suzana jašić poziva kvalitetne kandidate na skorašnje natječaje

'Kadroviramo zrelo, ne vodeći se stranačkom iskaznicom'

06.02.2024 - 15:56
Suzana Jašić
Suzana Jašić

Na današnjoj redovnoj mjesečnoj konferenciji za novinare gradonačelnica Pazina Suzana Jašić podsjetila je da su je na početku mandata dočekale izrazito male plaće u pazinskim kulturnim ustanovama, ravnatelji i ravnateljice u trećem i četvrtom mandatu koji su prošli kroz jedno teško razdoblje, kao i deficit kadrova u tim ustanovama i kronični nedostatak financijskih sredstava, a što je pratio i veliki minus u gradskom proračunu. Riječ je o Muzeju grada Pazina, Gradskoj knjižnici, Pučkom otvorenom učilištu i Centru za kulturu i obrazovanje Pazin .

 

Početkom 2022. godine podignute su značajno plaće u kulturi, što je, pak, doprinijelo zadržavanju postojeće i pronalaženju novog kadra. Kao primjer navela je Pučko otvoreno učilište gdje se danas najnormalnije radi jer postoje programski voditelji (kultura i obrazovanje) kojih prije nije bilo. Također, dana je podrška djelatnicima i ravnateljima kod prijava na projekte, dok je nova zgrada knjižnice odabrana kao prioritetan projekt koji će se realizirati sredstvima ITU mehanizma. Naglasak je također stavljen na Kaštel i zidine za koje se trenutno izrađuje projekt sanacije.

„Ulagali smo i ulažemo puno u kulturu“ naglasila je Jašić, nadovezavši se na nedavne natječaje za ravnatelje/ice tih kulturnih ustanova. Objasnila je da su na natječaj za ravatelja Pučkog otvorenog učilišta stigle dvije prijave koje nisu prošle formalne uvjete pa se natječaj ponavlja. Na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća Pazina jednoglasno je podržana promjena Statuta Pučkog otvorenog učilišta koji je imao zastarjele i nejasno definirane uvjete natječaja, odnosno prihvatljivo je bilo samo društveno usmjerenje, što je suzilo broj prijava, priopćili su iz pazinske gradske uprave.

Govoreći o natječajima za ravnatelja Muzeja i Gradske knjižnice koji su se paralelno provodili, Jašić je istaknula da se radi o natječajima za koje vrijede dva različita zakona, pa tako o vodećoj osobi Muzeja odlučuje izvršno tijelo – gradonačelnica, i to na prijedlog povjerenstva, a Gradsko vijeće o ravnatelju Knjižnice.

Kad je riječ o Muzeju, povjerenstvo je bilo jednoglasno u odluci da se ide u novi mandat stare ravnateljice Maje Zidarić Pilat jer su plan rada i obavljeni razgovor bili kvalitetni. Zidarić Pilat jučer je potpisala ugovor o radu.

Problem se, veli Jašić, pojavio u natječaju za ravnatelja Gradske knjižnice. Naime, povjerenstvo koje je zadužilo Gradsko vijeće da provede postupak je nakon tog postupka bilo jednoglasno da se natječaj ponovi zato što predloženi program kandidata za naredno četverogodišnje razdoblje nije cjelovit, a što je jednoglasno amenovala i Komisija za izbor i imenovanja Gradskog vijeća, koja je višestranačka (čine je članovi iz četiri različite političke opcije). Na Gradskom vijeću prihvaćen je prijedlog da se natječaj ponovi, dok je jedan vijećnik bio protiv i htio je izmijeniti odluku povjerenstva.

„Ovo nije bio postupak o glasanju o dosadašnjem radu ravnateljice, nego o programu i obavljenom razgovoru za sljedeće četiri godine, bio to prvi ili, kao u ovom slučaju, peti mandat. Po isteku mandata, postoje natječaji, izbori i mandati i moramo naučiti da se ništa ne podrazumijeva“, naglasila je Jašić, dodavši da se radi zrelo i ne kadrovira prema stranačkoj iskaznici, osobnim preferencijama ili zato što je nešto uvijek bilo tako.

„Želja nam je da se na oba natječaja za ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta i Gradsku knjižnicu, koji će biti raspisani za nekoliko dana, javi što veći broj kvalitetnih kandidata, ljudi koji su motivirani i imaju znanja i iskustva u upravljanju timom jer nam u sljedećim godinama predstoje i veća ulaganja u kulturnu infrastrukturu. Ono što mogu u Pazinu dobiti je neovisan rad i podršku“, zaključila je gradonačelnica.

