slučaj iz pazina

Prodavao računalo pa ostao bez novca

31.01.2024 - 08:11
Ilustracija (foto: PU istarska)
Ilustracija (foto: PU istarska)

Pazinska policija istražuje slučaj prijevare prilikom prodaje računala putem interneta.

Naime, 25-godišnjak je prijavio kako je na internetskom oglasniku objavio prodaju stolnog računala te je dogovorio prodaju s jednom osobom. Daljnju komunikaciju nastavili su putem aplikacije za razmjenu poruku te mu je nepoznati muškarac poslao poveznicu koja vodi na navodnu stranicu dostavne službe i zatražio je od 25-godišnjaka da mu dostavi podatke o bankovnom računu kako bi mu mogao uplatiti novac.

Osim broja računa, mladić mu je dostavio i svoje osobne podatke, podatke o broju kartice, kao i CVV broj s poleđine kartice. Nakon toga dobio je poruku da su poslani podaci točni, ali nije zaprimio uplatu na račun, već je u kontaktu s bankom saznao da mu je s računa skinuto više stotina eura.

 

Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji, Policijska uprava istarska savjetuje građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve kaznenih djela. Podatke o bankovnim karticama, PIN broju i CVV broju, kao i svoje osobne podatke, građani ne bi trebali ustupati nepoznatim osobama.

"Podsjećamo da je dovoljno dostaviti broj bankovnog računa (IBAN) da bi vam netko uplatio novac, ne trebate dostavljati druge podatke", ističu iz PU istarske. 

O zlouporabi bankovnih kartica građani bi trebali odmah obavijestiti banku koja im je izdala karticu, a u slučaju da su oštećeni kaznenim djelom ili posumnjaju u mogućnost počinjenja kaznenog djela, potrebno je obavijestiti policiju na broj 192.
 

Tweet

Posljednje novosti