i ja smo kao stari bračni par, ali naša priča je istinita. Bilo je racionalnih i malo manje racionalnih trenutaka, bilo je zadovoljstva i tuge. Mora da smo obojica malo ludi, ali očito je da međusobno jedan za drugoga gajimo posebne osjećaje, rekao je tada Tramezzani.

Naravno, ključni faktori koji oblikuju uspjeh jednog trenera uključuju kvalitetu igrača koju ima na raspolaganju, atmosferu u klubu, odnose unutar tima te konkurenciju. Međutim, analiza karijere trenera Tramezzanija otkriva da se radi o principijelnom profesionalcu koji ne podliježe populizmu, već se čvrsto drži stručnih principa čak i kada to može izazvati napetost u odnosima s upravom kluba. Talijanski stručnjak preferira 4-3-3 formaciju, koja je odlika pulskog kluba u posljednjih pet sezona, pa s te strane ne bi smjelo biti puno promjena i prilagodbi na novu momčad.

Prije trenerskog posla, kao lijevi bočni igrač svoju je nogometnu karijeru razvijao mahom u talijanskim klubovima, a igrao je i za Atalantu, Inter te Tottenham. Stekao je izuzetno visok rejting u javnosti kao stručni komentator, angažiran na vodećim sportskim medijima poput Sky Sporta, Mediaseta i RAI-a. Njegova stručnost i jasni, direktni stavovi naišli su na izvrsne kritike publike, izdvajajući ga među brojnim komentatorima. Dok su mnogi bivši igrači-komentatori skloni izbjegavanju kontroverzi i više se fokusiraju na hvale, Tramezzani je poznat po svojoj iskrenosti i hrabrosti da iznese svoje mišljenje, bez obzira na moguće reakcije.

U današnjoj Istrinoj svlačionici Tramezzani će naići i na jedno poznato ime koje je trenirao u Hajduku. Radi se o Mariju Čuiću, koji je tada kao devetnaestogodišnjak zabilježio tek osam minuta u dva prvenstvena nastupa, protiv Rijeke i Istre 1961 te jedno poluvrijeme u kupu. Jedini Istrini igrači koji su tada igrali protiv Tramezzanijevog Hajduka, a u danas nose dres pulskog kluba su Matej Vuk, Mateo Lisica i Slavko Blagojević. Istrin sportski dorektor Saša Bjelanović i šef skauta Christian Argurio već su dugo godina poznanici sa novim Istrinim trenerom. Bjelanović ga je na klupu Hajduka htio dovesti još 2019. godine kada je tamo bio sportski direktor, no kako je tada govorio u medijima, nije mu bilo dozvoljeno promijeniti trenera. Talijan je potom priliku u Splitu dočekao dvije godine kasnije, gdje je u proljetnom dijelu sjedio na Hajdukovoj klupi u 24 nastupa, gdje je izborio 14 pobjeda i zabilježio šest poraza. (Siniša Žulić)

Tweet

Posljednje novosti