kupači poručuju gradskim ocima

Postavite nadstrešnicu i stepenice na Mornaru

0
Foto: Mirjana Vermezović Ivanović
Foto: Mirjana Vermezović Ivanović

Cjelogodišnji kupači na Mornaru, a neki od njih stalni su gosti ovog kupališta 30-ak godina, upozorili su na loše stanje ovog popularnog okupljališta Puležana. Ovdje su i ljeti i zimi, pa i jučer, kad je temperatura mora dosezala svega 12 Celzijevih stupnjeva.

 

"Željeli bismo da nam Grad osigura nadstrešnicu od pleksiglasa, poput one na autobusnom stajalištu, koja bi nas štitila ne samo od kiše, nego i od jakog vjetra, pogotovo zimi", poručuju. 

Najrječitija među njima, novopečena cjelogodišnja kupačica Jadranka Jyothi Prša kaže da je nadstrešnica - unutar koje bi bila klupica, koja i sad postoji na Mornaru - nužna da bi kupači mogli u nju odložiti stvari, ali i da bi morala pružati zaštitu s tri strane. Jedan kupač domeće da je nadstrešnica postojala na platou iznad kupališta, ali je uklonjena.

Prša, međutim, upozorava da to i nije najvažnija stvar na ovom derutnom kupalištu koje nije prilagođeno osobama smanjene pokretljivosti i invalidima.

"Najbitnije je postaviti stepenice na ulazu u more, bilo betonske ili montažne, da bi osobe s invaliditetom i oni koji se teže kreću mogli sigurno ući u vodu", kaže i pokazuje mjesto na kojem bi se to moglo učiniti. Veli da ovdje dolaze majke s djecem s različitim stupnjevima invaliditetima i njima je gotovo nemoguće ući u vodu po neravnom terenu.

"Trebale bi to biti malo šire stepenice tako da osoba može ući u more uz pomoć pratnje. Stepenice bi trebale biti od materijala koji se ne kliže, a trebale bi biti i 'pliće' radi lakšeg ulaska", smatra Prša. Osim toga, jedne od dvaju postojećih metalnih stuba nisu dobro riješene budući da su prekratke: nisu dovoljno duboko postavljene ispod razine vode pa je za oseke i najjačima i najzdravijima teško izaći iz mora. 

Doznajemo da je, vezano uz postavljanje nadstrešnice, ovu lokaciju nedavno obišla i predstavnica Grada Pule i zabilježila potrebe kupača. No, konkrenih odgovora ni rokova nije bilo. Gradsko vijeće je, podsjećamo, nedavno usvojilo Plan upravljanja pomorskim dobrom od 2024. do 2028. godine, kojim je predviđeno 55.000 eura za montažne nadstrešnice i modularne sanitarne čvorove. Na naše pitanje hoće li se i kada postaviti nadstrešnica, konkretno na Mornaru, iz Komunalne palače odgovorili su da se navedeni zahvat planira realizirati kroz petogodišnje razdoblje.

"Aktivnosti vezane uz nabavu nadstrešnice za zimske kupače su u tijeku", odgovorili su kratko, ali obećavajuće iz Grada Pule. Odgovore na pitanja o stepeništu objavit ćemo čim dobijemo odgovor gradskih otaca. (Tekst i fotografije M. Vermezović Ivanović)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa