besplatna doza kulture

Noć muzeja u Poreču i Marčani

0
Zavičajna zbirka Muzejsko-galerijskog prostora Grubić u Raklju
Zavičajna zbirka Muzejsko-galerijskog prostora Grubić u Raklju

Hrvatsko muzejsko društvo i ove godine organizira popularnu manifestaciju Noć muzeja. Ovogodišnja, devetnaesta po redu, Noć muzeja održat će se u petak, 26. siječnja. Posjetitelji će tako ponovno moći potpuno besplatno razgledati brojne muzeje, ali i druge baštinske, znanstvene i obrazovne institucije. Organizatori su ove godine izabrali temu „Muzeji i nova publika“ kroz koju će progovarati o sve većoj potrebi privlačenja novijih generacija u muzeje.

 

Zanimljivim programom koji počinje u 18 i traje do 23 sata u obilježavanje Noći muzeja i ove se godine uključio Zavičajni muzej Poreštine - Museo del territorio parentino. Program uključuje stručno vodstvo starogradskom jezgrom, grafičku radionicu za djecu, promociju knjige Gianpaola Polesinija, izložbu keramičkih skulptura, predavanja, kao i već tradicionalni razgovor s kazivačima, ove godine na temu „Anton Restović – pionir porečkog turizma“, dok će večer zaokružiti domaći zvučni i multimedijski umjetnik Alex Brajković. Manifestacija će se održati u Istarskoj sabornici, dok će se radionica za djecu odvijati u Centru za posjetitelje „La mula de Parenzo“.

U Centru za posjetitelje „La mula de Parenzo“ od 18 do 19,30 sati najmlađoj će publici biti ponuđena grafička radionica, koju će voditi kustosice Sabina Damiani i Vltava Muk. Zbog ograničenog broja sudionika, potrebne su prijave na lamuladeparenzo@muzejporec.hr

U 18 sati ispred Istarske sabornice kreće stručno vodstvo starogradskom jezgrom u pratnji višeg kustosa Davora Munde.

Program se nastavlja u 19 sati predstavljanjem knjige „Pole. Il figlio unico“ markiza i novinara Gianpaola Polesinija, posljednjeg potomka znamenite porečke plemićke obitelji.

U 20 sati kreće razgovor s kazivačima na temu „Anton Restović – pionir porečkog turizma“ koji će moderirati ravnateljica Elena Uljančić. Svoja svjedočanstva i sjećanja na pionira porečkog i jugoslavenskog turizma, čovjeka koji je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća snažno, vizionarski  i neizbrisivo obilježio turistički i kulturni razvoj Poreča i Istre, s prisutnima će podijeliti: Drago Restović, Oreste Cossetto, Franco Palma, Antun Tonči Tomičić,  Drago Krulčić i Branko Gulić.

U 21 sat slijedi otvorenje izložbe radova polaznika keramičarske radionice koja se organizira pri muzeja a koju vodi Elena Uljančić. Kustos Gaetano Benčić predstavit će nove arheološke nalaze vezane uz antičku brončanu skulpturu.

U 22 sata započinje prezentacija fotografija kojom će se prikazati kontinuitet djelovanja muzeja koji je u 140 godina dugom razdoblju postao nezaobilazno mjesto promicanja kulture i baštine na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Završna točka programa bit će multiinstrumentalni, elektroakustični, multikanalni performans Lineworks Alexa Brajkovića koji istražuje ravnotežu između kompozicije i improvizacije, sintetiziranih i akustičnih zvukova, krutog i elastičnog glazbenog materijala, intenzivnih ritmova i ambijentalnih tekstura. Skladbe će se izvoditi uz korištenje modularnih sintesajzera, računala, glazbenih i instrumenata i manipuliranih zvukova iz prirode i studija.

Porečki muzealci ovom manifestacijom otvaraju niz programa obilježavanja 140. godišnjice rada svoga muzeja, ujedno i najstarijega u Istri. Zavičajni muzej Poreštine nasljednik je Pokrajinskog arheološkog muzeja Istre (Museo archeologico provinciale dell'Istria), prve muzejske ustanove na području Istre osnovane 1884. Prvi muzejski fundus prikupljen je donacijama i arheološkim istraživanjima lokaliteta na širem porečkom i istarskom području.

Glavnina arheološkog fundusa premještena je dvadesetih godina 20. stoljeća iz Poreča u Pulu, u današnji Arheološki muzej Istre, a ostatak građe uklopio se u 1926. godine osnovani Gradski muzej za umjetnost i povijest (Civico museo d'arte e storia), sa sjedištem u Istarskoj sabornici, kojega je vodio ravnatelj Ranieri Mario Cossar. Arheološka je zbirka i dalje zauzimala značajno mjesto u Muzeju, ali se sve veći interes počeo usmjeravati na upotpunjavanje fundusa predmetima povijesno-umjetničkog značaja. Značajan dio fundusa uništen je u požaru 1943. godine. Preostali muzejski fundus obaju muzejskih ustanova uključen je u današnji muzej koji se od 1952. nalazi u baroknoj palači Sinčić.

Osnivanje i djelovanje poslijeratnog Muzeja grada i kotara Poreč, kasnije Zavičajnoga muzeja Poreštine, povezano je s radom Ante Šonje, koji se na čelu ustanove nalazio od 1953. On je gotovo tri desetljeća sustavno prikupljao predmete koji su činili glavninu muzejskog postava, podijeljenog u nekoliko cjelina. Od 1981. muzejska se djelatnost odvijala unutar porečkog Narodnog učilišta, odnosno Pučkog učilišta iz kojega se muzej 2008. izdvojio u samostalnu ustanovu pod nazivom Zavičajni muzej Poreštine - Museo del territorio parentino. Kontinuiranim djelovanjem posljednjih 140 godina porečki su muzealci brinuli i skrbili o kulturnoj i spomeničkoj baštini, kao i povijesnom nasljeđu Poreča i njegove okolice. Muzej je prepoznat po istraživačkim, izdavačkim i arheološkim projektima među kojima su mnogi nagrađeni i međunarodno prepoznati.

 

Noć muzeja odvijat će se i u općini Marčana. Od 18 do 20 sati organizirat će se vođeni obilazak rodne kuće Mije Mirkovića – Mate Balote u Raklju, a od 19 do 23 sata razgled Muzejsko-galerijskog prostora Grubić.

"Krenite s kronološkim upoznavanjem životnog puta i djela Mate Balote. Na ognjištu u rodnoj će se kući čitati Balotini stihovi uz melodije miha i roženice. Uz pravu istarsku supu dočarat će se tradicionalni život obitelji Mirković unutar njihova četiri zida.

Nastavite do korte Grubić gdje će se pripremati najukusniji kruh - pečen u staroj krušnoj peći. Uz glazbenu podlogu DJ-a Robija razgledajte zavičaju zbirku i podružite se s domaćinima. Više o programu i interesnim točkama pogledajte na www.noc-muzeja.hr. Planirajte obilazak muzeja po svom guštu i svakako svratite na supu i domaći kruh u Rakalj", najavljuju iz TZ-a općine Marčana. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa