posjetili smo Klub studenata Istre “Mate Balota” u Zagrebu

Ive Cukerić: 'Nakon 30 lit oborili smo rekord po broju članova!'

06.02.2024 - 16:34
Fešta u obliku kviza u zagrebačkom "Istarskom" (Foto: istarski.hr)
Fešta u obliku kviza u zagrebačkom "Istarskom" (Foto: istarski.hr)

Proteklog smo vikenda kratko posjetili Klub studenata Istre “Mate Balota” u Zagrebu, gdje smo ponovno svjedočili uobičajenom druženju mladih studenata iz svih krajeva Istre, čija tradicija seže još od sredine prošlog stoljeća. Ovog su puta gotovo svi članovi bili usredotočeni na kviz, djelile su se nagrade, a nije falilo ni dobre muzike, istarske ali i hrvatske. Pohvalili su se novouređenom prostoru, naročito obnovljenom stropu koji sada “Istarskom” dodaje potrebnu zvučnu izolaciju. S nama je razgovarao podpredsjednik kluba Ive Cukerić.

“Klub studenata Istre “Mate Balota” postoji više od 100 lit, a djeluje na adresi Ilica 13 već više od 60 lit. To je misto na kojen se odvajka okuplja veliki broj studenata iz cile Istre koji se školuju u Zagrebu, ali i iz svih krajeva Hrvatske i šire. Klub smo ovo akademsko lito preuzeli nas sedmoro koji činimo Predsjedništvo na čelu sa predsjednikom Žanom Vidom. Uz Predsjedništvo neizostavna karika Kluba su i naši brojni volonteri, bez kojih sve ča delamo ne bi bilo moguće, a koji pomažu u funkcioniranju Kluba i realizaciji svih projekata koje Klub provodi”, kaže nam Cukerić.

Temeljna misao i nit vodilja kluba je, nastavlja, očuvanje istrijanske materijalne i nematerijalne kulturne baštine te poticanje osjećaja pripadnosti rodnemu kraju i potrebi za njegovanjem istrijanskega identiteta, ali isto tako i očuvanje istrijanske beside i užance.

 

“Moran spomenuti da su nakon 30 lit oboreni rekordi po broju članova u našen Klubu te da Klub trenutno broji priko 200 članova čiji broj konstantno raste, dok je pasano akademsko lito u prošlen sazivu Predsjedništva vođenog Tinom Terlevićem, broj članova pasa i brojku od 300. Svim članovima omogućen je uvid u rad predsjedništva Kluba prisustvovanjem na sjednicama predsjedništva. Članovi su prepoznali takvu mogućnost, pa su uvažene mnoge primjedbe i prijedlozi, ča je dovelo do još veće demokratizacije rada Kluba”, otkriva Cukerić.

Nastavljene su već tradicionalne aktivnosti Kluba kao ča je Martinje, govori nam Cukerić, povodom kojega među članovima promoviraju istrijanske vinare, maslinare, proizvođače sira i pršuta te pripreme za “Istrijadu” koja će se odviti krajem litnjega semestra u suradnji sa Istarskim klubom Rijeka. Podsjetimo, “Istrijada” je okupljanje svih istarskih studenata izvan “matice” Istre, tradicija koja traje od sredine devedesetih godina prošlog stoljeća.

“Isto tako treba spomenuti da će se u nadolazećen razdoblju odviti puno novih projekata koji će dignuti rad Kluba, ali i broj novih članova na još višu razinu. Neki od projekata koji nas još čekaju u oven litu su tradicionalni turniri u briškuli i trešeti Re d’Istarski, FisKlubtura, te nastavak jako popularne Oštarija pub kviz lige koja se odvija na tjednoj bazi i na kojoj bude popunjen maksimalan kapacitet ekipa koji stane u Klub čime se more zaključiti kako su studenti željni znanja, kumpanije i zabave u sve većoj mjeri”, kaže Cukerić.

Uz to, u Klubu se redovno uz dobru posjećenost prate razna sportska događanja kako iz cile Istre, pa tako i Hrvatske.

“Kako san spomenuja čeka nas mnoštvo novih projekata u Klubu kao ča su Sportski kantun, osnivanje Podcasta 'Priko Učke', Noći istarske, Večeri istrijanske supe, ali i puno drugih projekata koje još nećemo otkrivati široj javnosti. Za kraj moram reći da je nastavljena odlična suradnja sa Istarskim klubom Rijeka, ali i kako je uspostavljena suradnja sa drugin studentskim zavičajnim klubovima koji djeluju na prostoru Zagreba - Zadarski klub studenata, Klub Dubrovčana i Šibenski klub studenata”, zaključuje ovaj mladi i talentirani student Istre u “inozemstvu”. (Marcello Rosanda)

Tweet

Posljednje novosti