Osvrnula se i na gradski proračun, rekavši da on u 2024. iznosi 25,2 milijuna eura, dok projekcija za 2025. iznosi čak 29,3 milijuna eura. To se povećanje odnosi na sredstva odobrena iz ITU mehanizma (13,5 milijuna eura), u sklopu kojeg bi se u 2025. godini trebali početi provoditi veliki projekti: izgradnja nove knjižnice i novog autobusnog kolodvora s okolnom prometno-pješačkom infrastrukturom; Dječja kuća, obnova i stavljanje u funkciju zgrade bivšeg donjeg vrtića za sadržaje i podršku roditeljstvu i djeci; PazinUP, razvoj poduzetništva u području kulturnih i kreativnih industrija i pametnih tehnologija (obnova zgrade starog kina); Zeleno srce grada, obnova centra grada.

Na tim se projektima, rečeno je, užurbano radi, a za svaki su vezani kadrovi, pa tako i za Dom za starije Pazin, čija je izgradnja završena. Izgradnjom Doma završena je samo prva faza: predstoji drugi, možda i teži dio koji se odnosi na kadroviranje i 'dizanje' ustanove, podcrtano je.

Kad je riječ o Domu za starije, rečeno je da se natječaju za zapošljavanje odvijaju u nekoliko faza s obzirom na to da ustanova još ne radi. U prvom krugu natječaja ukazao se problem nedostatka kadra - socijalnog radnika i tajnika. Stoga će se natječaji za ta dva radna mjesta ponoviti sredinom veljače, kao i onaj za voditelja računovodstva, kada će ujedno biti objavljen i drugi krug natječaja za zapošljavanja u Domu, i to za osoblje koje će neposredno raditi s korisnicima.

Naglašeno je i da je, uz problem kadroviranja,vezana i ekonomska cijena smještaja u Dom. U ovom trenutku ona još nije određena zato što treba sagledati korekcije ulaznih troškova, među kojima su i plaće za koje su povećani koeficijenti, a onda će se odrediti i postotak sufinanciranja za korisnike s područja Grada. Rečeno je i da Grad Pazin korekcijom koeficijenata nastoji odgovoriti na deficitarnost nekih zanimanja, a u tu svrhu određen je i jedan stan u gradskom vlasništvu da bi se privukao željeni kadar.

Kadar je bio tema i kad se raspravljalo o gradskim vrtićima. Jašić je kazala da je, paralelno s dovršetkom Doma, počela rekonstrukcija i dogradnja dječjeg vrtića u Društvenom centru „Veli Jože“. Radi se o poslu teškom gotovo 2,9 milijuna eura, bez opremanja. Radovi su u punom jeku te zgrada već dobiva buduće konture. I tu se, rečeno je, očekuju 'kadrovski izazovi'. U prosincu je uspješno završen natječaj za sedam odgojiteljica i dvije pomoćnice za djecu s teškoćama pa vrtić zasad uspijeva funkcionirati, no najesen bi mogli usluiejditi novi problemi s kadrom.

Naime, paralelno sa izgradnjom u tijeku je i proces kojim će se vrtić razdvojiti na dvije ustanove jer je u ovom trenutku dosegnut maksimum vrtićkih grupa u ustanovi. Osnovan je tako novi vrtić “Veli Jože”, čime je sadašnji vrtić podijeljen na dvije ustanove,što će se realizirati upravo izgradnjom nove zgrade.

Kad je riječ o komunalnim radovima, Jašić je istaknula širenje groblja u Starom Pazinu, posao od 277,8 tisuća eura, čime će se dobiti 137 novih grobnih mjesta.

Također, priprema se dokumentacija za nekoliko projekata sanacije zidova. Prošli su tjedan, odlukom Gradskog vijeća, pokrenute izmjene Prostornog plana, s naglaskom na građevinske zone - pripremaju se nove parcele za poduzetničke i stambene zone.

Početkom godine nastavljeno je s investicijama i intervencijama u ruralnim dijelovima grada da bi se podigao komunalni standard u naseljima koja su godinama nekako bila u drugom planu. Asfaltiran je dio prometnica u Bežićima, Šajkovićima i Durarima. Prošli je mjesec osvijetljen i opasan dio prometnice u Bravarima, a obavljena je priprema za postavljanje rasvjete u Podbermu i Stanciji Pataj.

U trećem dijelu radovi su bili usmjereni na sigurnost u prometu te su, prema zahtjevima i željama mjesnih odbora, izrađeni prometni elaborati i postavljeni usporivači prometa u Hekima, Žbrlinima, Bravarima, Katunu Trviškom, Čerišnjevici, Velom i Malom Ježenju i Zagrebačkoj ulici. Postavljena je i rampa kod Kaštela kojom se će se regulirati parkiranje u tom dijelu grada, a i smanjiti opterećenje zidina narušene statike, koji zahtijevaju sanaciju.

Jašić je govorila  i o manifestacijama u veljači te pozvala zainteresirane na maškaranu zabavu u subota, 10. veljače, u Fakinima, dok će se paralelno u Spomen domu održati i maturalna zabava učenika Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile. Kraj veljače obilježit će, pak, Dani meda, koji ove godine postaju punoljetni. (IHR)

Tweet

Posljednje novosti